skip to Main Content

Wat zijn je kernwaarden?

Wat zijn je kernwaarden? Wat vind jij belangrijk in jouw leven?

Ok, back to basics! Terug naar de basis, kernwaarden. Wat vind jij belangrijk in jouw leven?

Als er een ding belangrijk is in jouw leven, dan is het wel om af en toe stil te staan bij de dingen die je belangrijk vindt in je leven. Dit klinkt een beetje dubbelop, maar dit is zo enorm waardevol.

In deze hedendaagse tijd van hectiek en notificaties en een totale gebrek aan stilte, dan is het zo belangrijk geworden om 1 keer per week stil te staan bij de dingen die jij nou werkelijk belangrijk vind in je leven.

Kernwaarden zijn heel belangrijk. Ieder mens heeft normen en waarden. Ieder mens heeft bepaalde dingen waar hij een grens voor aangeeft. Ieder mens heeft ook dingen die hij wel of niet belangrijk vindt.

Daar hebben we talloze dingen van, maar waar ik dol op ben, dat is als mensen een vaste set kernwaarden voor zichzelf hebben opgesteld. Dat heeft 2 voordelen.

Het eerste voordeel is dat je weet wat je belangrijk vindt. Daardoor worden je normen ook strakker bepaalt. Als je iets belangrijk vindt, dan ga je ‘Ja’ zeggen tegen dingen, die die dingen, die je belangrijk vindt, dichterbij gaan brengen. En ‘Nee’ zeggen tegen acties of dingen, die zorgen dat je van je waarden af gaat lopen.

Dus het is heel waardevol om te weten wat je kernwaarden zijn.

Waar ik mensen zich volledig zichzelf zie verliezen, is dat ze in een keer 30 keer dingen gaan opschrijven die zij belangrijk vinden.

Belangrijkste kernwaarden

Ik weet dat het zo waardevol is dat als jij een set van 3 tot 4 kernwaarden hebt. Dat zijn de belangrijkste kernwaarden in jouw leven, dat zijn de dingen waar jij naar wilt gaan leven. Dus het zijn niet de kernwaarden zoals je bent, maar zoals je wilt zijn.

Als je bijvoorbeeld een onderneming hebt is het zo belangrijk om niet teveel met kernwaarden te strooien in je bedrijf.  Want je personeel gaat het niet onthouden. Dus 3, maximaal 4 kernwaarden binnen je bedrijf en op die manier zorg je er voor dat ieder personeelslid ook weet wat die kernwaarden zijn.

Dan kan iedereen ook daar naar toe gaan werken en hun gedrag en hun beslissingen ook daar op aan kunnen passen.

Dat geldt natuurlijk ook voor jouw persoonlijke kernwaarden. Als je 10 kernwaarden hebt waar je vandaag naar wilt leven, dan wordt het een stuk lastiger om na te gaan of je alles wel doet.

Als jij 3 tot 4 belangrijke kernwaarden voor jezelf hebt opgesteld, met concreet gedrag er bij, dat gaat jou dichter naar die kernwaarden toe brengen.

Bijvoorbeeld als jij eerlijkheid belangrijk vindt, dan is het heel erg waardevol om concreet gedrag daaraan te koppelen. Als je bijvoorbeeld iedere keer ziet dat iemand iets doet wat je eigenlijk niet zo handig vindt, dan ga je het vanaf nu wel zeggen. Omdat ik weet dat de ander daar beter van wordt en ik voldoe aan mijn kernwaarden.

Dus ga gewoon even met pen en papier zitten. Neem daar even 5 tot 10 minuten de tijd voor en schrijf nou eens rustig op welke dingen vind ik nou echt het allerbelangrijkste?

Wat zijn mijn kernwaarden?

Kies daar 3 of 4 dingen uit en ga daar concreet gedrag aan koppelen, zodat jij de komende tijd dichter naar die kernwaarden kunt gaan leven. Succes!

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.