skip to Main Content

1, 3 en de rest: Kiezen in een complexe wereld

Vandaag wil ik je laten zien dat als jij op een andere manier gaat kijken naar jouw dagen, dan ga je ook op een andere manier kiezen. En daarvoor gaan we het ‘1, 3 en de rest’ principe toepassen.

De meeste mensen die het heel druk hebben hebben een gigantische toDo lijst. En dit heeft te maken met 2 foutjes in ons systeem.

Kies pijn

Een daarvan is dat wij heel veel last hebben van ‘kies pijn’. De pijn om keuzes te maken, omdat wij zoveel mogelijkheden hebben tegenwoordig, kunnen we alles kiezen.

En dat zorgt er voor dat we niet kiezen en verlamd raken door al die mogelijkheden.

Denken dat we vandaag nog niet dood gaan

We weten allemaal dat we dood gaan. Maar ergens gaan we er niet vanuit dat het vandaag gaat gebeuren. En daar zit een hele grote fout in ons denken. We houden daar met ons handelen en kiezen geen rekening mee.

1, 3 en de rest

En als we op een andere manier gaan kijken naar onze dagen, dan ga je ook op een andere manier kiezen. En daarvoor gaan we het ‘1, 3 en de rest’ principe toepassen.

The One Thing

Het principe is als volgt. Kies 1 ding voor vandaag. Als je vandaag 1 ding zou moeten kiezen, 1 concrete taak, wat je hele dag tot een succes zou maken, wat gaat dat dan zijn? En dat is je ‘one thing’ voor vandaag. Dat is het allerbelangrijkste wat op die dag moet gebeuren.

En er is maar 1 moment waarop je dat moet doen. Namelijk aan het begin van je dag.

Bepaal dat altijd de avond van tevoren.

Bepaal de grote 3

Geef jezelf nog 3 grote dingen. 3 acties of 3 handelingen die op die dag ingevuld kunnen worden.

Als je die 3 dingen hebt gedaan samen met de ‘one thing’, dan is je dag al een groot succes.

Daarom noem ik al die andere dingen de rest. De rest is eigenlijk wat je allemaal nog moet doen zoals de toDo lijsten of je email.

En de rest doet er eigenlijk niet zo toe, maar de ‘one thing’ dat is het allerbelangrijkste en die grote 3 dat is nog de bonus voor die dag.

Dus stel jezelf iedere dag de vraag: welke handeling of welke actie maakt vandaag een mooie , succesvolle dag? Of een dag waar ik trots op kan zijn?

En iedere dag is weer even bijschaven en als het niet lukt, ga dan terug naar de tekentafel en realiseer dit was te groot voor mij, dus probeer het dan bijvoorbeeld in 10 minuten te werken aan die taak.

Doel van die ‘one thing’ is om het succesgevoel dagelijks terug te nemen. Dus dat je iedere dag succes ervaart.

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.