huis kopen of huren? Ik zeg huren!

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Waarom je geen huis zou moeten kopen

Vind jij het nog altijd normaal dat mensen een huis gaan kopen? Ik steeds minder (ook al heb ik zelf een koophuis). Er bestaan namelijk nogal wat “urban myths” als het gaat om de verschillen tussen een huis kopen of huren

Ontvang mp3 File/Podcast van deze aflevering op iTunes

Samenvatting

Het is een vraag die veel twintigers en dertigers stellen:

Ga ik een huis KOPEN of is het beter om te gaan HUREN?

In deze aflevering leg ik uit waarom het in zijn ogen voor de meeste mensen beter en gunstiger is om te kopen en wat dit te maken heeft met je algeheel gevoel van welzijn, je flow en je Momentum.

Huis kopen of Huren

  1. Je huis is een Uitgave (kostenpost) en geen Investering (opbrengst)

    Dit is een boekhoudkundig feit, dat door particulieren vaak over het hoofd wordt gezien. Met alle gevolgen vandien. Want wat is het meest gehoorde argument voor jongeren om een huis te kopen? “Het is een goede investering”. Dan hebben mensen én geen basis boekhouding cursus gehad én ze hebben de afgelopen 8 jaar liggen slapen. Als je iets koopt, en levert niet maandelijks iets op, dan is het een uitgave en geen investering. Dat je huis misschien in waarde gelijk blijft of zelfs stijgt is speculeren en toekomstmuziek.

  2. Een huis is nog altijd niet jouw bezit, maar die van de bank/hypotheekverstrekker

Tenzij je een paar ton uit je eigen zak in een huis steekt, behoor jij tot de overgrote meerderheid van de Nederlanders die een hypotheek nodig heeft om een huis te kunnen “kopen”. In feite ben jij dus niet de eigenaar van je woning, maar de bank (althans, de eerste 30 jaar)

3. Een koophuis zet je vast en maakt wonen minder flexibel

Als je net als ik van je vrijheid houdt en graag langere reizen maakt, dan kan een huis een blok aan je been zijn. Want hoe heerlijk is het wanneer je een paar maanden op wereldreis gaat, dat je de huur kunt opzeggen en je spullen kunt opslaan? Als jij een koophuis hebt, blijft weliswaar alles op zijn plaats, maar de hypotheek is natuurlijk een stuk duurder dan een opslagruimte. En dat gaat weer af van je reisbudget.

4. Je kunt veel stress en zorgen ervaren, wanneer je een koophuis hebt

De afgelopen jaren zijn talloze huizenbezitters in de problemen geraakt, doordat de huizenprijzen gigantisch gedaald zijn. Hierdoor stonden veel huizen “onder water” en moesten mensen wanneer ze wilden verhuizen tienduizenden euro’s versneld aflossen, bovenop de nieuwe hypotheek. Een garantie bij een huurhuis is dat je nooit voor dergelijke onverwachte kosten komt te staan.

Net als alle andere afleveringen, is ook deze aflevering bedoeld om je inzicht te geven, nieuwe ideeën en invalshoeken, zodat jij het maximale uit jouw leven kunt halen en iets kunt ervaren, wat wij écht Momentum noemen.

Ontvang mp3 File/Podcast van deze aflevering op iTunes

Vond je dit leuk? Heb jij andere inzichten? Deel het dan hieronder!

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn