Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Wat doe je wanneer je boos bent?

Wat doe je wanneer je boos wordt? Hoe zorg je er nou voor dat wanneer je boos bent, dat je mensen niet voor rotte vis gaat uitschelden? Dat je partner daar enorm last van gaat krijgen, of dat je zakenrelaties kwijt raakt, of mensen je als een hufter gaan zien omdat je toevallig emotioneel reageert op een bepaalde situatie?

button-beluister itunes marksoons.nl

Samenvatting

Wat doe je wanneer je boos wordt? Hoe zorg je er nou voor dat wanneer je boos bent, dat je mensen niet voor rotte vis gaat uitschelden?

Dat je partner daar enorm last van gaat krijgen, of dat je zakenrelaties kwijt raakt, of mensen je als een hufter gaan zien omdat je toevallig emotioneel reageert op een bepaalde situatie?

Vandaag heb ik daar een aantal ideeën over en ze zijn niet perfect. Want ik denk dat je boos zijn, dat is gewoon een emotie die bij mensen horen.

Door een beetje voorwerk te doen kun je er in ieder geval voor zorgen dat je veel minder boos wordt.

Bekijk nu deze aflevering om te leren hoe jij met je boosheid om kan gaan.

[phxoptin id=1441925687]

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3

Volledige transcriptie van deze aflevering

Wat doe je wanneer je boos wordt?

Ja, ik zal de laatste zijn om te zeggen dat ik Jezus of Ghandi of moeder Teresa ben en dat ik nooit boos word. Want volgens mij word iedereen wel eens een keer boos en ik kan echt grondig boos worden en met passie en hart en ziel, echt enorm boos worden.

Maar we hebben het nu even over iets anders, namelijk hoe zorg je er nou voor dat wanneer je boos bent dat je mensen niet voor rotte vis gaat uitschelden? Dat je partner daar enorm last van gaat krijgen, of dat je zakenrelaties kwijt raakt, of mensen je als een hufter gaan zien omdat je toevallig emotioneel reageert op een bepaalde situatie?

En ik heb daar een aantal ideeën over en ze zijn niet perfect, want ik denk dat je boos zijn, dat is gewoon een emotie die bij mensen horen. Maar door een beetje voorwerk te doen kun je er in ieder geval voor zorgen dat je veel minder boos wordt.

Voorbereiding

En bij mij helpt het in ieder geval heel erg goed als ik voldoende gegeten heb, voldoende drink en dan heb ik het niet over alcohol maar gewoon water en als ik er voor zorg dat ik voldoende rust in mijn lijf heb. Dus niet te laat van huis vertrekken als ik een afspraak heb. Iedere dag even tijd voor mezelf nemen.

Meditatie

Voor mij werkt dat heel goed om een soort meditatie oefeningen te doen, ademhalingsoefeningen door de dag heen. Doe ik 2, 3 keer per dag, werkt voor mij heel goed. Hoeft voor jou niet goed te werken. Als jij denkt van nou, dat is mij te zweverig, niet doen, gewoon iets anders verzinnen dat wel bij jou past.

Maar kies iets waar je rustig van wordt. Sommige mensen worden rustig van 400 kilo bankdrukken, andere mensen worden rustig van zweverige mindfulness oefeningen. Ieder voor zich. Voor mij is het in ieder geval nuttig om de voorbereiding te hebben, want daarmee kan ik het aantal keren dat ik echt boos word en echt uit de bocht vlieg, kan ik reduceren tot een 5-tal keren per jaar. En die andere keren daar kun je deze stappen voor doen.

Stap 1: STOP

De eerste stap is: stop. Want iets wat echt in je natuur zit op het moment dat je boos wordt, is dat je meteen wilt reageren. Meteen die boze mail terug wilt sturen. Meteen uit de bocht gaat vliegen naar mensen als ze iets doen wat je niet begrijpt, waar je het niet mee eens bent, of wat je echt in de kern raakt.

En bedenk: als je stopt dan heb je ruimte om een aantal dingen te gaan doen. Kijk als je meteen reageert dan heb je bijna altijd achteraf spijt van je reactie, want dan gaat je primitieve brein aan de slag en dan ga je: bam, reageren en dan heb je ook vaak de reactie waar je achteraf van zegt van ja, ik was mezelf niet.

En dat is dus onze oerbrein dat reageert en dat primitieve brein, dat moet je eventjes de kop in drukken en dat kan alleen maar door even de tijd te nemen om na te denken. Om eventjes tot 10 te tellen, hoe ze dat ook wel eens willen noemen.

Stap 2: Adem in, Adem uit

Maar eerst stoppen. En dan iets doen wat heel belangrijk is, namelijk ademen. Want mensen die boos worden, die hebben een hele verkrampte fysiek. Ze krimpen als het ware een beetje in elkaar, mensen worden heel boos en ze ademen heel oppervlakkig. Dus door rechtop te gaan staan, even goed in- en uit te ademen zorg je er al voor dat jouw eerste woede reactie, jouw explosieve woede, dat die al wegebt. Want als jij rustig ademhaalt dan merk je dat je emoties ook veranderen.

Stap 3: Herkaderen

Dus eerst stoppen, dan ademhalen, dan nadenken en even nadenken van wat levert het mij nou op als ik nou heel heftig reageer en wat kost het mij als ik heel heftig reageer? Dit is vaak een van de moeilijkste dingen om te doen als je boos bent, maar het helpt wel echt heel goed.

Stap 4: Kies je nieuwe emotie

De vierde stap die je kunt zetten, nadat je dit hebt gedaan, is om andere emoties, dus zoek iets nieuws, zoek een andere emotie. En probeer die te vervangen voor de emotie die je op dat moment hebt.

Bij mij helpt het heel erg goed als ik super boos ben en ik heb eventjes goed ingeademd en uitgeademd, om te bedenken van ok, maar wat kan ik hier nou voor in de plaats doen? Dus in plaats van dat ik super boos ben, zou er niet beter een andere emotie kunnen zijn?

En bij mij is het de laatste tijd heel erg dat ik speels of met humor wil reageren. Of nieuwsgierig wil zijn. Of betrokken wil zijn. En daarmee kun je er voor zorgen dat je een andere emotie hebt en je kunt nog steeds gepassioneerd en betrokken zijn, zonder dat je per se boos hoeft te reageren. Dan kun je zeggen van: dit raakt mij echt in de kern, maar ik wil graag weten, – dan komt de nieuwsgierigheid – waarom je dit nou zegt? Of waarom je dit nou doet?

Voordat je meteen de agressie of in de woede, of in de boosheid stapt, is het veel nuttiger om speels te zijn, of om humoristisch te zijn, nieuwsgierig te zijn, dat je betrokken wilt zijn, dat je meewerkend wilt zijn, begripvol wilt zijn. En dat zijn allemaal andere emoties die de boosheid kunnen vervangen, waardoor je veel prettiger met die andere persoon kunt communiceren. En misschien ook nog wel beter begrijpt waarom een ander iets doet, of zegt. Of waarom die ander die boosheid in jou opwekt.

Als je meer begrip kunt opbrengen, of meer nieuwsgierigheid hebt voor anderen, dan zul je merken dat de aantal keren dat je boos gaat worden ook weer zullen verminderen. En dat is dat cirkeltje waarin je meer flow zult ervaren, want als je minder boos bent ervaar je meer flow, heb je meer het gevoel dat het goed gaat met je leven.

En als je meer flow ervaart dan gaan dingen gewoon lekker voor je, gaan ze beter en dan kun je iets ervaren wat wij echt Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn