skip to Main Content
Kom Aan De Top Met Bear Grylls

Kom aan de top met Bear Grylls

Welke lessen kun je halen van iemand die de top van de Mount Everest heeft beklommen? Daar gaan we het deze week over hebben.

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

Samenvatting

Welke lessen kun je halen van iemand die de top van de Mount Everest heeft beklommen? Daar gaan we het deze week over hebben, want 2 weken geleden was ik bij het Inspiration 360 event en daar waren 4 sprekers. En we hebben al 2 sprekers in de podcast besproken.

Vorige week heb ik het gehad over Richard Branson, 2 weken terug had ik het over onze Nederlandse Harvard docente, die super sterren had onderzocht. En als je die afleveringen nog niet had gezien, raad ik je zeker aan om die eerst te kijken.

Maar vandaag gaan we het hebben over de levenslessen van Bear Grylls en als je Bear Grylls nog niet kent, hij heeft een survival programma op Discovery channel. En in dat survival programma heeft hij ooit Barack Obama meegenomen in de wildernis om een survival tocht te houden.

Prachtige televisie, echt een aanrader om te kijken. En 2 weken geleden zat hij ook bij het Inspiration 360 evenement en hij deelde daar hoe hij de tocht naar de top van de Mount Everest heeft ervaren en welke lessen wij daaruit kunnen halen.

Ik heb 4 levenslessen vandaag, die ik met je wil delen, die uit zijn speech kwamen, uit zijn presentatie. En iedereen, of je nou single bent of een partner hebt of een jong gezin of je kinderen zijn het huis uit.

Je hebt een kleine onderneming of je hebt meerdere zaken, of je bent werknemer , of je hebt helemaal geen werk.

Wie je ook bent, of je nou jong of oud bent, man of vrouw, ik garandeer je dat je deze video, die 4 levenslessen, daar ga je iets uithalen! En ik raad je ook zeker aan om verder te kijken!

Vond je deze aflevering leuk? Deel dan deze aflevering met vrienden en bekenden.

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3 

Volledige transcriptie van deze aflevering

Welke lessen kun je halen van iemand die de top van de Mount Everest heeft beklommen? En daar gaan we het deze week over hebben, want 2 weken geleden was ik bij het Inspiration 360 event en daar waren 4 sprekers. En we hebben al 2 sprekers in de podcast besproken.

Vorige week heb ik het gehad over Richard Branson, 2 weken terug had ik het over onze Nederlandse Harvard docente, die super sterren had onderzocht. En als je die afleveringen nog niet had gezien, raad ik je zeker aan om die te kijken.

Maar vandaag gaan we het hebben over de levenslessen van Bear Grylls en als je Bear Grylls nog niet kent, hij heeft een survival programma op Discovery channel. En in dat survival programma heeft hij ooit Barack Obama meegenomen in de wildernis om een survival tocht te houden.

Prachtige televisie, echt een aanrader om te kijken. En 2 weken geleden zat hij ook bij het Inspiration 360 evenement en hij deelde daar hoe hij de tocht naar de top van de Mount Everest heeft ervaren en welke lessen wij daaruit kunnen halen.

Want dat vind ik eigenlijk veel belangrijker, ik heb 4 levenslessen vandaag, die ik met je wil delen, die uit zijn speech kwamen, uit zijn presentatie. En iedereen of je nou single bent of een partner hebt of een jong gezin of je kinderen zijn het huis uit.

Je hebt een kleine onderneming of je hebt meerdere zaken, of je bent werknemer , of je hebt helemaal geen werk. Wie je ook bent, of je nou jong of oud bent, man of vrouw, ik garandeer je dat je deze video, die 4 levenslessen, daar ga je iets uithalen! En ik raad je ook zeker aan om verder te kijken!

Nou, de eerste les die ik heb gehaald uit zijn verhaal, was dat je de grote beloningen die gaan naar de mensen die nooit opgeven. Hij vertelde over zijn reis naar de top van de Mount Everest, die duurde drie en een halve maand om die paar duizend meter te overbruggen, want de omstandigheden, die waren zo bar slecht, dat het gewoon 3 stappen vooruit was en 2 stappen terug.

