Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Persoonlijke ontwikkeling, onzin?

Wanneer is persoonlijke ontwikkeling nou echt persoonlijke ontwikkeling?

Hoe ga je winnen? Als jij ergens beter in wilt worden dan moet je gewoon winnen. Als je bijvoorbeeld een goede ondernemer wilt zijn dan moet je de drive hebben om te winnen.

Er zijn 3 dingen die je moet doen om structureel te winnen in jouw branche, of in jouw baan, of in jouw onderneming.

Studeren

Nummer 1 is dat je moet leren. Je moet iedere dag studeren en nieuwe dingen leren. Als je die dingen geleerd hebt, dan komt de tweede, produceren.

Produceren

Je moet dingen creëren, je moet schrijven of bijvoorbeeld producten ontwikkelen. Je moet kilometers maken om datgene wat je geleerd hebt, om dat in de praktijk toe te passen en dat te delen met de wereld.

Inspiratieval

Als je niet produceert dan heeft het leren eigenlijk geen nut. Dan kom je in iets wat wij de inspiratieval noemen. Dat zijn mensen die continu dingen lezen maar dat nooit implementeren.

Of je hebt mensen die continu naar seminars gaan, of naar trainingen en workshops, maar dat geleerde niet in de praktijk gaan brengen. Dus helemaal niet beter gaan worden in datgene wat ze geleerd hebben.

Dat zijn de mensen die denken dat kennis voldoende is om beter te worden. Maar kennis is alleen maar potentiële competentie. Kennis is een van de 3 onderdelen om competenter te worden. Niet om competenter te zijn.

Reflecteren

Dus eerst studeren, vervolgens produceren en als je geproduceerd hebt en je bent alleen maar aan het produceren, dan kun je heel veel fouten maken. Vandaar het derde punt: reflecteren.

Reflecteren kun je in je eentje doen, je kunt dan reflecteren naar jezelf toe en terugkijken wat je allemaal geleerd hebt en wat je geproduceerd hebt. En kijk dan hoe je het beste kunt bijsturen.

Welke dingen heb je geleerd, waar heb je fouten gemaakt, welke dingen gingen goed?

Je kunt natuurlijk ook samen met iemand reflecteren met bijvoorbeeld een coach of met je partner. Om dan samen even te kijken hoe het ging, wat hebben we allemaal gedaan, klopt het nog allemaal wat we doen, zijn we op de juiste weg, moeten we bijsturen?

Als je die drieluik doet, leren, produceren en reflecteren, dan kun je competenter worden, dan ga je winnen.

Ideale verhouding

Als je dan ook nog in de juiste verhoudingen gaat produceren, leren en reflecteren, dan ben je helemaal goud.

De ideale verhouding is dat je voor 10 minuten dat je reflecteert, dat je 30 minuten aan het studeren bent. En van de 30 minuten dat je studeert, ga je 90 minuten produceren.

Dus 10 minuten reflecteren, 30 minuten studeren, 90 minuten produceren. Dan heb je de gouden combinatie om beter te worden, dan ga je gegarandeerd winnen als je dit dag in en dag uit blijft doen.

Dan word je gewoon beter en dan ga je winnen. Ga er voor!

Beluister de podcast

 

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn