Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Zorg altijd voor een plan B

Heb jij een plan B gereed, wanneer er iets mis gaat in je leven? Als je antwoord nee is, dan is deze blogpost voor jou bedoeld. 

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

Samenvatting

Deze week wil ik het met je hebben over het belang van het hebben van een plan B in je leven. Want waarschijnlijk heb je ooit wel eens een keer op een verjaardagsfeestje gestaan en hoorde je iemand vertellen over het faillissement van zijn zaak of over de relatie die uitging. Of over het feit dat ze een dieet gingen volgen en vervolgens weer aankwamen. En als ik dat soort dingen hoor, dan denk ik altijd wat was je plan B ?

Daarom wil ik deze week met je hebben hoe je ervoor zorgt dat je altijd een plan B hebt, voor het geval dat er iets mis gaat.

  1. Wat kan er nou misgaan?Stel jezelf altijd de vraag: “Wat kan er nou misgaan?” en beantwoord deze ook. Dit is iets wat mensen weleens lacherig doen, maar niet nadenken over het antwoord. Doe dit wel.
  2. Bedenk wat je dan gaat doen. Wat is je reserveplan?Zet op papier wat je plan B is en doe dit zo gedetailleerd mogelijk.
  3. Wat zijn de kosten en de baten?Wat kost het je om dit reserveplan uit te voeren. Welke nadelen zijn er? Wat moet je overwinnen? Kijk vooral ook naar wat het oplevert en wat de voordelen zijn.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met vrienden en bekenden. Alleen op die manier kan ik deze wekelijkse dosis inspiratie gratis blijven houden. Abonneer je ook op mijn podcast en youtube kanaal, zodat je nooit meer een aflevering mist.

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3

Volledige Transcriptie van deze aflevering

Hoi, Mark Soons hier en welkom bij weer een aflevering van leef je Momentum. Deze week wil ik het met je hebben over het belang van het hebben van een plan B in je leven.

Want waarschijnlijk heb je ooit wel eens een keer op een verjaardagsfeestje gestaan en hoorde je iemand vertellen over het faillissement van zijn zaak of over de relatie die uitging. Of over het feit dat ze een dieet gingen volgen en vervolgens weer aankwamen.

En als ik dat soort dingen hoor, dan denk ik altijd wat was je plan B ? Of, had je geen plan B ? En waarom heb je dat niet gedaan ? En dat zijn hele vervelende vragen om jezelf te stellen, dus meestal stel ik die gewoon in mijn hoofd. En laat ik die mensen gewoon lekker in hun waarde.

Maar vandaag wil ik zorgen dat jij niet ooit zo’n persoon wordt, die dat soort ervaringen moet gaan delen op een feestje. Dus laten we meteen beginnen. Want er zijn in mijn ogen 5 vlakken, in jouw leven, waar jij je al van te voren al een plan B kunt hebben. En dat vergroot aanzienlijk de kwaliteit van je leven. Nou, die vlakken zijn als volgt.

Je financiën. Dus je financiële situatie. Je carrière, je onderneming of je missie, of hoe je het ook wilt noemen. Dan je relaties. Dus relatie met je partner, relatie met je kinderen, met je familie, met je vrienden, met collega’s. Dus je relaties in het algemeen. Dan je gezondheid en als vijfde en als laatste, je vrije tijd, dus je hobby’s, je vakanties. Je reizen. Dat soort dingen.

Als je alle 5 die fronten op een papier zou schrijven. Alle 5 vlakken van je leven. En je gaat dan vervolgens 3 vragen stellen aan jezelf. Als je dat doet, dan ga je echt heel veel Momentum bouwen. Nou laten we beginnen.

De eerste vraag die je jezelf stelt, is een vraag die heel veel mensen lachend stellen, maar waar ze nooit een antwoord op geven. Een beetje retorische vraag voor veel mensen. Namelijk, wat kan er nou mis gaan ? En dat is een vraag die ik heel vaak hoor, nou, wat zou er nou mis kunnen gaan ? Maar mensen geven er bijna nooit antwoord op. En mijn advies van vandaag, geef er antwoord op, op die 5 vlakken.

Kijk nou eens in je relatie. Van de relatie met je partner. Wat zou er nou mogelijkerwijs mis kunnen gaan ? En schrijf die dingen nou eens op.

