skip to Main Content
Waarom Echt Zijn Zo Lastig Is

Waarom echt zijn zo lastig is

Een van de peilers van een succesvolle verkoop is dat je gewoon jezelf kunt zijn, echtheid laat zien en niet met verkoopscripts of met allerlei trucs hoeft te werken.

Onderwerp van vandaag gaat weer over mijn boek: Verkopen volgens de coach methode. Maar het onderwerp treft eigenlijk iedereen.

Iedereen heeft met het onderwerp van vandaag te maken, mensen hebben erg veel moeite om echt de persoon uit te dragen zoals ze werkelijk zijn, om te staan voor wie ze zijn.

Ik zie mensen die op vakantie zijn hele mooie selfies posten, terwijl ze eigenlijk een rot vakantie hebben.

Ander voorbeeld, ik was laatst bij een verjaardagsfeestje en zag een aantal jonge meiden die allemaal bezig waren met hun telefoon. Er werd niet gesproken, er was geen gezelligheid, ze waren alleen maar bezig met die telefoon.

Ik zag vervolgens op Facebook dat al die meiden hadden een foto gepost van het begin van het feest dat ze allemaal gezellig bij elkaar stonden, maar de rest van de avond hebben ze voorovergebogen over hun telefoon gezeten, om op elkaar te reageren.

Echt zijn

Het is zo lastig voor mensen om gewoon zichzelf te zijn, om de werkelijkheid te laten zien, om echt te zijn.

Echt zijn is helemaal niet zo moeilijk. Echt zijn is niets meer dan gewoon opstaan en gewoon niet teveel nadenken over wat andere mensen van je vinden. Als je bezig bent met wat jij belangrijk vindt, waar jij voor staat, wat jij graag waar wilt maken in je leven, dan ben je eigenlijk al 80% onderweg om jezelf te zijn en te blijven.

In mijn boek heb ik de peiler ‘Echtheid’ toegevoegd, omdat ik merk dat zodra mensen gaan verkopen, dan wordt het een drama en lijkt het wel alsof mensen pudding worden en niet meer bezig om zichzelf te zijn. Mensen halen dan allerlei trucjes en tools gebruiken.

Datzelfde concept zie je bijvoorbeeld ook bij ouders die helemaal niet streng zijn van nature. Die gaan dan ineens tegen hun kinderen allerlei strenge dingen roepen, zoals: “ik tel tot 3 en dan…” Terwijl het kind allang weet dat zodra je tot 3 hebt geteld, dan loopt het kind nog steeds te doen wat hij of zij niet mag doen, dan gebeurt er niks.

Dit zijn van die dingen die zie je overal. Ik gun het jou dat je gewoon echt bent. Als je geen goede verkoper bent, zeg dat gewoon tegen je klanten. Dan is het ijs gebroken, dan weet je gewoon dat je wilt samenwerken, als we een match hebben, dan gaan we dat uitspreken.

Maar ga alsjeblieft niet met allerlei scripts en tools en technieken aan de gang, die helemaal niet bij je passen, of die je helemaal niet eigen hebt gemaakt.

Passen we bij elkaar?

Je moet vooral bezig zijn met die ander en met jezelf.

Kijk nou eens gewoon of die persoon bij je past, bij de dingen die je biedt.

Ga kijken wat het allerbeste is wat je die persoon kunt geven? Kan je dat zelf niet geven, dan verwijs je hem door naar iemand anders.
Met die dingen creëer je veel meer vertrouwen, maar je creëert er ook veel meer zelfvertrouwen mee.

Dus je gaat er voor zorgen dat de sales gesprekken, geen sales gesprekken zijn, maar gewoon intakes. Je gaat dus kijken of we wel bij elkaar passen. Een soort van wederzijdse sollicitatiegesprek.

Dat is veel leuker en veel makkelijker en dat echt zijn kun je op zoveel fronten in je leven toepassen. Zo gauw als je iets voelt of denkt, dat je het dan eens zonder filter gaat zeggen of gaat gebruiken. Dat zorgt er wel eens voor dat mensen je raar vinden of dat mensen je brutaal of lomp vinden. Maar daar is helemaal niets mis mee.

Wees nou gewoon je vreemde, ongemakkelijke jij. Het is zo simpel, maar simpel is niet altijd makkelijk.

Bedenk, iedere dag als je opstaat: “Wat wil ik? Wat is nou mijn ideale klant? Of wat is mijn ideale beeld van mijn gezondheid? Wat is mijn ideale baan, of wat is mijn ideale dag?”

Dat soort dingen maken dat je veel meer bezig bent met jezelf te zijn en echt te zijn.

Ik weet gewoon dat een van de peilers van een succesvolle samenwerking, of succesvolle verkoop is gewoon dat jij niet met scripts en tools of technieken aan de slag gaat, maar dat jij echt bent en echtheid laat zien.

Dus dat je je kwetsbaar durft op te stellen als je iets niet weet of iets niet kunt. Of dat je eerlijk bent tegenover iemand als je ergens geen goed gevoelt bij hebt, als je denkt dat degene helemaal niet de resultaten gaat boeken met je product of je dienst.

Je gaat merken als je dit veel meer gaat doen en veel vaker gaat oefenen, dat jij je vrijer gaat voelen.

Je omzet en aantal klanten gaat stijgen

Je zult merken dat je omzet en het aantal klanten gaat stijgen en dat je flow blijft zitten en iets zal gaan ervaren wat wij Momentum noemen.

Het is niet voor niks dat ik dat zo belangrijk vind, want het maakt het leven gewoon leuker en makkelijker voor je.

Uiteindelijk is het doel niet om heel veel klanten binnen te krijgen. Het doel is om uiteindelijk te werken met hele leuke mensen, waar jij blij van wordt, zodat jij leukere dagen hebt.

Masterclass Verkopen

Op 30 September is er een weer een Masterclass Verkopen. Hierin leer je hoe je de verkoopgesprekken leuker en makkelijker kunt maken.

Voor meer informatie over Masterclass Verkopen ga naar de volgende link:

Ga naar 👉👉https://tibor.nl/masterclass-verkopen

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.