skip to Main Content

Hoe krijg je meer respect?

Lees in deze aflevering hoe je meer respect kunt krijgen.

Vandaag gaan we het hebben over respect. Ik ga niet alleen uitleggen wat nou respect daadwerkelijk is, maar ook hoe mensen jou meer gaan respecteren.

Ik zie heel veel mensen worstelen met het aantrekkelijk zijn voor hun team of voor hun gezin.

Wat zij vooral proberen is om aardig gevonden te worden.

Als er een ding is wat totaal niet belangrijk is als leider, dan is het wel om aardig gevonden te worden.

Focus op respect

Wat 100 keer belangrijker is en waar je vooral op zou moeten focussen is om gerespecteerd te worden.

Mensen die gerespecteerd worden, dat zijn de mensen die volgers krijgen, in plaats van mensen die alsmaar hun best aan het doen zijn om aardig gevonden te worden.

Als ik kijk naar de periode waarin ik in het onderwijs werkte, ik heb 12,5 jaar voor de klas gestaan, in die periode vond ik het totaal niet belangrijk om aardig gevonden te worden.

Ik had al heel snel in de gaten dat de collega’s die bezig waren met aardig gevonden te worden, dat waren de mensen die klas het minst goed in de hand hadden. Die hadden de meeste problemen met hun leerlingen.

Waarom? Omdat ze geen respect kregen van hun leerlingen. De leerlingen vonden die persoon wel aardig, maar luisterden helemaal niet naar wat ze zeiden. Dat was dubbele pech, want hun leerlingen gingen de persoon niet volgen, ze gingen slechtere cijfers halen. En ze letten minder op en luisterden minder goed naar de docent, waardoor het ook nog eens een chaos in de klas was.

Stel je voor dat je hetzelfde principe zou gaan toepassen in je bedrijf als ondernemer of leidinggevende. Dat wordt 1 grote chaos.

Meer respect krijgen

Dus als ik kijk naar de mensen in mijn team die ik het meeste respecteer, dan zijn dat mensen die ik belangrijke dingen of bijvoorbeeld ingewikkelde dingen, toevertrouw.

Als ik grote of belangrijke dingen aan mensen toevertrouw, dan heb ik respect voor ze.

Denk maar eens terug aan iemand die je heel erg respecteerde en of jij bijvoorbeeld een geheim aan die persoon zou toevertrouwen. Waarschijnlijk is het antwoord ‘Ja’.

Denk nou eens aan een persoon die je niet respecteert. Die vind je misschien wel aardig, maar waar je niet echt respect voor hebt. Zou je aan die persoon een geheim toevertrouwen? Of een belangrijke taak? Waarschijnlijk niet.

Dat is wat respect is.

Dus als jij meer respect wilt van andere mensen, dan moeten zij dus dingen die belangrijk of bijvoorbeeld ingewikkeld zijn, aan jou durven toevertrouwen.

Er is maar 1 manier om meer respect te krijgen. Dat is als volgt.

Als jij in staat bent om het niveau van drama van een 8 terug kunt brengen naar een 2, dan gaan mensen jou respecteren.

Als er een belangrijk probleem is of bijvoorbeeld een geheim waar iemand al jarenlang mee loopt, en hij vertrouwt jou dat toe, en hij heeft dat heel ingewikkeld gemaakt en jij bent in staat om de mate van complexiteit terug te brengen naar bijvoorbeeld een 2, gegarandeerd dat je dan meer respect krijgt.

Dus minder drama, meer respect. Succes.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Leuk om te merken; ik kwam op deze website terecht omdat ik de vraag had gegoogeld wat het betekent als veel mensen je iets groots toevertrouwen, dat merkte ik de laatste tijd dat mensen mij belangrijke dingen toevertrouwen, nu lees ik hier dat het volgens jou een teken is dat mensen me respecteren, nice 🙂

    1. Hi Maya,

      Super goed dat je zoveel vertrouwen weet te geven, dat anderen je hun geheimen en verhalen toevertrouwen. Wellicht een idee om daar iets mee te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.