Niet altijd leuk, maar liever van te voren goede risicoanalyse hebben gemaakt en een plan B hebben, dan dat je moet gaan reageren in emotie, als het mis gaat. Dan gaat het vaak ook echt mis. En dan ben je meestal niet zo creatief in het vinden van helpende, positieve oplossingen.

Dus bedenk en schrijf op, wat kan er nou mis gaan ? In je relaties, in je financiën, met je vakanties, met je hobby’s, met je gezondheid. Wat zou er allemaal mis kunnen gaan ?

En dan heb je het tweede, wat ga je dan doen ? Als dat nou gebeurd, wat dan ? Wat ga je dan doen ? Wat is je plan B ? Wat zijn de oplossingen ? Wat zijn de nieuwe wegen naar toch een gelukkig en rijk leven ? En dat zijn de dingen die je vervolgens gaat opschrijven.

Dus eerst, wat kan er nou mis gaan ? En het tweede is, wat als het nou daadwerkelijk mis gaat ? Wat ga je dan doen ? Welke stappen zet je ? Welke plannen heb je dan ? Wat ga je ondernemen ? Dus bijvoorbeeld die relatie. Als die relatie stuk gaat.

Dus noem maar iets, je hebt een partner en die partner gaat weg. Dat is iets wat je van te voren kunt bedenken, van wat zou er nou mis kunnen gaan ? Iemand kan overlijden, iemand kan besluiten dat je niet bij elkaar past. Iemand kan vreemd gaan. Iemand kan verliefd worden op iemand van het andere geslacht. Ja, er kan van alles gebeuren en als je die dingen allemaal opschrijft en vervolgens bij de tweede vraag die je stelt, van wat ga jij dan doen ?

Wat is jouw reactie dan daarop ?

Als je dat van te voren bedenkt is het al iets wat klaar ligt. Een soort scenario, een noodplan wat klaar ligt. En het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat er ooit iets mis gaat.

Het is geen doemdenken, deze oefening. Maar het is wel om er voor te zorgen dat je gewoon rekening houdt met het feit dat er dingen wel eens niet zo kunnen lopen zoals jij het graag zou willen. En dat is waarom het hebben van een plan B zo helpend is.

Nou, die tweede vraag heb je gehad, die derde vraag is wat kost het en wat levert het op ? Dus je gaat dan bedenken, als dat gebeurd, wat kost het mij ? Aan tijd, aan energie, aan geld, aan moeite, aan nieuwe inzichten en wat levert het op ? Dus levert het een nieuwe inzicht op, levert het een nieuwe ervaring op ? Levert het een nieuwe invalshoek van je leven op ?

Levert het een slechte ervaring op waardoor je weer leert in de toekomst ? Dus dat schrijf je dan op. Dat geeft ook meteen een betekenis aan die gebeurtenis, zodat je het ook niet op het moment zelf hoeft te doen.

Nou, als je die dingen hebt gedaan, dan doe je dat op alle 5 die fronten, alle 5 de vlakken van je leven en dan heb je als het ware een noodplan voor jouw leven klaar liggen. En dat is iets wat enorm waardevol is.

En natuurlijk hoef je niet dat plan te pakken op het moment dat er iets mis gaat om terug te lezen van, oh ja, hoe dacht ik er ook al weer over ? Dat hoeft natuurlijk niet precies, maar het kan wel helpen.

En dat is iets waar ik het vandaag met je over wilde hebben en als je weet hoe je daar beter mee om kunt gaan, als je van te voren al bedacht hebt hoe je er mee om kunt gaan, dan zul je merken dat als je een keer failliet gaat of als het een keer financieel wat minder gaat, of als je relatie wat minder gaat, of je krijgt de diagnose dat er een ziekte in je lijf is gevonden.

Dat je weet, hoe ga ik daar mee om ? Wat ga ik doen ? Wat kost het mij ? Wat levert het mij op ? En dan kun je zelfs in die negatieve ervaringen, nog een positief resultaat krijgen en iets ervaren wat wij echt Momentum noemen.

Hoi, daar ben ik nog even. Super dat je deze video hebt gekeken !  Hopelijk heb je er iets waardevols uit kunnen halen. En als dat zo is, dan wil ik dat jij dat iedere week kunt gaan ervaren. Meld je daarom aan voor mijn podcast en youtube kanaal, zodat je nooit meer een aflevering mist.

Bedankt voor het kijken en leef iedere dag als de persoon die jij graag wilt worden.

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn