skip to Main Content
huis kopen of huren? Ik zeg huren!

Waarom je geen huis zou moeten kopen

Vind jij het nog altijd normaal dat mensen een huis gaan kopen? Ik steeds minder (ook al heb ik zelf een koophuis). Er bestaan namelijk nogal wat “urban myths” als het gaat om de verschillen tussen een huis kopen of huren

Ontvang mp3 File/Podcast van deze aflevering op iTunes

Samenvatting

Het is een vraag die veel twintigers en dertigers stellen:

Ga ik een huis KOPEN of is het beter om te gaan HUREN?

In deze aflevering leg ik uit waarom het in zijn ogen voor de meeste mensen beter en gunstiger is om te kopen en wat dit te maken heeft met je algeheel gevoel van welzijn, je flow en je Momentum.

Huis kopen of Huren

 1. Je huis is een Uitgave (kostenpost) en geen Investering (opbrengst)

  Dit is een boekhoudkundig feit, dat door particulieren vaak over het hoofd wordt gezien. Met alle gevolgen vandien. Want wat is het meest gehoorde argument voor jongeren om een huis te kopen? “Het is een goede investering”. Dan hebben mensen én geen basis boekhouding cursus gehad én ze hebben de afgelopen 8 jaar liggen slapen. Als je iets koopt, en levert niet maandelijks iets op, dan is het een uitgave en geen investering. Dat je huis misschien in waarde gelijk blijft of zelfs stijgt is speculeren en toekomstmuziek.

 2. Een huis is nog altijd niet jouw bezit, maar die van de bank/hypotheekverstrekker

Tenzij je een paar ton uit je eigen zak in een huis steekt, behoor jij tot de overgrote meerderheid van de Nederlanders die een hypotheek nodig heeft om een huis te kunnen “kopen”. In feite ben jij dus niet de eigenaar van je woning, maar de bank (althans, de eerste 30 jaar)

3. Een koophuis zet je vast en maakt wonen minder flexibel

Als je net als ik van je vrijheid houdt en graag langere reizen maakt, dan kan een huis een blok aan je been zijn. Want hoe heerlijk is het wanneer je een paar maanden op wereldreis gaat, dat je de huur kunt opzeggen en je spullen kunt opslaan? Als jij een koophuis hebt, blijft weliswaar alles op zijn plaats, maar de hypotheek is natuurlijk een stuk duurder dan een opslagruimte. En dat gaat weer af van je reisbudget.

4. Je kunt veel stress en zorgen ervaren, wanneer je een koophuis hebt

De afgelopen jaren zijn talloze huizenbezitters in de problemen geraakt, doordat de huizenprijzen gigantisch gedaald zijn. Hierdoor stonden veel huizen “onder water” en moesten mensen wanneer ze wilden verhuizen tienduizenden euro’s versneld aflossen, bovenop de nieuwe hypotheek. Een garantie bij een huurhuis is dat je nooit voor dergelijke onverwachte kosten komt te staan.

Net als alle andere afleveringen, is ook deze aflevering bedoeld om je inzicht te geven, nieuwe ideeën en invalshoeken, zodat jij het maximale uit jouw leven kunt halen en iets kunt ervaren, wat wij écht Momentum noemen.

Ontvang mp3 File/Podcast van deze aflevering op iTunes

Vond je dit leuk? Heb jij andere inzichten? Deel het dan hieronder!

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Alleen 3 is 100% juist. Een koophuis maakt wonen minder flexibel. Een huurhuis kun je verlaten (als je een ander huurhuis kunt betalen, want huren stijgen op het moment gigantisch. Maar dat zal waarschijnlijk niet zo blijven).

  Wat betreft bewering 1, een huis is wél een investering, je bouwt vermogen op en betaalt geen huur. Het enige wat je weggooit aan geld is rente. Het huis kan dalen in prijs, maar zal altijd wel wat waard blijven. Vandaar dat het verstandig is een flinke som eigen geld mee te nemen. Iets wat in NL niet gebruikelijk is.

  2. Een huis is nog altijd niet jouw bezit, maar die van de bank/hypotheekverstrekker. Deze stelling is dus ook niet juist. Het huis is vanaf het begin je eigendom, je hebt alleen een contract met de bank afgesloten dat zij het huis mag verkopen, zodra je de lasten niet meer kunt opbrengen.

  Als punt 4 van toepassing is, dan moet je inderdaad geen huis kopen, maar het zal voor veel mensen niet opgaan.

  Wat je verder vergeet is dat hoe duur de huizen ook zijn, na 30 jaar ben je vrij van hypotheeklasten.

 2. Hoi Jacob,

  Bedankt voor je reactie.