Dus je bent iedere keer aan het klimmen en aan het klimmen en dan moet je weer terug om eten te halen en dan weer klimmen, klimmen, klimmen en dan weer terug om eten te halen. En je moet ook wennen aan de hoogtes en je lijf vecht tegen alle omgevingsfactoren.

Dus je merkt gewoon dat het enorm lastig is en dat je continu een gevecht met jezelf aan het voeren bent. Hij vertelde dat 1 op de 6 mensen die de Mount Everest beklimt en de top bereikt, 1 op de 6 overleeft het niet. En tijdens zijn trip van drie en een halve maand zijn er 4 mensen op die berg overleden.

Hij vertelde dat toch vrij gedetailleerd, hoe dat dan was. En hij zei ook van: voor mij was opgeven gewoon geen optie. Ik had maar 1 doel en dat was het bereiken van die top. En al kost het mij 2 benen, bij wijze van spreken, ik zou bij de top komen.

En dat is een heel groot verschil met de man die hij op een gegeven moment tegenkwam, die overleden was, op de berg. Toen hij was gearriveerd, was hij al overleden. Het was een Nieuw-Zeelandse man en die kon niet meer verder, die was zo bevroren, zo koud, zo vermoeid.

Hij kon gewoon niet meer verder, hij gaf het op, als het ware. En hij had een hoogzwangere vriendin thuis en hij werd met satelliet telefoon verbonden met zijn vriendin en zo hebben zij nog kunnen praten en afscheid kunnen nemen, maar wat zijn vrouw ook zei, of zijn vriendin, hij kwam niet meer in beweging, hij had het echt opgegeven.

En dat is iets wat voor Bear echt onmogelijk is, hij had gewoon een doel voor ogen, een visie en wat er ook ging gebeuren, hij zou doorgaan. Altijd dat stapje doorgaan. En de grote beloning, de top bereiken en weer levend beneden komen, is voor de mensen die nooit opgeven.

Hele waardevolle les waar je natuurlijk in de jungle die wij het leven noemen, heel veel in kunt doen en ja, met zo’n mindset kom je natuurlijk heel ver.

De tweede les die ik er uit heb gehaald is dat iedereen wel een stemmetje heeft in zijn hoofd. Iedereen heeft wel een stemmetje in zijn hoofd dat zegt dat je misschien niet goed genoeg bent. Die zegt dat je iets niet kunt, of die zegt dat je niet slim genoeg bent, niet knap genoeg bent.

Dat zijn allemaal voorbeelden, maar iedereen heeft wel zo’n stemmetje in zijn of haar hoofd dat probeert om je naar beneden te praten. En dat stemmetje, zei Bear, dat wordt echt heel erg stil op het moment dat je de top hebt bereikt.

Dus zo gauw als jij alles hebt bereikt wat je wilt, of zo gauw als jij de top van de berg hebt bereikt, dan is dat stemmetje bijna niet meer te horen. Dan is dat stemmetje weg. En dat vond ik een hele mooie les om daar uit te halen.

Want iedereen heeft dat, dat je ergens mee bezig bent en dat je eigenlijk met jezelf in je hoofd in gesprek gaat, van ja, maar is dat wel goed genoeg? Of: vinden mensen het wel interessant wat ik zeg of wat ik doe? Of: wat zouden andere mensen vinden? Of dat je zelf gewoon zegt van je bent niet goed genoeg.

Dat stemmetje dat kun je alleen maar stil krijgen door door te gaan. Door het stemmetje te negeren en het toch te doen en dat vond ik een hele waardevolle les.

De derde les die ik er uit had gehaald, is een mooie quote die hij gaf, namelijk dat het verschil tussen gewoon en buitengewoon, het woordje buiten is. In het Engels is het: “the difference between ordinary and extraordinary is the word extra”. Dus hij bedoelde daarmee dat de mensen die gewoon zijn of buitengewoon, dat verschil is maar heel klein, ze zijn gewone mensen die iets extra’s doen. En dat bedoelde hij met extraordinary.

Dus als jij buitengewoon goed wilt zijn in je werk, het enige wat je hoeft te doen is iedere dag op te komen dagen. Iedere dag een stapje beter worden.

Veel mensen onderschatten wat hele consequente, kleine veranderingen, kleine verbeteringen op de lange termijn kunnen doen. En hij zegt van als je de top wilt bereiken, of je wilt succesvol worden, of een heel goed leven leiden, dan zul je gewoon iedere dag moeten groeien.

Je zult iedere dag een klein beetje buiten je comfort zone moeten gaan. Iedere dag weer iets nieuws proberen. Nooit opgeven. En als je het in het Nederlands zou vertalen, het verschil tussen gewoon en buitengewoon, is dat je buiten, iedere dag weer opnieuw, buiten jezelf treedt, buiten die comfort zone treedt.

Dus net een beetje extra doet ten opzichte van wat je comfortabel vindt. En je zult dan het verschil zien tussen dat je een gewoon leven leidt, of een leuk leven en een buitengewoon leven.

En dat vond ik een hele mooie quote die ik daarom ook aan jullie wilde delen.

De vierde les en laatste les van vandaag die ik er uit had gehaald was, dat het zo ontzettend waardevol en belangrijk is om een team om je heen te bouwen. En dan kun je denken van ja, team? Als je werkt hebt en je bent bezig met een project en je doet het alleen, dan is het lastiger om dat heel goed tot een einde te brengen. Of het duurt in ieder geval langer.

En het is bovendien minder gezellig, want het is ook wel een beetje eenzaam om in je eentje te werken. En als jij nu vrijgezel bent en je bent maar alleen en je eet maar alleen thuis, dan zul je merken dat het best wel gezellig kan zijn om mensen om je heen te verzamelen, dat je niet altijd alleen bent.

En ik ben persoonlijk iemand die heel goed alleen kan zijn en dat is vaak ook mijn valkuil, want dan doe ik ook heel veel dingen alleen. Dus ik ben ook alleen begonnen om mijn bedrijf op te zetten en uiteindelijk ben ik dingen gaan uitbesteden.

Maar omdat ik zo makkelijk alleen kan zijn en vaak ook de illusie heb dat ik dingen beter kan doen dan een ander, dan kom je ook een beetje in zo’n isolement. En laten we wel wezen, zonder team is het toch maar eenzaam.

En dat was voor mij een van de lessen waarvan ik dacht, oh ja, daar moet ik weer kritisch naar gaan kijken, want thuis is een team. Mijn gezin is mijn team en het is heel belangrijk dat het een goed team is en daar hebben wij heel bewust voor gekozen dat het team goed is.

Op mijn werk heb ik een fantastisch team. Ik werk al 11 jaar op dezelfde school en die school, daar reis ik, afhankelijk van de locatie, een half uur tot een uur voor. Iedere dag weer, als ik daar naar toe ga. En wat mij daarvoor zoveel in heeft opgeleverd is dat team, dat team doet alles voor me.

Ik kan ook wel ergens in de buurt lessen gaan geven, maar juist de mensen om mij heen, die zorgen er voor dat ik er iedere keer weer daar voor naar toe ga.

En dat is met mijn bedrijven ook. Ik vind het juist zo leuk om samenwerkingen aan te gaan. Om informatie te delen met andere mensen. Maar ook gewoon om mijn werkervaringen te delen. En mijn werk te delen met andere mensen. En op die manier kun je echte teams bouwen en dan kom je veel verder in je leven en het is minder eenzaam.

Dus dat zijn mijn 4 tips voor vandaag. En ik hoop echt dat je er iets uit heb kunnen halen, want voor mij was het super inspirerend en zet het mij echt tot denken en tot nieuwe acties.

Leef je momentum en ik zie je graag tot volgende week.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.