skip to Main Content

Spreek de juiste taal

Hoe spreek je de juiste taal tegen mensen? Leer hoe je met dit principe onbegrip kunt voorkomen en een betere verstandhouding zult krijgen.

Vandaag gaan we het hebben over hoe jij de juiste taal kunt spreken tegen mensen. Wij realiseren ons vaak niet in ons leven dat als wij met andere mensen communiceren, dat die ander niet hetzelfde is als wij zelf zijn.

Het is zo grappig hoe dat vaak leidt tot onbegrip in bijvoorbeeld de werksfeer. Het is machtig interessant als je dit principe kent en het vervolgens gaat zien in de wereld.

3 talen

Er zijn 3 talen die mensen spreken. Mensen hebben in principe een primaire voorkeur bij deze talen.

Visueel

De eerste taal is visueel, mensen zijn dan primair visueel. Die mensen praten sneller en praten harder en zijn veel meer met gebaren bezig. En zij gebruiken vaak woorden als bijvoorbeeld: ik zal het even voor je schetsen of ik zie het plaatje voor me. Die mensen spreken heel erg in beeld vormen.

Vaak zijn dat mensen die heel erg in plaatjes denken en die heel snel kunnen schakelen en heel snel dingen voor zich zien en die ook vaak sneller praten.

Auditief

De tweede groep mensen zijn primair auditief ingestelde mensen. Dus die zitten meer in het gehoor en die mensen luisteren heel goed naar toonhoogtes, naar volume, naar ritme of naar vibratie.

Deze mensen praten vaak iets langzamer en reageren iets langzamer, want zij willen alles in hun gehoor binnen laten komen.

Je ziet vaak bij deze mensen dat zij vaak woorden gebruiken als bijvoorbeeld “je toon staat mij niet aan”, of: “kun je wat zachter praten”. Je ziet vaak dat de woorden die deze mensen gebruiken, die primair auditief zijn, dat dat woorden zijn die te maken hebben met geluid, met auditieve kenmerken.

Kinesthetisch

De derde groep mensen zijn kinesthetisch ingestelde mensen. En kinesthetisch ingestelde mensen zitten heel erg op gevoel. Je ziet heel erg vaak bij deze mensen dat zij heel lang over dingen nadenken. Zij praten langzamer en je ziet vaak dat ze een bepaald gevoel ergens bij willen hebben.

Vaak willen ze dan ook wat zachter praten en vaak zijn mensen die primair kinesthetisch zijn ingesteld, dat zijn mensen die dingen zeggen als: “dit voelt niet goed” en dat is voor hun reden genoeg om het niet te doen. Of ze gaan met heel veel woorden proberen je iets uit te leggen en dan snap je het uiteindelijk nog niet.

Dus deze mensen hebben vaak heel veel woorden nodig om iets uit te leggen en dan uiteindelijk begrijp je het nog niet.

Visueel ingestelde mensen schetsen dan meteen een plaatje voor je en die zijn heel duidelijk in hun communicatie en vaak heel kort door de bocht en ze zijn snel met conclusies trekken, want ze hebben het plaatje al gezien.

Onbegrip

Je kunt je voorstellen dat als je een primair visueel ingesteld persoon tegenover een primair kinesthetisch ingestelde persoon gaat zetten, dat er onbegrip kan ontstaan. Een primair kinesthetisch ingestelde persoon krijgt bijvoorbeeld een vraag van een persoon die primair visueel is ingesteld, die vraagt of hij plaatje ziet en het begrijpt, maar dat de ander dan reageert met dat hij het nog niet zo voelt. Dan krijg je dat mensen elkaar niet gaan begrijpen.

Je ziet altijd aan mensen wat ze primair zijn. Dat kan van omgeving tot omgeving en van situatie tot situatie verschillen, maar je merkt wel heel duidelijk het verschil tussen iemand die primair visueel is en iemand die primair auditief of kinesthetisch is.

Beter begrip en verstandhouding

Waarom is dat belangrijk om te weten? Als jij als iemand die primair visueel is ingesteld tegen iemand die kinesthetisch is ingesteld, gaat vertellen dat je even het plaatje voor hem of haar zal gaan schetsen, dan wordt het heel lastig voor die kinesthetische luisteraar om te begrijpen wat jij nu aan het zeggen bent.

Andersom, als er allerlei gevoelswoorden komen vanuit die andere persoon richting de visuele, dan is dat ook lastig.

Dus ga dit nou maar eens testen bij jezelf. Ga eens bij je partner of bij je collega’s kijken wat zij nu primair zijn. Zijn zij bijvoorbeeld primair visueel, of zijn zij primair auditief, of primair kinesthetisch?

Vervolgens ga jij de woorden die zij zelf vaak gebruiken, dus de visuele woorden, of de auditieve woorden, of de kinesthetische woorden, die gebruik je in jouw communicatie en kijk maar eens wat er gebeurt met het begrip van de dingen die je zegt en de verstandhouding tussen jou en die andere persoon.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.