skip to Main Content

Leef niet in een wachtkamer

Daar zat ik dan. Samen met allemaal zielige, nerveuze mensen in de wachtkamer.

Nooit begrepen waarom dat zo’n trieste ruimtes moeten zijn. Beetje mooie kleuren aan de muur, een paar pooltafels, een bar en wat lekker muziek zou al zorgen dat je een stuk minder beroerd en zenuwachtig zou voelen.

Maar goed: hij is wit, kaal en stil.

Die wachtkamer.

Voor mij liep het goed af. Blij gezicht, diepe ademhaling en weer terug naar huis.

Weer door met mijn prachtige leven, vol geluk, rijkdom, liefde en vrijheid.

Maar als je daar zit te wachten en goed om je heen kijkt, weet je het…

Voor veel mensen die daar zitten, maakt de uitslag eigenlijk niet eens zoveel uit.

Die gaan toch weer door met hun “oude” leven.

Overwerken voor de baas.`
Reageren op ieder berichtje op de telefoon,
Paar uurtjes tv kijken.
Te weinig slapen. Teveel eten en drinken.
Leven van vakantie naar vakantie.

Het klinkt misschien hard, maar voor sommigen zou de beste uitslag na het wachten in die wachtkamer een negatieve uitslag zijn.

Zodat ze eindelijk écht alles eruit gingen halen wat erin zit.
Al was het maar voor de laatste paar weken of maanden van hun leven.

Meer dan ze tot nu toe hebben gedaan.

In feite leven die mensen altijd in een wachtkamer.

Alleen is ie niet wit, kaal en stil.

Hoe vaak zeg je:

 • Had ik maar…
 • Ooit ga ik…
 • ……had ik altijd al willen doen
 • Morgen begin ik met…..

Als je antwoord “Te vaak” is, dan heb ik een tip voor je.

Doe je ogen dicht.

Stel je voor dat je in die wachtkamer zit te wachten.

De dokter komt eraan.

Jij loopt met hem mee. Je hart giert door je keel.

In het kleine kamertje neemt hij zijn bril af, neemt een diepe zucht..

en brengt je het slechte nieuws. Het wordt wazig om je heen…

Je hoort niet meer wat hij eigenlijk zegt. Maar kunt alleen maar denken: ik wil hier weg.

Hou je ogen dicht en bedenk wat je met die laatste tijd van je leven minimaal gedaan wilt hebben.

Welke mensen wil je om je heen? Wat wil je gezegd hebben? Wat wil je gedaan hebben? Welke plaatsen wil je bezocht hebben? Wat wil je achterlaten? Hoe wil je herinnerd worden?

Pas wanneer je dat helder voor je ziet, doe je jouw ogen weer open.

En begint met exact die antwoorden.

That’s it.

Succes!

PS. weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan hier

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Ja, Mark, helaas leef ik in wachtkamers en ziekenhuisbedden……….een erfelijke colitis, colectomie, s k operatie, (totaal 12 stoma proalsen breuken matten erin en eruit)20 x tevergeefse fisteloperaties, nee , voor het volgende leven zal ik me nog 2000x bedenken voordat ik weer op aarde kom. Of niet natuurlijk. Ik ben er nog, onvoorstelbaar. Voor iedereen bijna onverklaarbaar. Altijd Kracht aan God gevraagd. God heeft me door deze hel heen geholpen, door doodsangsten, helse pijnen,hart op tilt door de kolieken enz enz enz. Het wordt tijd voor wat rust in m’n leven zoadat ik weer kan gaan schilderen, mijn grote passie. En mooie boswandelingen kan gaan maken. Ik leef gezond. Bijna een obsessie, maar sommige , of veel dingen heb je niet in de hand. Dan kun je alleen maar aan God vragen.

  1. Hi Kim,

   Bedankt dat je dit deelt! Je bent nog steeds een doorzetter en voor mij een inspiratie om anderen diezelfde kracht mee te geven. Ik weet dat het leven je niet bepaald de beste kaarten heeft bedeeld. Ik gun je zo die rust en vrijheid voor je passie en je wandelingen. Je weet het: als ik iets voor je kan betekenen, dan ben ik er voor je. Hou je taai!

 2. Hallo mark,
  Even een reactie op je mooie berichten die ik in mijn mailbox vind. Ik kijk er altijd wel naar uit en lees met volle aandacht wat je geschreven hebt. Ik haal er veel goede adviezen en handvaten uit met goed resultaat tot gevolg. Het help mij zeker in van bepaalde angsten en gevoelens af te komen. En prettig idee ook dat een het voor andere personen merkbaar is.
  Bij voorbaat al mijn dank en ik hoop nog veel goede tips en adviezen te mogen lezen van je. Complimenten hoor.
  Vriendelijke groet claudia verlooij – doeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.