skip to Main Content

Wat gun jij jezelf?

In deze aflevering waarom het zo belangrijk is dat je jezelf wat vaker de gunfactor geeft. Wat gun jij jezelf?

Er zijn 3 manieren om door het leven te gaan, om met dingen om te gaan. Ik zie heel vaak dat mensen 2 van de 3 manieren veruit het meeste gebruiken, terwijl de derde manier veel rustgevender is en veel beter is voor je gemoedstoestand en veel meer oplevert in je leven.

De gevaarstand

Dit is de stand waarin wij van alles moeten van onszelf. Dat ken je vast wel: ik moet bijvoorbeeld naar mijn werk toe of ik moet sporten, allemaal moeten.

Wat er gebeurd met moeten is dat je heel erg boos kunt worden als iets niet lukt. Dus het is een bepaalde dwang emotie, waardoor je eigenlijk continu ‘aan’ staat. Mensen zeggen dat ook wel eens dat ze continu ‘aan’ staan of continu alert zijn op gevaar. Daarom heet het ook wel de gevaarstand.

De jaagstand

Wat mensen gaan doen als ze merken dat ze teveel moeten van zichzelf en ze zitten teveel in die gevaarstand, dan gaan ze bedenken wat ze nou eigenlijk zouden willen. Zo gauw als je in dat systeem gaat zitten van willen dan ga je dingen achterna jagen, dat is de jaagstand.

Wat ik heel veel zie is dat mensen continu aan het schipperen zijn tussen moeten en willen. Dus ik zie ze in hun leven bijna 90% van de tijd in die jaagstand zitten of in de gevaarstand. Dus ze moeten van alles, ze willen van alles.

Als die mensen dingen van zichzelf moeten en het wordt een beetje te heftig dan gaan ze bedenken: “wat wil ik nou eigenlijk?”.

Heel veel persoonlijke ontwikkeling zit hem in het willen, bijvoorbeeld: “wat wil ik nou bereiken in mijn leven?” of bijvoorbeeld: “wat wil ik met mijn gezondheid?”. Je bent dus continu aan het jagen op iets wat je wilt.

Het betekent niet dat het allemaal heel slecht is, maar wat je ziet is als mensen continu aan het jagen zijn en daarnaast continu van alles moeten van zichzelf, dan zitten ze continu tussen gevaar en jacht in.

Gunnen

Ons menselijk systeem is gemaakt om ook in het derde systeem te zitten, namelijk in het zorg- en kalmeringssysteem. Het sleutelwoord in het zorg- en kalmeringssysteem is het woord gunnen. Wat gun jij jezelf? Wat gun jij jouw omgeving?

Dat gunnen is ook een emotie die gaat om ontspanning, dus je bent meer vanuit rust en ontspanning, ben je aan het handelen. Dus in plaats van dat jij gaat bedenken: “wat wil ik?”, dus dat je ergens achterna gaat jagen, ga je jezelf bedenken: “wat gun ik mijzelf?”. Of: “wat gun ik die ander nou?”.

Toepassing

Dit is heel erg waardevol en dit is overal toe te passen. Dus je kunt bijvoorbeeld op je werk, in plaats van willen dat een ander naar je luistert gaan bedenken: “ik gun het mijzelf dat de ander mij beter begrijpt”, zodat hij of zij kunt gaan luisteren.

Dus uiteindelijk bereik je hetzelfde resultaat, maar je zit in een andere modus. Je kunt zeggen tegen jezelf: “ik wil een gezond lijf”. Maar je kunt dus ook zeggen: “ik gun mijzelf een gezond en fit lijf”.

Hierdoor ga je wat soepeler de dingen doen die daarvoor nodig zijn, in plaats van dat je continu in de jachtmodus zit, of in de gevarenmodus, bijvoorbeeld: “ik moet een gezond lijf hebben”. Of: “ik wil vandaag gaan sporten”, dat klinkt al wat soepeler, maar je bent nog steeds ergens op aan het jagen.

Als je zegt: “ik gun het mijzelf dat ik straks na het sporten een fijn gevoel hebt”, dan ga je op een hele andere manier door het leven.

Natuurlijk is het niet zo dat je jezelf continu alles maar moet gunnen, maar het is een stuk gezonder voor jezelf en voor je omgeving, als je uit alle 3 de modussen, ongeveer evenredig gaat tappen. Dus een derde moeten, een derde willen en een derde gunnen.

Dus gun jezelf iets vaker en gun een ander, je omgeving wat en je zult merken dat je meer in de flow gaat zitten, en dat je wat vaker het gevoel hebt dat je op je top van je kunnen zit en dat je een gevoel van succes hebt, je hebt een gevoel van voldoening.

Dat gevoel en zeker als je dat continu ervaart, dat is wat wij Momentum noemen.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.