skip to Main Content
Stappenplan Voor Een Succesvol Leven

Stappenplan voor een succesvol leven

Wat is het stappenplan voor een mooi en succesvol leven?
Dat is de vraag die ik regelmatig in mijn inbox krijg. En vandaag gaan we het hebben over het recept wat jij kunt gebruiken om succesvol te worden, om jouw doelen te bereiken.

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

 

 

 

Samenvatting

Wat is het stappenplan voor een mooi en succesvol leven?
Dat is de vraag die ik regelmatig in mijn inbox krijg. En vandaag gaan we het hebben over het recept wat jij kunt gebruiken om succesvol te worden, om jouw doelen te bereiken. Om jouw dromen waar te maken.

Want als jij gaat kijken naar de mensen die echt ontzettend succesvol zijn in hun leven, die echt altijd in de flow zitten, die echt Momentum ervaren, dan zul je merken dat de meesten van die mensen dezelfde stappen zetten. Die hebben als het ware een vast recept dat ze op alle vlakken van hun leven gaan uitvoeren en succesvol daarin zijn.

Kijk, waarschijnlijk kun je wel iets bedenken in je leven waar jij heel goed in bent, waar je succesvol in bent. En als je gaat terug kijken, of terug denken, dan zul je merken dat er vaste dingen zijn die jij doet in dat specifieke gebied, die je ook kunt gebruiken in andere gebieden van je leven. En zo op die gebieden ook succesvol gaat worden.

Er zijn 5 stappen en vandaag gaan we die stappen met jou delen.

Kijk voor meer training, de video en de uitgebreide transcriptie op http://marksoons.nl

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met vrienden en familie en laat een review achter op iTunes.

Leef iedere dag als de persoon die jij graag wilt worden!

Vond je deze aflevering leuk? Deel dan deze aflevering met vrienden en bekenden.

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3 

Volledige transcriptie van deze aflevering

 

Wat is het stappenplan voor een mooi en succesvol leven?

Dat is de vraag die ik regelmatig in mijn inbox krijg. En vandaag gaan we het hebben over het recept wat jij kunt gebruiken om succesvol te worden, om jouw doelen te bereiken. Om jouw dromen waar te maken.

Want als jij gaat kijken naar de mensen die echt ontzettend succesvol zijn in hun leven, die echt altijd in de flow zitten, die echt Momentum ervaren, dan zul je merken dat de meesten van die mensen dezelfde stappen zetten. Die hebben als het ware een vast recept dat ze op alle vlakken van hun leven gaan uitvoeren en succesvol daarin zijn.

Kijk, waarschijnlijk kun je wel iets bedenken in je leven waar jij heel goed in bent, waar je succesvol in bent. En als je gaat terug kijken, of terug denken, dan zul je merken dat er vaste dingen zijn die jij doet in dat specifieke gebied, die je ook kunt gebruiken in andere gebieden van je leven. En zo op die gebieden ook succesvol wil gaan worden.

Er zijn 5 stappen en vandaag gaan we die stappen met jou delen.

De eerste stap is om echt super helder voor jou te hebben wat je nou precies verstaat onder succes. Wat is nou voor jou succesvol zijn, als het gaat om je gezondheid? Wat is voor jou een succesvol leven leiden? Want ik maak zo vaak mee dat ik mensen spreek en dat die mensen heel enthousiast bezig zijn met nastreven van andermans definitie’s van succes.

En voor jou kan succes iets totaal anders betekenen dan bijvoorbeeld voor mij. Voor mij is een goede gezondheid dat ik iedere maaltijd voldoende groente eet. Dat ik voldoende eiwitten binnen krijg. Dat ik heel erg precies weet hoeveel ik eet. Hoe vaak ik sport. Iedere ochtend opstaan en mijn lichaam activeren, is voor mij een onderdeel van mijn gezondheid.

Maar voor een ander is gezondheid bijvoorbeeld dat je gezond luncht en dat hij 2 keer in de week sport. Dat is compleet anders dan mijn definitie van gezondheid. En zo geldt dat voor alle vlakken in jouw leven.

