skip to Main Content

De kracht van clusteren

Ontdek de kracht van het clusteren en zie hoe ook jij gigantisch veel tijd hiermee bespaart en hoe je productiviteit een enorme boost krijgt.

Vandaag een kort simpel principe, namelijk de kracht van clusteren. Ik ben er dol op om bepaalde groepen van taken te clusteren in bepaalde blokken.

Als je dat doet dan levert je dat gigantisch veel tijdsbesparing op en tegelijkertijd verhoogt het je productiviteit.

Afleiding

De kracht van clusteren is heel simpel. Als je door de dag heen 30 keer je mail checkt, dan ben je iedere keer afgeleid en iedere keer moet er opnieuw mentale energie gestoken worden in het focussen op een nieuwe taak.

De wetenschap zegt dat je gemiddeld 6 tot 8 minuten bezig bent om van de ene taak te switchen naar de andere taak.

Dus voordat je ergens volledig in zit, met je concentratie en je focus, duurt dat 6 tot 8 minuten.

Dus als je telefoon naast je ligt en je kijkt iedere keer op je telefoon als er een berichtje of notificatie wordt getoond, dan ben je iedere keer afgeleid. En dan kost je iedere keer weer 8 minuten om weer vol in die ene taak te zitten.

Stel je voor dat je al die afleiding zo veel mogelijk zou kunnen vermijden. Dus dan zet je bijvoorbeeld alle notificaties uit en door de dag heen niet je mail checkt en dat je dat gaat clusteren.

Clusteren toepassen

Mijn ervaring is dat dit enorm veel oplevert. In plaats van dat je al je notificaties continu door de dag heen aan het bekijken bent, ga je 2 tot 3 momenten per dag inplannen waarop je je telefoon pakt, die in je tas ligt en niet naast je of in je broekzak. En dan clusteren je de berichten en notificaties.

Meer dan 20 jaar geleden waren er geen mobiele telefoons en konden mensen dagen zonder notificaties.

Later kwam met de mobiele telefoon de notificaties en kwam de onrust en de afleiding.

Je kunt zonder telefoon

Besef dat je zonder telefoon kunt. Je kunt gewoon 4 uur werken aan 1 stuk door zonder op je telefoon te kijken, of zonder je mail te openen. Dus doe het ook en cluster die momenten.

Voorbeeld clusteren

2 keer per dag is het bij mij telefoon tijd en 1 keer per dag is het mail tijd. Ik zit dan wel langer in mijn mail of aan de telefoon, maar het is dan wel met een bepaalde focus en een bepaalde reden. Dus als ik in mijn mail zit voor acquisitie dan focus ik daar op en ga ik niet ondertussen totaal andere mailtjes openen die niets met acquisitie te maken hebben.

Dit is lastig in het begin, maar dat is een kwestie van gewenning en oefenen.

Dus neem het besluit en de meeste mensen nemen het voor om dit te doen en die doen het nooit. Maar neem het besluit om maximaal 3 keer per dag je telefoon te checken en maximaal 2 keer per dag je e-mail door te spitten.

Dit principe kun je natuurlijk op heel veel dingen in het leven toepassen, dus niet alleen op het clusteren van notificaties of van e-mail, maar je kunt ook bijvoorbeeld het project van een boek schrijven gaan clusteren.

Ik had voor mijn boek 4 dagen geclusterd en zo kun jij ook altijd grote taken gaan clusteren, zodat jij zonder afleiding van A tot Z naar een resultaat toe kunt gaan.

Je zult merken dat je veel minder tijd nodig hebt voor iets. Dat je veel sneller resultaat boekt, veel meer in de flow blijft en veel vaker iets gaat ervaren wat wij Momentum noemen.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.