skip to Main Content

Zet je schrap voor de crisis

Hoe bereid je jezelf het beste voor op een komende crisis? Bekijk deze aflevering om er meer over te weten te komen.

Deze week wil ik een hele simpele, korte boodschap meegeven en dat is dat dit het moment is om een plan B te gaan formuleren. Ik ben geen financiële expert, maar alle experts die ik heb gesproken geven aan dat de rek er uit is in de economie.

In London had ik een aandelen expert gesproken en die gaf aan dat er een crisis gaat komen binnen nu en 2 tot 3 jaar.

Formuleer een plan B

Ik weet dat mensen nu denken dat de economie goed draait en dat de huizenmarkt bijvoorbeeld booming is. Maar nu is echt de tijd dat je een plan B moet gaan formuleren.

Ik heb liever dat mensen zien zoals ze zijn, dan dat ze dingen mooier of slechter zien dan dat ze zijn.

10 jaar geleden wist ik dat er een crash ging komen in de aandelen en in de huizenmarkt. Ik had destijds een plan B en ik heb deze keer ook weer een plan B.

Golfbeweging

Mijn enige boodschap voor vandaag is: besef dat een economie in een golfbeweging gaat en dat we nu boven in de hoogste golf zitten. Dus de enige weg die we nu nog kunnen krijgen is naar beneden.

Besef dat en ga gewoon voor jezelf alvast je huishoudboekje na en creëer een plan B.

Een aantal dingen die je zou kunnen doen en waar je aan kunt denken is het volgende.

Koop en verkoop van een huis

Als je nu in een koophuis woont en je bent van plan om een nieuw huis te kopen, koop het dan over een paar jaar. Grote kans dat dan de huizenprijzen flink gedaald zijn en jij voor een schijntje van de prijzen van nu een heel mooi huis kunt kopen.

Als jij nu je huis wilt verkopen, verkoop het dan lekker en koop even geen nieuw huis, maar ga even huren.

Als jij net een nieuw huis hebt gekocht, besef dat de huizenprijzen gaan dalen en geniet van dat woongenot en blijf daar wonen de komende 8 jaar.

Aandelen

Als ik op dit moment heel veel geld tot mijn beschik zou hebben, dan zou ik even wachten totdat die aandelen flink aan het zakken zijn. Of je moet als expert in aandelen short kunnen gaan op de juiste dingen.

Als jij in slechte tijden van de economie heel veel geld pompt in de aandelen of bijvoorbeeld index fondsen, en in allerlei financiële producten, dan ga je daarvan profiteren.

Het meeste geld wordt verdient op het moment dat andere mensen weglopen van de markt.

Ik ben nogmaals geen financiële expert, maar ik weet wel van 10 jaar geleden dat ik enorm leuke rendementen heb behaald op het moment dat andere mensen die kant op liepen en ik juist die kant op liep.

Simpel basisgegeven

Een heel simpel basisgegeven is het volgende. Zo gauw als mensen in paniek raken dan denken ze niet meer helder na. Daar kun je 2 dingen mee doen, met dat gegeven:

  1. Zorg er voor dat je al een plan hebt voor het moment waarop je niet meer helder kunt nadenken, dat is dus je plan B. Daarin beschrijf je precies wat je gaat doen op het moment dat er dadelijk stront aan de knikker is. Als bijvoorbeeld je onderneming slecht loopt of als je baan op de tocht staat. Wat ga je dan doen?
  2. Besef dat je tegen de stroom van de massa in moet lopen. Dus zo gauw als de massa de aandelenmarkt gaat mijden, dan kun je het beste daar naar toe lopen.

Als je weet dat op dit moment de massa huizen aan het kopen is, besef dan dat het waarschijnlijk geen goed moment is om een huis te kopen.

Besef dat als er een crisis komt en die zal ergens vroeg of laat gaan komen, besef dan dat je weet dat je baan minder zeker is, als je ondernemer bent dat je dan er extra hard aan moet gaan trekken om je bedrijf goed te laten groeien en om te voorkomen dat je failliet gaat.

Goud

Dus besef dat alle fronten in je leven belangrijk zijn om te beseffen dat je nu het goud in handen hebt.

Je kunt nu bijvoorbeeld heel veel geld sparen, wat je later, de komende paar jaren, kunt gaan steken in een aanbetaling voor je huis, of bijvoorbeeld in aandelen die sterk gedaald zijn, maar die wel heel erg krachtig zijn.

Je kunt geld steken in een reservepotje, mocht je je baan kwijt raken of mocht het een jaartje slecht gaan met je bedrijf.

Dus zorg er voor dat je nu vooral zit in relatief veilige beleggingen of investeringen, zodat je dadelijk dat extra geld kunt gaan gebruiken voor de dingen die op dat moment heel erg belangrijk gaan zijn.

Besef het principe, er komt iets aan en zorg dat je een plan B hebt.

Masterclass Verkopen

We hebben binnenkort weer een bijzonder event over Verkopen, de Masterclass Verkopen.

Mis het niet en woon Masterclass Verkopen bij, ga naar:

👉👉 https://tibor.nl/masterclass-verkopen/

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.