skip to Main Content
Hoe Krijg Je Laserfocus?

Hoe krijg je laserfocus?

Een van de meest gestelde vragen per mail is: “Hoe krijg ik laserfocus? Ik ben zo snel afgeleid.” In deze aflevering van de Momentum Podcast probeer ik hier antwoord op te geven.

Wat is laserfocus?

Laserfocus wil zeggen dat je volledig opgaat in dat ene ding, die ene taak, opdracht, project of spel. Dat je volledig in het moment bent. In mijn ogen het hoogst haalbare in je leven: ergens echt aanwezig zijn, zonder met je gedachten ergens anders te zijn.

Stel je eens voor hoe het voor je zou zijn als je volledig aanwezig bent:

  • tijdens het werken aan dat belangrijke project van je werk
  • wanneer je thuiskomt bij je gezin na een lange werkdag
  • tijdens het partijtje tennis, terwijl je daar eigenlijk geen tijd voor hebt
  • op een feest, terwijl je anders altijd druk bent met foto’s maken en appen

Hoeveel meer zou je kunnen genieten van het leven?
Hoeveel minder tijd zou je aan je werk hoeven besteden?

Niet voor niets dat dit een van de meest gestelde vragen is, die ik meerdere keren per week in mijn mailbox vind.

In de podcast van deze week deel ik 4 stappen die jij kunt zetten om afleiding tot een minimum terug te brengen en laserfocus te krijgen.

Even in het kort de 4 stappen:

1. Verdeel je dag in blokken

In plaats van ‘s morgens meteen te starten met je to-do lijst en hopen dat die aan het einde van de dag leeg gaat zijn… kun je ook je dag indelen in blokken van bij voorkeur maximaal 50 minuten. Na ieder blok neem je 10 minuten pauze om even je benen te strekken, te wandelen, wat te drinken of wat je maar wilt.

Wanneer je jouw hele dag in blokken verdeelt, behoud je jouw focus op de taak die je voor jezelf stelt in dat tijdsblok. Of dit nu werkgerelateerd is, een hobby, sport of andere bezigheid: je focus daalt wanneer je langer dan een uur ermee bezig bent.

2. Doe je 1-Thing

Verruil je doelen voor principes en je leven zal compleet veranderen.
Mensen met 20 doelen op hun to-do lijstje, die maar 19 op die dag doen, voelen zich een mislukking.

Mensen die voldoening ervaren omdat ze hun 1-Thing iedere dag volbrengen, komen verder en vieren hun successen.

Wat is je 1-Thing? Iets dat je dagelijks doet. Iets dat zo belachelijk klein is, dat het eigenlijk te klein lijkt om te gaan doen.
Denk aan

3. Ga onder de radar

Sluit jezelf af voor alle mogelijke vormen van afleiding. Zet je telefoon op vliegtuigstand of uit, schakel alle notificaties op je computer uit en zorg voor een eigen ruimte, kantoor of indien niet mogelijk: een eigen werkhoek. Creeer een ruimte waarin je tegen je onderbewuste zegt: hier focus ik me volledig op mijn werkzaamheden. Ook belangrijk: als je een partner of kinderen hebt, die veel aandacht vragen, zorg ervoor dat ze heel goed weten dat je niet gestoord mag worden tijdens dit werkblok. Communiceer dit heel duidelijk en geef ook aan wanneer je een tijdsblok hebt gereserveerd voor ze.

4. Leef in het moment.

Als je gaat sporten, schakel je telefoon uit. Als je speelt met je kinderen, voorkom dat je afgeleidt wordt door allerlei werkgerelateerde telefoontjes of in gedachten bent over andere zaken. Mensen verdienen jouw onverdeelde aandacht. En jij verdient die laserfocus die jouw leven simpelweg leuker, makkelijker en mooier gaat maken. Zodat jij iets kunt ervaren dat we Momentum noemen.

Je kunt de 4 stappen beluisteren via de podcast:

 

Leuk? Help me om het Momentum virus te verspreiden en laat een review achter op iTunes: http://getpodcast.reviews/id/1038113385

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.