Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leer om mensen te vertrouwen

[tweetquote]Het blijft voor veel mensen lastig: hoe kan ik nu mensen vertrouwen geven, wanneer ik in het verleden gekwetst ben of mijn vertrouwen geschaad is? [/tweetquote]

En laat nou toevallig deze aflevering over dat onderwerp gaan 😉

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

 

 

Samenvatting

Als jij regelmatig in je leven gekwetst bent, belazerd of misbruikt bent door anderen, dan zul je vast nog eens goed nadenken, voordat je weer mensen gaat vertrouwen. Je gaat regels voor jezelf opstellen, waaraan anderen moeten voldoend, voordat ze jouw vertrouwen “verdienen”. In deze aflevering wil ik het met je hebben over waarom het zo ontzettend belangrijk is om onvoorwaardelijk mensen te blijven vertrouwen, wanneer je Momentum wilt ervaren in je leven

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met een vriend of vriendin en laat het me hieronder weten in de reacties.

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3

Transcriptie van deze aflevering

De vraag van vandaag: hoe kan ik nou in hemelsnaam mensen vertrouwen ? En deze vraag werd mij gesteld per mail en die wil ik heel graag beantwoorden want het geeft een beetje aan dat degene die deze vraag heeft gesteld, dat die al regelmatig gekwetst is in zijn of haar leven en dat die het vertrouwen een beetje verloren heeft in mensen.

En vandaag wil ik met jou delen, hoe je nou er voor kunt zorgen dat je dat vertrouwen behoudt en dat je mensen blijft vertrouwen, dat je vertrouwen blijft geven in andere mensen. Want het is zo ontzettend belangrijk om mensen te vertrouwen.

Als je echt momentum wilt opvragen, als je echt gelukkig wilt worden, als je een goede vorm van rust in je lijf wilt opvragen, dan heb je gewoon vertrouwen in mensen nodig.

Vertrouwen in jezelf is belangrijk, maar als je niet op andere mensen vertrouwt, dan leidt je gewoon een heel erg eenzaam en moeilijk leven en natuurlijk zijn er mensen die op het ene front wel mensen vertrouwen en op het andere front niet.

Dus privé wel vertrouwen hebben in familie en in vrienden, maar zakelijk het vertrouwen hebben verloren. Allemaal heel begrijpelijk, zeker als je in het verleden gekwetst bent, maar vandaag gaan we even kijken naar het vertrouwen en hoe je er nou echt voor kunt zorgen dat je mensen kunt blijven vertrouwen, ondanks die tegenslag.

Laten we meteen beginnen.

Stap 1. Je bent niet alleen. Dat is al iets wat je zou moeten realiseren. Je bent echt lang niet de enige, sterker nog, iedereen heeft wel eens gehad dat hun vertrouwen geschaad werd. Of het nou is op het zakelijk vlak, privé vlak, bij vrienden of familie, iedereen heeft wel eens zich gekwetst gevoeld, of zich verlaten gevoeld, zich eenzaam gevoeld, zich belazerd gevoeld en alleen al om je daar bewust van te zijn, dat kan al enorm helpend zijn om begrip te tonen voor anderen.

Om mensen ook makkelijker meer dat vertrouwen terug te geven. Iedereen heeft dezelfde gevoelens van tijd tot tijd. Iedereen heeft op een moment een gevoel dat je er alleen voor staat. Of dat je niet op waarde geschat wordt. En dat maakt het voor sommige mensen lastig om andere mensen te vertrouwen.

Juist het bewustzijn van dat andere mensen ook die ervaring hebben, dat geeft natuurlijk heel veel kracht en ook weer het begrip voor andere mensen.

Tweede stap, wat heel belangrijk is om je bewust van te zijn, is dat het vertrouwen verdienen, ik hoor heel vaak mensen van, ja, mensen moeten eerst mijn vertrouwen verdienen, of mijn respect verdienen. Maar daar geef je eigenlijk mee aan dat een andere persoon perfect moet zijn tot het moment dat jij hebt besloten, dat jij hem of haar dat vertrouwen gaat geven.

Dus je houdt iets achter en je verwacht van een ander dat hij 100% perfect is, geen fouten maakt en alles doet, naar jouw hoge standaarden. En dat is eigenlijk iets wat heel egoïstisch is. En ik maak mij daar zelf niet altijd populair mee om dat te zeggen, maar als jij heel moeilijk vertrouwen schenkt aan anderen.

En zegt van, mensen moeten mijn vertrouwen verdienen, dan ben je eigenlijk gewoon heel erg egoïstisch bezig. En dan ben je niet jezelf aan het beschermen, maar jezelf gewoon enorm tekort aan het doen.

Want mensen waarvan jij vindt dat ze jouw vertrouwen eerst moeten verdienen, die komen in een onmogelijke positie en het is zo zonde om al die tijd en energie, die die anderen er dan in moet gaan steken.

Terwijl als je van het begin af aan vertrouwen geeft aan iemand, geef je ook een soort van vertrouwen, waardoor ze zelf vertrouwen krijgen. En als jij geen vertrouwen geeft aan je partner of aan je zaken partner of aan je vrienden of aan je familie leden, omdat er toevallig weer iets mis is gegaan en jij gekwetst bent, dan zorg je er eigenlijk voor dat er een vertrouwensbreuk blijft ontstaan of blijft bestaan tussen die 2 personen. En daar ben jij ook voor een groot deel schuldig aan.

Dus het is doodzonde. Het is vele malen krachtiger om ondanks het feit dat je gekwetst bent of ondanks het feit dat je pijn hebt, toch dat vertrouwen schenkt aan mensen.

Toch weer er vol voor gaat.

Toch weer mensen het vertrouwen geeft dat ze er voor jou mogen zijn.

Dat ze in jouw leven toegelaten worden. Dat ze samen kunnen werken met je.

Dat geeft zo veel positieve energie in de wisselwerking van de relaties die je hebt in je leven, dat je op die manier echt grote stappen gaat zetten.

Want het vertrouwen verdienen, of respect verdienen, dat is echt iets waarmee je jezelf en anderen tekort doet.

Nou, het derde, is dat mensen die anderen moeilijk vertrouwen, vooral kijken naar de dingen die mensen fout doen. Mensen die heel makkelijk vertrouwen geven en dat kun je dus leren, die geven vooral feedback op de goede dingen.

Dus die gaan vooral kijken welke dingen gaan goed. En als jij iemand bent die moeite heeft met het kijken naar de positieve dingen van andere mensen, dan is dit mijn tip. Ga iedere keer als jij, voordat je in gesprek gaat met iemand, of tijdens het gesprek, bedenken wat vind ik nou zo leuk aan deze persoon ? Wat vind ik nou zo goed aan deze persoon ?

Wat maakt het nou dat deze persoon mijn vriend, collega, partner is ? Als je dat continu gaat denken, dan krijg je echt een totale mind shift, dus echt een compleet andere manier van denken over andere mensen, over het vertrouwen van mensen.

Want als jij gaat focussen en al je energie gaat richten op de dingen die goed zijn van andere mensen, dan is het ook veel makkelijker om ze vertrouwen te geven.

Dus als je op die manier gaat kijken naar mensen, dan ga je echt merken dat je ook een warmer gevoel gaat uitdragen naar andere mensen. Dat mensen ook veel liever met jou in contact komen en graag bij je willen zijn. Dat is natuurlijk iets wat je graag zou willen.

Want de kern van geluk en de kern van het ervaren van een leven volle momenten, is het hebben van goede relaties. Dus doe er iets mee, zou ik zeggen.

Nou hebben we 3 stappen gehad.

En die vierde stap die je kunt doen is door te realiseren dat je ooit weer gekwetst gaat worden. Dat het ooit weer een keer mis zal gaan. Kijk mensen zijn niet perfect.

Jij bent niet perfect, ik ben niet perfect, niemand is perfect. En mensen maken nou eenmaal fouten. Kijk, computers komen met een garantie bewijs.

Maar mensen die hebben geen garanties. Die kunnen jou ook geen garanties geven.

Want mensen zijn nu eenmaal menselijk en maken fouten en als mensen fouten maken wordt jij gekwetst of beledigd of wordt je vertrouwen geschonden.

En als je daar nou gewoon bewust van bent en ook van te voren op anticipeert dat mensen nu eenmaal fouten maken en dat je ook ooit een keer gekwetst gaat worden in de toekomst, dat geeft natuurlijk alvast een mechanisme waardoor je heel anders kunt reageren op het moment dat het daadwerkelijk gaat gebeuren.

Dus zorg er bewust van bent dat wij allemaal fouten maken, dat wij allemaal andere mensen kwetsen en als je dat weet, dan kun je er ook veel makkelijker op reageren, kun je veel eerder het positieve van andere mensen inzien en kun je meer leren om mensen te vertrouwen en als je meer mensen vertrouwt, dan kun je iets ervaren wat wij momentum noemen.

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn