skip to Main Content

Let op je taalgebruik!

Let jij op je taalgebruik? En wist je dat dit een enorme impact kan hebben op hoe je in het leven staat? 

Geen tijd? Beluister hier de Podcast/MP3 van deze aflevering via iTunes

 

 

In deze aflevering deelt Mark vier manieren waarop je jouw taal kunt gebruiken om meer Momentum te ervaren in je leven. Er zijn namelijk een aantal kleine, maar effectieve dingen die jij dagelijks kunt doen om ervoor te zorgen dat je nét even wat leuker in het leven staat.

1. Gebruik geen scheldwoorden

Dit is iets wat ik zoveel mogelijk probeer te doen en het heeft me veel  gebracht. Want we hebben nogal vaak de neiging om onze zinnen kracht bij te zetten met scheldwoorden. Afgezien van het feit dat het in de meeste gevallen totaal overbodig is, helpt het je niet in je zelfpraat. Want wie vaak scheldt, doet dit ook tegen zichzelf. En dat doet behoorlijk wat met je zelfbeeld, bewust of onbewust.

2. Gebruik positieve taal

Ik weet het: we zijn nou eenmaal semi-professionele mopperkonten in Nederland. We mopperen en klagen wat af: over het weer, over de files, onze bazen, noem maar op. Maar al die negativiteit zorgt onbewust wel voor een enorme degradatie in de manier waarop wij tegen de wereld aan kijken. Negatief praten over anderen helpt hier ook niet echt bij. En negatief praten over of tegen jezelf al helemaal niet.

Gebruik daarom zoveel mogelijk positieve taal. Hoe? Probeer eens met jezelf een 30 dagen uitdaging aan te gaan. Niet schelden, niet mopperen, niet klagen en niet roddelen. Geloof me: het zal je meer moeite kosten dan je denkt.

3. Spiegel je aan andermans taal

Wanneer je communiceert met anderen en je past je totaal niet aan de wijze van communiceren van je gesprekspartner aan, dan verlies je heel veel kans op overeenstemming. Dus als je iets gedaan wilt krijgen van een ander, is het heel belangrijk om je hier bewust van te zijn. Of het nu je baas, partner, date of klant is: wanneer je meer “in sync” bent met de ander. dan zul je meer gedaan krijgen van de ander. Dat klinkt misschien wat vervelend, maar de hele wereld draait om overtuiging. Om jezelf en anderen te overtuigen. En een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door het taalgebruik van je gesprekspartner te spiegelen. Praat deze hard? Dan praat jij ook hard. Praat deze snel? Dan jij ook. Heeft de persoon bepaalde uitdrukkingen of stopwoorden? Als jij ze ook gebruikt (niet teveel) dan bouw je daarmee een betere verstandhouding en vertrouwen mee op. Waarom? Omdat we over het algemeen die mensen het leukst vinden, die op ons lijken.

4. Mentaal

Dit is de beste taal die je kunt leren. Zonder een goed mentaal vermogen, zul je weinig bereiken en al helemaal geen momentum ervaren in je leven. Er zijn vele manier om aan je mentaliteit te werken, waarvan positiviteit en “clean” praten er een paar van zijn. De wil om het andere naar de zin te maken of de wil om beter te worden als mens horen hier ook bij. Net als het opbouwen van karakter. (Hier hebben we het de volgende week over)

Vond je deze aflevering leuk? Laat dan een review achter op iTunes: http://apple.co/1KHomZA of laat het me hieronder weten.
Geen tijd? Beluister hier de Podcast/MP3 van deze aflevering via iTunes

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.