skip to Main Content

Persoonlijke ontwikkeling, onzin?

Wanneer is persoonlijke ontwikkeling nou echt persoonlijke ontwikkeling?

Ik kom heel vaak op seminars en trainingen mensen tegen die zeggen dat ze heel veel aan persoonlijke ontwikkeling doen. Als ik dan aan ze vraag wat dat betekent om veel aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Ik vraag of ze dan vaak naar events gaan of bijvoorbeeld veel boeken lezen. En ik vraag ze of ze ook iets doen met die kennis?

Die vraag stel ik steeds vaker omdat ik een grote groep mensen zie die heel erg hard bezig zijn met bijvoorbeeld het bijwonen van allerlei events, maar die na een aantal jaren nog steeds op dezelfde plek zitten als waar ze zaten voordat ze met persoonlijke ontwikkeling begonnen.

Het enige wat er echt verandert is dat ze bijvoorbeeld positiever praten, maar als je heel kritisch kijkt naar wat er nou concreet verandert is in hun leven, dan merk je dat er maar eigenlijk heel erg weinig is verandert in een aantal jaren.

Inspiratieval

Dat is natuurlijk zonde van de tijd en de energie die je er insteekt en mensen trappen heel makkelijk in deze inspiratieval.

Ze hebben een goed gevoel en vervolgens komen ze eigenlijk niet verder in hun leven.

Dus daarom heb ik vandaag een aantal dingen die jij kunt doen om te toetsen of jij wel aan het groeien bent met jouw persoonlijke ontwikkeling.

De term zegt het al, het is persoonlijk, dus het is voor iedereen verschillend. Maar het moet wel een stukje ontwikkeling hebben. Het moet niet alleen gaan over het goede gevoel dat je er persoonlijk aan overhoudt.

Als jij iemand bent die heel content tot zich neemt om te groeien als mens, maar je weet eigenlijk niet zeker of je wel aan het groeien bent, leg je zelf dan even langs deze meetlat. Dan weet je dadelijk gegarandeerd of er werk aan de winkel is.

Stap 1 Kwaliteit

Als jij doet aan persoonlijke ontwikkeling dan moet je niet naar kwantiteit gaan kijken, maar naar kwaliteit.

Dus ga bijvoorbeeld niet naar 15 seminars per jaar, maar ga naar die 3 seminars van de grootste toppers.

Lees geen 50 boeken over marketing, maar lees maximaal 3 boeken per jaar van de beste en grootste mensen in dat betreffende vakgebied. Bijvoorbeeld mensen die een bestseller hebben geschreven, waar mensen fantastische resultaten mee hebben gehaald.

Je hebt dan ook meer ruimte voor de volgende stap 2.

Stap 2 Tijd voor produceren

Als jij content tot je hebt genomen van bijvoorbeeld een event, dan moet je eigenlijk 3 keer zoveel tijd vrij maken voor het produceren, om dingen te creëren, als wat jij aan tijd hebt besteedt aan het consumeren van die content. Om het geleerde in de praktijk te brengen, om nieuwe dingen te creëren.

Stap 3 Bijsturen

Ik zie mensen heel hard zwoegen om te groeien in hun leven, maar ze sturen niet bij, het reflecteren.

Kijk bijvoorbeeld eens gewoon terug wat je de afgelopen jaar gedaan hebt met persoonlijke ontwikkeling. Wat heb je daar nou daadwerkelijk van opgestoken?

Welke dingen heb je daadwerkelijk in de praktijk gebracht?

Je zult de droevige conclusie moeten trekken dat dat maar verschrikkelijk weinig is.

Ik heb hetzelfde ervaren een paar jaar geleden en ik besefte destijds dat ik teveel bezig was met consumeren, met bijvoorbeeld boeken lezen, in plaats van produceren.

Dat reflecteren moet je eigenlijk dagelijks doen.

Kijk wat je nou vandaag hebt gedaan? Wat kun je veranderen morgen om het een stukje beter te doen?

Stap 4 Logboek bijhouden

Dit is eigenlijk het allerbelangrijkste, maak een logboek en hou bij waar je vandaag staat en waar je bijvoorbeeld over een maand staat.

Wat bijvoorbeeld je doelstellingen zijn in januari 2019 en wat daarvan in december 2019 daadwerkelijk is gekomen? Wat je hebt bereikt?

Je kunt dan ook bijsturen als je gaat reflecteren en dan kun je de juiste stappen gaan zetten om wel te groeien.

Er is niks frustrerender dan mensen tegen komen die bijvoorbeeld al 13 jaar van plan zijn om een eigen zaak te beginnen.

Dat is zo erg voor een buitenstaander om te zien, maar voor jou zelf is het nog veel erger.

Dus hou jezelf langs deze meetlat van de eerder genoemde 4 stappen en je weet dan zeker of je daadwerkelijk bezig bent met persoonlijke ontwikkeling, of met persoonlijk lekker gevoel. Succes.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.