skip to Main Content

Waar sta je voor?

Waar sta je nu eigenlijk voor? Wat zijn de dingen waar je in gelooft? Bekijk deze aflevering en zie wat de allerbeste test is om te bepalen of je ergens voor blijft staan.

Een van de belangrijkste vragen die jij jezelf zou moeten stellen is: waar sta je voor? Wat zijn nou de dingen waar je in gelooft? Wat zijn de dingen waarvoor je bereid bent om te vechten?

Ik merk regelmatig bij mijn klanten dat mensen helemaal niet weten waar ze voor staan.

Zoals de beroemde filosoof Katy Perry wel eens zei: “If you stand for nothing, you will fall for everything”. Dus als je nergens voor staat, dan val je voor alles. Dat is een beetje het verlengde van als je je dag niet plant, dan wordt die voor je gepland door andere mensen.

Het is eigenlijk heel simpel, als jij nergens voor staat, hoe kan jij dan leven volgens je waarden? Hoe kan jij dan principes hebben als je nergens voor staat?

Bepaal je principes

Het meest vreselijke wat ik kan horen als ik met mensen in gesprek ben, is dat ze eigenlijk alles wel leuk vinden. Heb principes. Pak pen en papier en schrijf even uit wat jij belangrijk vindt in je leven, en als je dat hebt opgeschreven, bedenk nou eens simpelweg waarom je dat zo belangrijk vindt?

Wat maakt nou waarom je bijvoorbeeld eerlijkheid, of geduld of authenticiteit zo belangrijk vindt?

Als je niet het antwoord hebt op de vraag waarom dat zo belangrijk voor je is, dan ga je er niet voor staan.

Deel de dingen waar jij voor staat

Als je kijkt op social media dan zie je dat veel mensen basic dingetjes delen. Gewoon dingen waar iedereen het mee eens kan zijn. Maar wat vele malen krachtiger is en wat ook veel beter voor jezelf is, voor je mentale gezondheid, is als je dingen deelt die jij gelooft en waar mensen iets van vinden.

Het is heel erg goed om dat te blijven uitspreken, om dat te blijven delen. Als je dat doet dan sta je ergens voor.

De beste test

De allerbeste test om te zien of je ergens voor staat is wanneer jij niet van je koerst afwijkt, als je niet van je geloof of je principes afwijkt op het moment dat andere mensen weerstand gaan geven.

Praat maar eens met iemand waar je van houdt, of iemand die je totaal niet kent en leg dan maar eens uit waar je voor staat.

Als er dan weerstand komt, ga dan eens kijken hoe erg jouw neiging is om daar van af te wijken. Om vervolgens met die ander mee te gaan praten. De kans is groot dat je dingen afzwakt, grote kans dat je dan toch probeert om die andere persoon niet voor het hoofd te gaan stoten.

Dat is een teken dat je niet genoeg concreet hebt waar je nou uiteindelijk voor staat.

Leven is zinloos als je niet weet waar je voor staat

Als je niet weet waar je voor staat, dan heeft een heel groot gedeelte van je leven geen zin. De zin van het leven is zin geven.

De kans is heel groot als je niet weet waar je voor staat, dat er iets gaat borrelen rondom je maagstreek, dat je een soort van leegte voelt. Dat je merkt dat er iets niet klopt.

Ik gun je zo ontzettend dat je doet wat belangrijk voor je is. Dat je gelooft in dingen, dat je ergens voor staat. Het is prima als dat af en toe weerstand opwekt, maar dat je wel weet van: “dit ben ik”. Als je dat kunt doen, dan wordt het veel makkelijker om voorwaarts te gaan, om te groeien. Dan wordt het veel makkelijker voor je om lastige beslissingen te nemen, omdat je weet waar je voor staat.

Het wordt veel lastiger om bijvoorbeeld een relatie te beëindigen als je niet weet waarom je eerlijkheid zo belangrijk vindt.

Als jij ergens voor gaat en je weet van jezelf dat je alleen maar met A-klanten werkt, dan ga jij niet iemand aannemen die niet je favoriete klant kan zijn, puur alleen omdat je geld eigenlijk dringend nodig hebt. Dan zeg je gewoon glashard “Nee” tegen die persoon.

Dus doe het werk en ga er mee de weg op.

Buitengewoon Leiderschap

Verdiep je meer in het leiderschap en woon ons volgende event bij: Buitengewoon Leiderschap

Meld je nu aan en ontvang 75 Euro korting!

Gebruik de kortingscode “mark2018”, ga naar:

👉👉https://tibor.nl/buitengewoon-leiderschap/

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.