  Bij punt 1: Dus een auto kopen zie je ook als een investering en niet als een uitgave? En een bank, kast, stoel, pan dan ook? Want het zal altijd wel wat waard blijven. Dat huizen altijd iets waard blijven, is natuurlijk ook een aanname. Wat als de hypotheekrenteaftrek volledig is verdwenen en de rente torenhoog is? Dat maakt huren opeens een stuk aantrekkelijker en dat zou een enorme druk gaan geven op de waarde van een koophuis. Ik ken ook mensen die speciale raceauto’s hebben als investering, omdat ze ieder jaar meer geld waard worden, maar ook dat zie ik nog altijd als een uitgave. Want je weet maar nooit of de overheid benzineauto’s over een paar jaar gaat weren en je “investering” opeens niets meer waard is.
  Eens met je stelling dat je niet volledig in de leenmodus moet gaan voor een huis. Of auto, etc.

  Punt 2: Er is een groot verschil tussen eigendom en bezit. Eigendom zegt iets over verantwoordelijkheid. Bezit is in deze video boekhoudkundig bedoeld. Als in bezittingen/schulden. Wanneer jij eigenaar van een leaseauto bent, dan is het een schuld. Wanneer je dezelfde auto met eigen geld hebt betaald, is het een bezitting. Dat geldt ook voor een huis. Dus alleen je bezit als het volledig is afbetaald.
  Het gaat met name om het mentale verschil, nog niet eens of het 100% boekhoudkundig klopt. Het mooie is dat mensen die hun huis als een bezit (ondanks de torenhoge hypotheek) blijven zien, dit nooit zullen of willen begrijpen. Wat ik ok vind, omdat de mensen die dit wel begrijpen, gewoon verder gaan met het ontwikkelen van financiële onafhankelijkheid.

  Punt 4: Volledig onjuiste aanname. Zelfs met de stijging van de huizenmarkt staan nog altijd meer dan 700.000 hypotheken onder water (bron:https://www.rtlnieuws.nl/economie/home/nog-altijd-730000-hypotheken-onder-water) En hier zijn alle aflossingsvrije hypotheken niet in meegenomen. Vooral dat laatste is wat jij dus vergeet. Want meer dan de helft van de Nederlanders heeft na 30 jaar nog een restschuld (bron: https://www.ftm.nl/artikelen/explosieve-groei-aflossingsvrije-hypotheken-baart-zorgen?share=1) Bijna 2 miljoen huishoudens hebben zelfs een hypotheek waarop ze helemaal niets aflossen. Die zijn dus eigenlijk aan het huren.

  Hopelijk heb ik je hiermee wat meer inzicht kunnen geven in de pijnlijke realiteit en de reden van het opnemen van deze video.

 3. Heel helder en ik ben het met al je punten eens. Fijn om een ander geluid te horen i.p.v. kopen is een investering en huren weggegooid geld. Ik woon nu in een huurwoning in de vrije sector en elk jaar stijgt de huur helaas en ik wil eigenlijk geen huis kopen. Door die stijgingen elk jaar twijfel ik toch of het dan niet beter is om te kopen? Puur om het feit dat ik het idee heb dat de huurprijzen oneindig zullen blijven stijgen en iemand die een huis heeft gekocht wel jaren lang hetzelfde bedrag per maand betaalt zo lang hij de rente natuurlijk heeft vastgelegd. Plus krijgt hij nog geld terug van hypotheek rente aftrek, want die lijkt ten koste van alles stand te houden. Wat voor advies heb jij voor mensen in zo een situatie als ik? Huurders worden hun huis uitgedrukt door hogere huren en daardoor bijna gedwongen om te kopen. En nogmaals ik wil geen huis kopen, maar ook niet bij elke salarisverhoging de helft of meer moeten inleveren voor een huurstijging. Ook al is de huur op een bepaald moment 1000 euro per maand, is het dan nog steeds beter dan kopen?

  1. Hallo Ro, Bedankt voor je reactie. En begrijpelijk dat je met die vragen zit.
   Bedenk dat de kosten voor onderhoud van een huis door inflatie jaarlijks stijgen, waardoor de huurprijzen stijgen. Daarbij is het niet direct zichtbaar, maar de hypotheekrente aftrek daalt al jarenlang en wordt heel geleidelijk afgebouwd. Mensen met een koophuis gaan dus ieder jaar ook (al is het maar een beetje) meer betalen. Een handige oplossing die ik vaak toepas met dingen die ik huur, is om een vaste prijs af te spreken voor een bepaalde termijn.

   Bijvoorbeeld heb ik jarenlang in een huurhuis in de particuliere sector gewoond voor een vaste prijs. Die had ik voor vijf jaar vast laten zetten, met de voorwaarde dat ik bepaalde onderhoudswerkzaamheden zelf deed. Wie creatief is, kan altijd financieel voordeel halen. Kosten zijn overigens niet de allerbelangrijkste reden om te huren. Maar juist de opbrengsten in vrijheid, flexibiliteit, minder zorgen over grote kosten aan woononderhoud (want: voor rekening van de verhuurder). De keuze blijft uiteindelijk aan jezelf. Niets is goed of fout, maar uiteindelijk om je eigen voorkeur. Als je niet van plan bent om te verhuizen en je graag zelf klust, kan een koophuis zijn voordelen hebben. Net als wanneer je graag vrij wilt zijn om te kunnen reizen en je huur op te zeggen.

 4. Punt 5: Je huis staat mischien wel op jouw naam maar als je geen beslissingsrecht hebt over wat je er mee mag doen, tot hoe verre kan je het als eigendom beschouwen?
  Stel je wil een nieuw raam ergens inslaan, of je deur veranderen. Dan hebben alle VvEs om je huis heen, de gemeente en de kat van de buurman er iets over te zeggen. Dat is dan heel normaal, maar stel je voor dat je een tafel koopt en er komen een paar bureaucraten en je buren vertellen wat je er wel en niet mee mag doen, tot hoe verre zou je dan zeggen dat die tafel van jouw is? Je betaalt ervoor, maar je hebt er weinig beslissingsrecht over. Dat is toch raar? Darom mijn stelling dat huisbezit in veel situaties fictief is.

  Het lijkt mij dat een huis bezitten meer nadelen heeft dan voordelen.

 5. Leuk verhaal maar deugt van heen kant. Als je 30 jaar hypotheek hebt betaald, dan heb je een huis. Na 30 jaar huur heb je niets. Dat je je huur kunt opzeggen en een paar maanden op reis gaan is een fabeltje, er id immers een wachtlijst op huurwoningen. Met een eigen huis kun je het voor een paar maanden verhuren, dat levert je geld op. Ik ken zat mensen die van de huur opbrengst al jaren reizen. Vwbt flexibiliteit, in een huurhuis mag helemaal niets, zelfs aan het interieur mag je niets veranderen zonder toestemming. Dan zijn er nog de vele, vele geschillen tussen huurder en huurbaas over achterstallig onderhoud. Het grote probleem in Nederland is niet huur of koop, maar de idioterie dat men een huis zoekt wat gewoon te duur is. Maximale hypotheken, maximale huren en zelfs constructies waar je als huurder wordt gedwongen naar een duurder huis te gaan als men vindt dat je salaris dat toestaat. We moeten met z’n allen collectief eens zeggen ‘genoeg, hier doen we niet meer aan mee’. Weiger nog langer de exorbitante prijzen te betalen die ons door makelaars en huisbazen worden opgedrongen. Zoek massaal goedkoper, dan moet de markt zich wel aanpassen. De prijzen van zowel huur als koop zijn hier veel te hoog, kijk maar eens in Zweden waar je voor 1 ton een mooi huis kunt kopen met een echte tuin. De prijzen zijn opgedreven in Nederland door het op 1 na grootste gelegaliseerde boevenbende: makelaars. Huren is geen optie want huurprijzen zijn gekoppeld aan koopprijzen en na 30 jaar huur heb je niets om te verkopen.

  1. Hoi Jan, Bedankt voor je reactie. Als je 30 jaar lang een annuiteitenhypotheek of lineare hypotheek hebt gehad, klopt dit inderdaad. Maar de meeste twintigers, dertigers en veertigers zitten met een spaar- of aflossingsvrije hypotheek en zitten na 30 jaar nog altijd met een hypotheek. Overigens zie ik genoeg pensionado’s ook nog altijd na 40 jaar hypotheek betaling met een restschuld. Met andere woorden: het huis is na al die tijd nog steeds niet van hun, want de bank heeft het pand als onderpand bij wanbetaling.

   Wat huren betreft: altijd hetzelfde argument over wachtlijsten. Dit gaat over sociale woninghuur. Daar komen de meeste mensen die een huis kunnen kopen sowieso niet voor in aanmerking. Er is een mooie en grote markt in vrije huurwoningen, zowel in dorpen als steden. Vaak zijn huurprijzen inclusief mooie extra’s als onderhoud van het pand en de tuin. Plus maandelijks opzegbaar. Je huis verhuren kan, maar heeft ook grote nadelen als particulier. De waarde van je huis daalt (executiewaarde) en als je nog een volle hypotheek hebt op het huis, dan is dat een groot risico. Bovendien gaan huurders niet altijd even goed met je huis om, wat ik uit eigen ervaring weet. Voor het geld dat de huurder je huis minder waard maakt, kun je een mooie wereldreis maken. Of meerdere.

   Eens met je stelling dat de onderliggende oorzaak zit in de hebzucht van de Nederlander, die altijd het maximale wil lenen/huren. Mij leek het opnemen van deze video een mooie eerste stap voor inzicht. Natuurlijk gedrag van een hele natie veranderen is zelfs voor mij een brug te ver.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.