Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Waarom je bedrijf niet groeit

Ontdek de 2 soorten onderhandelaars in deze nieuwe aflevering en pas de tips van deze video toe bij het onderhandelen.

Vandaag gaan we het hebben over onderhandelen.

Gevers en nemers

Er zijn 2 soorten onderhandelaars, dit zijn 2 basis archetypes. Ik zie ze continu in mijn omgeving, je hebt gevers en nemers.

Gevers

Als jij moet onderhandelen met mensen die gevers zijn, dan is dat meestal vrij makkelijk. Gevers willen namelijk dat jij tevreden bent en willen graag bereiken wat ze zelf graag willen. Dus onderhandelen met gevers is vrij makkelijk.

Je gaat mensen praten, je kijkt wat zij willen en je kijkt wat jij wilt en je komt tot een mooie oplossing.

Nemers

Bij nemers is dat iets anders. Ik ben zelf van nature ook een nemer en zie het ook niet als een slechte eigenschap.

Wat heel belangrijk is om te beseffen is dat het onderhandelen met gevers gewoon anders gaat dan het onderhandelen met nemers.

Nemers zijn mensen die eigenlijk alleen maar bezig zijn met het allerbeste of bijvoorbeeld de aller laagste prijs uit een deal te halen.

Duidelijke grenzen

Er is 1 ding enorm belangrijk wanneer jij gaat onderhandelen met mensen die nemers zijn dat je hele duidelijke, vast omlijnde grenzen stelt.

Dus je moet heel erg duidelijk en heel erg helder zijn in waar jouw grens of limiet zit.

Als jij bijvoorbeeld een auto gaat verkopen aan iemand die een nemer is, dan zal die net zo lang over de prijs blijven onderhandelen totdat jij aangeeft dat dit de allerlaagste prijs is en dat je verder dan dit niet gaat.

Een echte nemer zal dan alsnog gaan vragen of er nog 500 Euro er vanaf kan. Een nemer wil gewoon het onderste uit de kan halen, hij wil gewoon zeker weten dat de grens is bereikt.

Het graag-of-niet aanbod

Dus de belangrijkste tip van vandaag om te onderhandelen met nemers is dat je vanaf het begin, meteen heel duidelijk aangeeft wat het ‘graag-of-niet’ aanbod is.

Dat gaat je heel veel tijd, energie en frustratie besparen, want op die manier kun jij er voor zorgen dat die persoon heel snel weet wat de limiet is en waar de onderhandelingsruimte zit.

Daardoor kun je ook veel effectiever gaan onderhandelen met verschillende type onderhandelaars.

Nog een belangrijke tip: je gaat natuurlijk niet het allerlaagste aanbod geven als grens, maar gewoon het aanbod wat je ook zou doen bij gevers.

Als je dat voor elkaar kunt krijgen dan is iedereen tevreden en zal een nemer ook weten wat hij er uit kan halen en dan gaat hij ook akkoord. Succes.

Beluister de podcast

 

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn