Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leer om betere vragen te stellen

Als er een ding is, dat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, dan is het wel dat de kwaliteit van mijn vragen, de kwaliteit van mijn leven bepaalt. En vandaag deel ik je hoe je de kwaliteit van jouw vragen kunt verbeteren. 

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

 

Samenvatting

Heb je weleens jezelf de vraag gesteld: “Waarom moet mij dit nu altijd overkomen” ? Je ben echt niet de enige. Dit soort vragen zijn echter een enorme prestatiekiller en bepalen de kwaliteit van je leven. En niet in positieve zin. Daarom deel ik in deze aflevering hoe jij in een paar stappen de kwaliteit van jouw vragen drastisch kunt verbeteren.

 1. Vervang je “Waarom” vragen in “Hoe” vragen.

  In plaats van jezelf af te vragen waarom je iets overkomt, is het veel beter om jezelf af te vragen HOE jij ervoor kunt zorgen dat dit in de toekomst niet meer gaat gebeuren. Dit kun je doen voor al je Waarom vragen.
 2. Ga een stap verder met “Wie”- vragen.

  Je kunt natuurlijk altijd alles alleen doen. Maar je kunt je ook eens wat vaker afvragen aan wie je hulp zou kunnen vragen. Of aan wie je jouw probleem/taak kunt uitbesteden. Een enorme life-changer.

 3. Kijk ook eens naar “Wat”- vragen.

  In plaats van waarom of hoe vragen te stellen, kan het ook enorm waardevol zijn om je vragen met WAT te laten beginnen.
  Voorbeeld: Wanneer jij jezelf afvraagt WAAROM het altijd mis gaat, op het moment dat iets in je leven tegenzit…kun je ook vragen WAT kan ik doen om ervoor te zorgen dat het niet meer mis gaat?

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Beluister de podcast

button-luister op itunes button-download mp3

Volledige transcriptie van deze aflevering

Hallo en welkom bij weer een aflevering van leef je Momentum. Vorige week hebben we het gehad over hoe je een goed plan B kunt hebben en waarom het zo belangrijk is om altijd een plan B te hebben. Nou, vandaag gaan we kijken naar mijn plan B. Want zoals je misschien weet, ik heb 6 weken vakantie en dit is mijn laatste week vakantie, maar ik had maar 5 podcast’s opgenomen. Dus eentje te weinig en vandaar dat ik vanaf mijn vakantieadres nu een podcast voor jou opneem, om je toch die wekelijkse dosis inspiratie te geven.

Vandaag gaan we het hebben over jouw vragen en om specifiek te zijn, de vragen die jij zelf altijd stelt en waarom is dat zo belangrijk ? Nou, eigenlijk is dat zo belangrijk omdat de kwaliteit van jouw vragen, de kwaliteit van jouw leven bepaalt.

En daar gaan we vandaag even naar kijken en de kwaliteit van jouw vragen en hoe je die kwaliteit kunt verbeteren, want wat veel mensen zich vaak niet realiseren is iets heel simpels.

Namelijk, de gebeurtenis die jij meemaakt in je leven, dat is niet hetgene wat de kwaliteit van je leven bepaalt. Maar juist de betekenis die jij gaat geven aan die bepaalde gebeurtenis.

En ik heb daar een voorbeeld van. Stel je nou eens voor dat 2 mensen hetzelfde mee maken. 2 mensen die zitten in een auto en maken hetzelfde auto ongeluk mee. Ze komen echt een vreselijke crash in, ze belanden allebei in het ziekenhuis. En ze kunnen allebei niet meer lopen.

Voor de een, kan de betekenis zijn dat dit het einde is van zijn leven. Hij had dromen, hij wilde graag sporten en hij wilde graag een baan en hij raakte depressief, raakte aan de drank en uiteindelijk pleegde hij zelfmoord. Die andere persoon, zelfde ongeluk, ook een been verloren.

Maar voor hem was dit niet het einde, maar was dit het begin van een nieuw leven, hij revalideerde super intensief, super hard. Hij heeft er alles voor gegeven, om uiteindelijk weer te kunnen gaan sporten en hij is uiteindelijk olympisch kampioen geworden, heeft een mooie vrouw en leidt een heel erg mooi en gelukkig leven.

Dus wat is het moraal van dit verhaal ? Nou, heel simpel. Wat de gebeurtenis is die je meemaakt in je leven, dat bepaalt niet wat de kwaliteit van je leven gaat zijn. Maar juist de vragen die jij jezelf gaat stellen, op het moment dat je iets overkomt.

En als jij de vragen gaat stellen, wat betekent het voor mij ? En de betekenis die jij er aan geeft, die is negatief ? Dan zul je ook niet helpende antwoorden krijgen op jouw vragen.

Een ander ding wat ik vandaag met je wil delen is het volgende. Heel veel mensen stellen waarom-vragen. En die waarom-vragen, die zijn vaak niet helpend. Als jij jezelf de vraag stelt, waarom overkomt mij dit altijd ? Waarom kan ik nou nooit eens een keer geluk hebben ? Waarom heb ik geen vrienden ?

Dat zijn allemaal vragen die je niet helpen in het vinden van een oplossing of van een stappen plan, of iets positiefs in je leven en die je verder gaat brengen.

Wat veel helpender is, is hoe-vragen stellen aan jezelf. Dus hoe zorg ik er nou voor dat dit mij nooit meer overkomt ? Hoe zorg ik er nou voor dat ik verder kom in mijn leven ? Hoe zorg ik er nou voor dat ik nieuwe vrienden ga ontmoeten ? Hoe zorg ik er voor dat ik de partner van mijn dromen vind ? Hoe zorg ik er voor dat ik dat inkomen krijg, die de reis gaat kunnen betalen, die ik graag wil doen.

Dus dat zijn de vragen die veel helpender zijn dan de waarom-vragen.

Als je het nog een stapje verder wilt zetten en zeker als je iemand bent die een onderneming heeft of die een heel druk leven leidt. Wij willen vaak alles zelf doen. En zolang wij hoe-vragen gaan stellen, blijven we ook verantwoordelijkheid nemen voor die acties die er voor genomen moeten worden.

En als jij nou in plaats van de hoe-vraag, wie-vragen aan stellen, dus wie kan dit het beste voor mij doen ? Wie is hier het beste in ? Aan wie kan ik dit werk of dit doel uitbesteden, zodat ik er sneller kom ? Of aan wie zou ik hulp kunnen vragen om sneller mijn doelen te kunnen bereiken ?

Die wie-vragen zijn enorm helpend. En zullen jou ook veel sneller bij jouw doelen brengen, zullen veel meer positiviteit in jouw leven brengen en veel meer rust in jouw leven brengen. Heel erg waardevol.

Als laatste wil ik nog iets noemen, wat je ook kan helpen, is dat je in plaats van waarom-vragen, wat-vragen gaat stellen. Dus in plaats van waarom gaat het nou iedere keer mis ? Dat je de vraag stelt, wat kan ik er aan doen om te zorgen dat het niet meer mis gaat ?

Kijk dat is een kleine verandering in de type vraag die je stelt, maar de kwaliteit van jouw vraag is een stuk beter, geeft ook aan dat het een actie-vraag is, in plaats van een retorische vraag. Waarom-vraag zijn vaak vragen die ja, niet echt een antwoord gaan krijgen.

En jouw onderbewuste brein wil graag vragen waar het een antwoord op gaat zoeken. En als je wat-vragen, hoe-vragen en wie-vragen gaat stellen, dan zul je merken dat je veel meer kwaliteit uit jouw vragen gaat halen en dus ook meer kwaliteit uit jouw leven, meer flow zult ervaren en iets zult gaan ervaren wat wij echt Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn