skip to Main Content
De Enige Manier Om Creatief Te Werken

De enige manier om creatief te werken

Wat is de beste manier om creatief te zijn? Hoe zorg je er voor dat je tijd gaat blokken waardoor je veel meer creatiever kunt zijn. Hoe zorg je er voor dat je veel meer aan je bedrijf kunt werken en aan je ideeën, in plaats van tijd te besteden in je bedrijf.

Iedere ondernemer die succesvol is heeft een vorm van creativiteit. Je moet dan als ondernemer tijd hebben om creatief te kunnen zijn.

4 stappen hoe je in een flow staat komt

De ideale context om echt creatief te kunnen zijn is als je in een soort van flow staat bent.
Vandaag wil ik je mee geven hoe je in die flow staat komt.

Stap 1 – Sluit je af

Het allereerste wat je moet doen is je afsluiten. Sluit jezelf af van de buitenwereld, van allerlei afleidingen.

Tijdens de eerste 2 uren van mijn werkdag op maandagochtend blok ik bijvoorbeeld volledig. Ik kom in mijn kantoor en de computer blijft dicht, de telefoon blijft in mijn tas en het enige wat ik dan doe is dat dan alleen ben met mijzelf.

Ik zorg dat er dan geen enkele afleiding is. Dat is echt super belangrijk, want creatief zijn dat doe je in je eentje.

Stap 2 – ‘Back to Basic’

Back to basic betekent: pak pen en papier, ga wandelen in het bos zonder technologie bij je.
Of pak een white board en maak tekeningen, maak mind maps en ga dingen alvast op papier zetten voordat je ze in een computer ga stoppen.

Terug naar de volledige basis en schrijf nou even uit wat er uit je hoofd komt. Zet je gedachten op papier of maak er iets beeldends van.

Het liefst niet met je computer omdat de kans dat je afgeleid raakt, die is gigantisch. Wilskracht is zwaar overschat, creëer liever een omgeving die er voor zorgt dat je geen wilskracht nodig hebt.

Stap 3 – Blok 2 uren voor het creatieve proces.

Voor mij is het de hele maandagochtend, dan word er niks anders gedaan dan bezig zijn met het creatieve proces.

Ik ben dan alleen maar bezig met dingen uit te werken en op papier te zetten, voordat ze überhaupt op een computer komen.

Daar blok je minimaal 2 uren voor. Reden is heel simpel, het duurt ongeveer 20 minuten voordat iemand in die staat komt die wij ‘flow’ noemen. Dus die volledige focus, die volledige stroming in dat ene project, dat ene idee of die ene gedachte waar je mee bezig bent.

Stel je nou eens voor dat je maar 30 minuten inplant om creatief te denken. Dan weet je dat je maar 10 minuten in die ‘flow state’ hebt gezeten. Dat is veel te weinig.

Als je minimaal 1,5 uur per week echt in een ‘flow state’ aan het werk bent, dan zul je echt versteld staan van wat je te weeg gaat brengen.

Als je 52 keer per jaar 2 uurtjes besteden aan creatief denken dan zul je gigantische output ervaren.
En mensen onderschatten dit continu. Dus zorg er voor dat je minimaal 2 uur blokt.

Stap 4 – Omring jezelf met creatieve mensen

Voor de rest van de week omring je jezelf met creatieve mensen. Mensen die heel veel ideeën hebben, mensen die creatief zijn en met je mee willen denken. Positieve mensen. Probeer jezelf daar zoveel mogelijk mee te omringen.

Brainstormen helpt niet

Wat nog veel belangrijker is, is om niet te gaan brainstormen.
Dit zie ik veel te vaak mis gaan, is dat mensen zich tijdens het creatieve proces willen gaan omringen met die creatieve mensen. Dat noemt men in het bedrijfsleven ook wel brainstormen en dat is de grootste illusie van de wereld.

Brainstormen heeft niks te maken met het creatieve proces. Bij brainstormen zet je een groep mensen in een ruimte, gedwongen op een bepaald tijdstip moeten ze een bepaalde output leveren. En dan gaat men ook nog eens door elkaar heen schreeuwen zodat helemaal niemand in een flow state komt.

Dus het is echt de grootst mogelijk onzin dat brainstormen je gaat helpen om creatiever te gaan denken.

De rest van de week, na het creatieve proces, omring je jezelf met creatieve mensen. Praat met ze, neem input van ze op en laat het allemaal maar sudderen. Maar die 2 uren per week die je echt gaat blokken voor jezelf daar komt de output.

Momentum, moment van echte creativiteit

Tijdens die 2 uren per week komt de echte creativiteit naar boven, de echte verbindingen, de echte integratie. Dan zul je bovenop die flow iets ervaren wat wij Momentum noemen.

Dat Momentum is dat je continu, iedere week opnieuw weer het gevoel hebt dat je volledig in je flow zit. Je bent goed bezig, je ziet een stijgende lijn in je persoonlijke groei, in de groei van je bedrijf, de groei van je relaties, groei van je prestaties.

Op die manier ga je continu groeien en jezelf ontwikkelen.

Dit is echt de enige manier om echt creatief te kunnen denken. Ga deze 4 tips gebruiken en je zult merken wat het verschil gaat zijn tussen de wijze waarop je het nu doet.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.