skip to Main Content

De Nr. 1 Taak van een leider

Wat is de nr. 1 taak van een goede leider? Wat is het belangrijkste?

De nummer 1 taak van een goed leider. Leiders hebben natuurlijk miljoenen dingen te doen en daardoor kan het nog wel eens verwarrend zijn wat je nou als belangrijkste taak hebt als leider.

Een goed leider is iemand die een groep mensen gaat leiden naar een andere plek.

Vroeger had je leider in het leger en die leidde zijn team door het gevecht heen en die gaf richting.

De visie

Als je een leider bent in een organisatie, of je bent bijvoorbeeld de leider van een gezin, dan is er maar 1 ding continu dat terug komt en wat het allerbelangrijkste is voor jou als leider. Dat is namelijk om zo goed en zo makkelijk mogelijk vertellen waar we naar toe gaan. Dus de visie.

Mensen willen weten waar we heen gaan en ze kijken jou aan. Als het er echt om gaat dan ben jij degene die vertelt van: dit is de stip aan de horizon, hier gaan wij naar toe, dat is de visie.

Primaire taak leider

Wat ik heel veel zie is dat mensen als leider wel een idee hebben van de visie, en dat in hele lange grote verhalen kunnen vertellen. Maar een goed leider moet zijn visie in 1 korte zin kunnen vertellen, in een paar woorden. Zodat mensen begrijpen waar we naar toe gaan.

Sterker nog, als je nu aan je team zou moeten vragen waar we naar toe gaan, dan zou eigenlijk ieder teamlid diezelfde korte zin moeten kunne reproduceren.

Als ze de visie niet kunnen reproduceren heb jij als leider tot nu gefaald. Dat is jouw primaire taak als leider om te zorgen dat je jouw mensen duidelijk maakt: dit is stap A, dit is stap B, daar gaan we naar toe en zo gaan we het doen.

Dit is eigenlijk het allerbelangrijkste en al die andere randzaken, die werken naar dit punt toe. Dus oefen dit als een malloot, gaat dit niet 1 keer per kwartaal delen met je team, dit moet je dagelijks blijven herhalen op een manier dat mensen er zo mee doordrongen mee zijn geraakt dat ze het wel kunnen dromen.

Dit moet iets zijn wat mensen zonder al te veel problemen, woord voor woord moeten kunnen reproduceren. Succes!

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.