Dus zorg er voor dat je pen en papier pakt en dat je voor jezelf opschrijft, wat is nou mijn definitie van succes? En pak dan een aantal gebieden in je leven, dus je relaties, je gezondheid, je carrière, je missie, je vrije tijd. Hoeveel vakantie wil je hebben.

Hoe zou jouw ideale dag er uit zien? Dat zijn dingen die je echt heel erg helder voor jezelf voor ogen moet hebben, wil je ook later niet alleen het gevoel van succes hebben, maar ook dat echte gevoel van Momentum, dat alles in elkaar steekt en dat alles klopt. Nou, dat is de eerste stap.

De tweede stap is dat je pijnlijk eerlijk moet zijn over het feit waar je nu bent. Waar sta je nu in dat proces?

Ben je al halverwege? Of sta je nog compleet aan het begin van de weg naar je einddoel? En dat is iets waar mensen  heel erg veel moeite mee hebben. Want als je heel eerlijk bent naar jezelf, dan wil je nog wel eens zeggen, het valt wel mee.

Of: het is nog niet zo erg, bijvoorbeeld als het gaat om je gezondheid, dat je denkt van, ja, maar 10 kilo te zwaar, dat valt wel mee, dat heb ik zo wel weer opgelost. Maar nee! als je pijnlijk eerlijk bent, dan moet je tegen jezelf zeggen: nee, ik ben 10 kilo te zwaar en dat is super erg en ik zie er niet uit en dit moet nu stoppen!

Kijk, als je dat doet, dan zul je ook echt jouw doelen gaan veranderen in een ‘moet-veranderen’ doel. In plaats van een ‘het zal wel leuk zijn om te krijgen’ doel. En dat is echt wel een heel groot verschil in de wijze waarop je jouw doelen gaat najagen.

Stap 3 is om van te voren al heel goed te bedenken welke obstakels je gaat tegen komen op jouw weg? En dit is iets wat ik veel te weinig zie gebeuren als mensen hun doelen stellen en hun doelen gaan najagen. Wat vaak gebeurd is dat mensen zeggen van, nou, ik heb een doel, dat wil ik graag najagen.

En vervolgens gaan ze actie ondernemen. En dan worden ze een beetje tegengehouden door een aantal belemmerende factoren, ofwel obstakels die ze onderweg tegen komen, ofwel een mindset die niet klopt. Of het feit dat er stress is. Of dat ze het te druk hebben.

Dat zijn allemaal dingen die je van te voren al in kunt calculeren. Dus bij stap 3 moet je echt heel erg goed gaan bedenken van welk obstakels ga ik tegenkomen op weg naar mijn doel?

En welk obstakel ben ik daar in? Dus welke verhalen vertel ik mijzelf? Of welke belemmerende gedachtes heb ik, die er voor zorgen dat ik steeds mijzelf aan het saboteren ben?

Dat moet je compleet helder hebben voordat je überhaupt een plan kunt gaan maken.

Want stap 4 is het maken van een plan. Ik heb nog nooit iemand een groot of uitdagend doel zien bereiken, zonder dat hij wist waar hij naar toe ging. Zonder dat hij wist welke stappen hij moest gaan zetten.

Kijk, als jij als een kip zonder kop een droom gaat najagen, dan garandeer ik jou dat je niet de kortste, de snelste en de meest effectieve weg daarvoor daar naar toe gaat bewandelen.

Als jij even de tijd neemt om te gaan zitten, om even goed na te denken, wat zijn de obstakels? Welke stappen moet ik zetten om naar het einddoel te komen? Wie zou ik hulp kunnen vragen, wie heeft dit al een keer bereikt? En welke personen zouden mij kunnen coachen, of kunnen aanmoedigen?

En dat is ontzettend waardevol in het bereiken van jouw doelen en het ervaren van Momentum.

De vijfde stap vind ik een hele belangrijke en dat is om er voor te zorgen dat succes onvermijdelijk wordt. En dat kun je op veel verschillende manieren doen. Maar de paar belangrijkste manieren om dat te doen, is allereerst om een coach te hebben, of een mentor.

Iemand die weet waar jij naar toe wilt, die waarschijnlijk al jarenlang ervaring heeft in het bereiken van het doel, die jou dus de leercurve kan verkorten en die jou kan bijsturen als jij de verkeerde kant op aan het wandelen bent. Of als je onvoldoende actie onderneemt naar dat doel toe.

Een coach en een mentor is zo super krachtig, ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is om in je omgeving mensen te hebben die je aanmoedigen, die je bijsturen, die je verantwoordelijk houden voor het feit dat je dat doel hebt gesteld en die ook navragen of je wel op de juiste weg bent. Dat is zo waardevol.

Een andere, enorme, goede stok achter de deur is om er voor te zorgen dat jij een tegenprestatie hebt. En dat heb ik wel eens omschreven in mijn boek ‘De buikspier bijbel’, hoe belangrijk het is om echt een hele grote dikke stok achter de deur te hebben.

Want als jij een weddenschap plaatst, of je legt geld in bij een kennis, of je zorgt er voor dat jij voor jezelf besluit: als ik dit doel niet bereik voor de gestelde datum, dan gebeurd er iets heel vervelends en dat heb ik vastgelegd.

Nou, als je dat doet, stel je hebt nu 20 kilo of 30 kilo overgewicht en je schaamt je daar enorm voor, maak dan nu foto’s van jezelf in bikini of in badpak, of in je zwembroek. Bewaar die foto’s, of geef je foto’s aan je partner, of aan je ouders, of aan je beste vriend.

En spreek met die persoon af, dat als jij niet voor jouw gestelde deadline jouw grote droomdoel hebt bereikt, dat zij die foto’s verspreiden over social media.

Dat creëert namelijk zo ontzettend veel pijn in het vooruitzicht, dat jij heel erg gedreven zult gaan zijn om jouw doelen te gaan bereiken. En het is een beetje onorthodox, dat weet ik, maar onderzoek en gedragsonderzoek heeft uitgewezen dat dit zo ontzettend effectief is.

Wat ook heel goed werkt is de Nike plus methode. Misschien ken je Nike plus? Dat is een systeem waarin je een soort chip in je sportschoenen, in je hardloop schoenen kunt doen, waarin die jouw afstanden en snelheden meet. Die gegevens kun je uploaden op nikeplus.com en daar kun je jouw ervaringen en jouw prestaties delen met anderen.

En mensen over heel de wereld zitten op die community en dat zorgt er voor dat je een soort peer-groep hebt, dus allemaal gelijkgestemden die hetzelfde doel hebben, namelijk beter worden in hardlopen, grotere afstanden te overbruggen en zichzelf te overtreffen keer op keer.

En dat zorgt er voor dat jij iedere keer boven jezelf uit gaat stijgen. En dat je iedere keer net iets harder gaat werken naar dat einddoel van jouw toe. En die Nike plus methode die kun je ook benutten op andere gebieden dan alleen maar hardlopen, namelijk door gewoon een hele grote groep mensen te bezoeken die gelijkgestemd zijn.

Dus als jij een onderneming wilt starten, maar je weet eigenlijk niet hoe je dat moet gaan doen, zorg er dan voor dat je een coach neemt, dat je een grote tegenprestatie hebt en dat je op zoek gaat naar een community waarin gelijkgestemden zijn.

Mensen die ook die onderneming willen starten. Mensen die ook niet precies weten hoe ze het moeten doen, maar je wel kunnen helpen in hun ervaringen en kunnen zeggen wat werkt en wat niet werkt.

En op die manier kun je elkaar steunen en kun je samen verder groeien. En als je samen verder groeit zul je merken dat dat veel makkelijker gaat. Dat het veel sneller gaat en dat je veel eerder jouw doelen gaat bereiken. En dan kun je echt continu op alle gebieden jouw leven iets ervaren wat wij echt Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.