skip to Main Content

Waarom je geen zzp’er wilt zijn

3 redenen waarom je jezelf geen zzp’er wilt noemen.

Deze week wil ik het hebben over de zzp’ers, een van de grootste ondernemersgroepen in Nederland.

De term zzp’er maakt mij altijd een beetje kriebelig want wie noemt zichzelf nou zzp’er? Ik noem het altijd zelfstandige zonder perspectief. Hier volgen 3 redenen waarom je jezelf niet zzp’er zou willen noemen.

Ik eer iedereen die het lef heeft om een eigen onderneming te starten, iedereen heeft de sprong genomen om onzekerheid in zijn/haar leven te creëren in ruil voor vrijheid. Dat is iets wat ik altijd enorm kan waarderen.

Het gaat in deze aflevering om de term zzp en waarom je die term niet zou willen gebruiken als eenmanszaak.

1 Uitbesteden

Ten eerste, zzp zou betekenen zelfstandige zonder personeel. Hoe heerlijk is het als je mensen hebt die dingen van je overnemen. Dus bijvoorbeeld de boekhouding van je overnemen.

Dus eerste reden waarom je jezelf geen zzp’er zou willen noemen is dat je dingen wilt uitbesteden.

2. Bedrijf draait ook zonder jou

Reden nummer 2 is om dat zzp’ers eigenlijk niet op vakantie kunnen gaan zonder dat het meteen geld kost.

Ik wil dus dat je zzp ook niet zelfstandige zonder partnership gaat noemen, want als je geen partnership of partner hebt, dan word het ook lastig om op vakantie te gaan zonder inkomensverlies.

Dus ga er voor zorgen dat je iets geautomatiseerd hebt, of iets gedelegeerd hebt tijdens je vakantie, waardoor de business door kan draaien.

Goede ondernemers, dus bedrijven die goed lopen en waar een leider bij staat die zijn zaken goed op orde heeft, die gaan op vakantie en dan staat het bedrijf er beter voor dan toen ze vertrokken. Dat is een kenmerk van een goed lopend bedrijf. Een bedrijf dat zonder jou kan functioneren.

3. Kunnen focussen op dingen die je leuk vindt.

Reden nummer 3 is dat zo gauw als jij gaat beseffen dat je een bedrijf aan het bouwen bent, als je bezig bent met dingen waar je goed in bent, dan kun je pas echt gaan groeien als ondernemer.

Dan kun je gaan besluiten dat je alleen nog maar gaat bezig houden met de dingen waar je goed in bent of bijvoorbeeld met de klanten die je leuk vindt.

Neem het voor jezelf mee als jij tot de groep van 1,2 miljoen zzp’ers behoort, ga jezelf dan even langs deze meetlat heen leggen en bekijk dan of je met vakantie kan gaan zonder dat je inkomensderving hebt. Besteed je nu dingen uit waar ik helemaal niet goed in ben? Kan je je bedrijf laten groeien omdat je bezig bent dingen waar jij goed in bent. Dat je Nee zegt tegen klanten die niet goed betalen of klanten waar je teveel gedonder mee hebt en kan je daardoor echt iets bouwen waar je trots op kunt zijn.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.