skip to Main Content
Waarom Je Geen Huis Zou Moeten Kopen

Waarom je geen huis zou moeten kopen

Vind jij het nog altijd normaal dat mensen een huis gaan kopen? Ik steeds minder (ook al heb ik zelf een koophuis). Er bestaan namelijk nogal wat “urban myths” als het gaat om de verschillen tussen een huis kopen of huren

Ontvang mp3 File/Podcast van deze aflevering op iTunes

Samenvatting

Het is een vraag die veel twintigers en dertigers stellen:

Ga ik een huis KOPEN of is het beter om te gaan HUREN?

In deze aflevering leg ik uit waarom het in zijn ogen voor de meeste mensen beter en gunstiger is om te kopen en wat dit te maken heeft met je algeheel gevoel van welzijn, je flow en je Momentum.

Huis kopen of Huren

 1. Je huis is een Uitgave (kostenpost) en geen Investering (opbrengst)

  Dit is een boekhoudkundig feit, dat door particulieren vaak over het hoofd wordt gezien. Met alle gevolgen vandien. Want wat is het meest gehoorde argument voor jongeren om een huis te kopen? “Het is een goede investering”. Dan hebben mensen én geen basis boekhouding cursus gehad én ze hebben de afgelopen 8 jaar liggen slapen. Als je iets koopt, en levert niet maandelijks iets op, dan is het een uitgave en geen investering. Dat je huis misschien in waarde gelijk blijft of zelfs stijgt is speculeren en toekomstmuziek.

 2. Een huis is nog altijd niet jouw bezit, maar die van de bank/hypotheekverstrekker

Tenzij je een paar ton uit je eigen zak in een huis steekt, behoor jij tot de overgrote meerderheid van de Nederlanders die een hypotheek nodig heeft om een huis te kunnen “kopen”. In feite ben jij dus niet de eigenaar van je woning, maar de bank (althans, de eerste 30 jaar)

3. Een koophuis zet je vast en maakt wonen minder flexibel

Als je net als ik van je vrijheid houdt en graag langere reizen maakt, dan kan een huis een blok aan je been zijn. Want hoe heerlijk is het wanneer je een paar maanden op wereldreis gaat, dat je de huur kunt opzeggen en je spullen kunt opslaan? Als jij een koophuis hebt, blijft weliswaar alles op zijn plaats, maar de hypotheek is natuurlijk een stuk duurder dan een opslagruimte. En dat gaat weer af van je reisbudget.

4. Je kunt veel stress en zorgen ervaren, wanneer je een koophuis hebt

De afgelopen jaren zijn talloze huizenbezitters in de problemen geraakt, doordat de huizenprijzen gigantisch gedaald zijn. Hierdoor stonden veel huizen “onder water” en moesten mensen wanneer ze wilden verhuizen tienduizenden euro’s versneld aflossen, bovenop de nieuwe hypotheek. Een garantie bij een huurhuis is dat je nooit voor dergelijke onverwachte kosten komt te staan.

Net als alle andere afleveringen, is ook deze aflevering bedoeld om je inzicht te geven, nieuwe ideeën en invalshoeken, zodat jij het maximale uit jouw leven kunt halen en iets kunt ervaren, wat wij écht Momentum noemen.

Ontvang mp3 File/Podcast van deze aflevering op iTunes

Vond je dit leuk? Heb jij andere inzichten? Deel het dan hieronder!

Waarschuwing!

Mijn mails zijn persoonlijk, lang en raken je in het hart. Niet voor iedereen geschikt, dus.

Maak je leven bijzonder.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Alleen 3 is 100% juist. Een koophuis maakt wonen minder flexibel. Een huurhuis kun je verlaten (als je een ander huurhuis kunt betalen, want huren stijgen op het moment gigantisch. Maar dat zal waarschijnlijk niet zo blijven).

  Wat betreft bewering 1, een huis is wél een investering, je bouwt vermogen op en betaalt geen huur. Het enige wat je weggooit aan geld is rente. Het huis kan dalen in prijs, maar zal altijd wel wat waard blijven. Vandaar dat het verstandig is een flinke som eigen geld mee te nemen. Iets wat in NL niet gebruikelijk is.

  2. Een huis is nog altijd niet jouw bezit, maar die van de bank/hypotheekverstrekker. Deze stelling is dus ook niet juist. Het huis is vanaf het begin je eigendom, je hebt alleen een contract met de bank afgesloten dat zij het huis mag verkopen, zodra je de lasten niet meer kunt opbrengen.

  Als punt 4 van toepassing is, dan moet je inderdaad geen huis kopen, maar het zal voor veel mensen niet opgaan.

  Wat je verder vergeet is dat hoe duur de huizen ook zijn, na 30 jaar ben je vrij van hypotheeklasten.

 2. Hoi Jacob,

  Bedankt voor je reactie.

  Bij punt 1: Dus een auto kopen zie je ook als een investering en niet als een uitgave? En een bank, kast, stoel, pan dan ook? Want het zal altijd wel wat waard blijven. Dat huizen altijd iets waard blijven, is natuurlijk ook een aanname. Wat als de hypotheekrenteaftrek volledig is verdwenen en de rente torenhoog is? Dat maakt huren opeens een stuk aantrekkelijker en dat zou een enorme druk gaan geven op de waarde van een koophuis. Ik ken ook mensen die speciale raceauto’s hebben als investering, omdat ze ieder jaar meer geld waard worden, maar ook dat zie ik nog altijd als een uitgave. Want je weet maar nooit of de overheid benzineauto’s over een paar jaar gaat weren en je “investering” opeens niets meer waard is.
  Eens met je stelling dat je niet volledig in de leenmodus moet gaan voor een huis. Of auto, etc.

  Punt 2: Er is een groot verschil tussen eigendom en bezit. Eigendom zegt iets over verantwoordelijkheid. Bezit is in deze video boekhoudkundig bedoeld. Als in bezittingen/schulden. Wanneer jij eigenaar van een leaseauto bent, dan is het een schuld. Wanneer je dezelfde auto met eigen geld hebt betaald, is het een bezitting. Dat geldt ook voor een huis. Dus alleen je bezit als het volledig is afbetaald.
  Het gaat met name om het mentale verschil, nog niet eens of het 100% boekhoudkundig klopt. Het mooie is dat mensen die hun huis als een bezit (ondanks de torenhoge hypotheek) blijven zien, dit nooit zullen of willen begrijpen. Wat ik ok vind, omdat de mensen die dit wel begrijpen, gewoon verder gaan met het ontwikkelen van financiële onafhankelijkheid.

  Punt 4: Volledig onjuiste aanname. Zelfs met de stijging van de huizenmarkt staan nog altijd meer dan 700.000 hypotheken onder water (bron:https://www.rtlnieuws.nl/economie/home/nog-altijd-730000-hypotheken-onder-water) En hier zijn alle aflossingsvrije hypotheken niet in meegenomen. Vooral dat laatste is wat jij dus vergeet. Want meer dan de helft van de Nederlanders heeft na 30 jaar nog een restschuld (bron: https://www.ftm.nl/artikelen/explosieve-groei-aflossingsvrije-hypotheken-baart-zorgen?share=1) Bijna 2 miljoen huishoudens hebben zelfs een hypotheek waarop ze helemaal niets aflossen. Die zijn dus eigenlijk aan het huren.

  Hopelijk heb ik je hiermee wat meer inzicht kunnen geven in de pijnlijke realiteit en de reden van het opnemen van deze video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *