skip to Main Content

Jij groeit, je omgeving niet. Wat nu?

Jij groeit, maar je vrienden en familie niet. Wat nu?

Deze week gaan we het hebben over een onderwerp waar ik heel vragen over krijg. Het is ook een heel bekend onderwerp voor mensen die heel veel bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling. Wat doe ik nou met mijn omgeving als die niet, net als ik, dagelijks bezig zijn met persoonlijke groei?

Dit is zo’n belangrijk vraagstuk. Jij mag wel enthousiast zijn over bijvoorbeeld Tony Robbins en dagelijks bezig zijn met de beste versie van jezelf te worden, maar als je nou een partner hebt, of bijvoorbeeld een broer of zus, die daar totaal niet in geïnteresseerd zijn, dan kan het zomaar zijn dat als dat maar lang genoeg aan houdt, dat jij behoorlijk gedemotiveerd raakt.

Dat je eigenlijk bij jezelf gaat afvragen waar je eigenlijk mee bezig bent dat je andere mensen gaat veranderen.

1. Probeer niemand te veranderen

Natuurlijk wil je het liefste andere mensen mee nemen op die prachtige reis waar je mee bezig bent.  Alleen is dat tip nummer 1: doe dat niet.

Wees enthousiast, maar probeer niemand te veranderen. Ga niet proberen om je partner om 5 uur ’s ochtends te laten opstaan om samen met jou lekker actief te gaan sporten als die persoon geen ochtendpersoon is.

Besef dat jij zelf de keuze hebt gemaakt om aan persoonlijke ontwikkeling te gaan doen. Die ander heeft die keuze niet, of nog niet gemaakt.

Dus stap 1 is probeer andere mensen niet te veranderen.

Dit geldt met alles in het leven, met bijvoorbeeld verkoopgesprekken of bij het omgaan met andere mensen, je kunt mensen niet overtuigen.

2. Ben een leider

Als je mensen overtuigt, dan heeft dat alleen maar tijdelijk effect.

Dus probeer juist aantrekkelijk te zijn. Door aantrekkelijk, het voorbeeld te zijn. Dat is tip nummer 2, ben een leider, dus ben het voorbeeld.

Laat zien wat jij doet. Laat zien wat het jou oplevert.

Ga niet proberen om andere mensen mee te sleuren, maar ga gewoon laten zien hoe jouw leven er uit ziet. Doe het gewoon!

Laat die andere mensen vrij om hun eigen keuzes te maken, om hun eigen pad te kiezen.

3. Vind jezelf nooit beter dan een ander

Als jij het voorbeeld bent, dan betekent dat niet dat je jezelf beter dan een ander moet gaan vinden. Dus tip 3 is: vind jezelf nooit beter dan een ander.

Dat een ander er voor kiest om een zak chips te eten maakt jou niet beter als persoon die chips links laat liggen en naar de sportschool toe gaat. 

Dus ga jezelf ook nooit zo opstellen en ga jezelf ook nooit zo gedragen.

Dit is een dunne lijn, want als je goed bezig bent en een ander niet, dan ga je onbewust op een ander niveau plaatsen.

Zeker met je mensen in je omgeving, zoals je partner of je familie, zorg er voor dat je ze als gelijke blijft zien. Dat zijn ze namelijk.

Zij zijn mensen met eigen angsten, met eigen dromen en bijvoorbeeld eigen normen en waarden. Respecteert dat.

Er is niets zo erg dan iemand die zich beter voelt omdat hij bijvoorbeeld een bepaald geloof aanhangt, die een ander niet gelooft.

Dus ben het voorbeeld, probeer mensen niet te overtuigen, voel je niet beter dan een ander en als laatste geniet van de reis.

Geniet van de reis

Geniet gewoon van de reis die je doet. Als jij geniet van de reis en je laat andere mensen vrij om hun eigen keuzes te maken, dan wordt het voor beide partijen makkelijker, leuker en simpeler.

In plaats van dat jij, als je partner Netflix aan het kijken is en jij zin hebt om een inspirerende video te kijken, als je dan gaat mokken over zijn of haar gedrag, dan ga jij gewoon even de tijd nemen om je eigen beslissingen te nemen. Dus oordopjes indoen en die video bekijken. En dat je daarna weer de verbinding opzoekt.

Behoud de verbinding

Het allerbelangrijkste is dat je nooit vergeet dat die ander je partner is of bijvoorbeeld je familielid, en wat de rol van die ander is. Dat je de verbinding blijft houden met die ander en dat staat los van jouw belangrijk vinden van persoonlijke ontwikkeling of los van jouw drive om te groeien.

Ik zie heel vaak gebeuren dat relaties stuk gaan, of dat er bijvoorbeeld geen contact meer met familie is, omdat mensen zich onbegrepen voelen en daardoor het contact en de verbinding verbreken.

Dus geniet vooral van de reis, ga je vooral niet beter vinden dan een ander, geef andere mensen de ruimte om hun eigen keuzes en beslissingen te nemen en dan kun je Momentum behouden in jouw zoektocht naar persoonlijke groei en persoonlijke ontwikkeling. Veel succes.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.