Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hoe spreek je voor publiek?

Wanneer jij voor een groep iets wilt vertellen, of een boodschap wilt overbrengen aan meerdere mensen tegelijk, dan is het handig om te durven spreken voor publiek.

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

 

 

 

Helaas zijn veel mensen bang om dit te doen en vermijden het daarom.

In deze aflevering van Leef je Momentum deelt Mark 4 dingen die jij kunt doen om beter te spreken voor een publiek en met meer zelfvertrouwen een speech of presentatie te geven.

  1. Voorbereiding
  2. Hou het Simpel
  3. Focus op waarde
  4. Start met het einde

Wanneer je deze vier stappen volgt, dan zul je ook tijdens speeches iets ervaren wat wij écht Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk? Deel dan deze aflevering met vrienden en bekenden.

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3

Volledige transcriptie van deze aflevering

Welkom bij weer een nieuwe aflevering van leef je Momentum. Ik ben weer terug op mijn oude stek, op mijn kantoor. De zomerperiode zit er een beetje op voor mij, waarin ik het rustiger aan doe en waarin ik echt heel erg veel tijd heb kunnen besteden aan mijn gezin en aan mijn hobby’s en gewoon echt vrije tijd heb genomen.

Lekker op vakantie geweest en vooral, wat heel belangrijk is, even tijd met mijn kinderen besteed. Voordat de oudste naar de basisschool toe gaat. Dat vond ik heel belangrijk en ik heb er enorm van genoten.

Maar vandaag gaan we weer keihard aan de slag. Want we gaan weer een wekelijkste dosis inspiratie overbrengen naar jullie. Dus, welkom weer !

Deze week ga ik het hebben over een vraag die mij in de vakantie behoorlijk vaak gemaild is. En dat heeft wel iets te maken met Momentum, maar heeft vooral te maken met de angst die heel veel mensen hebben, namelijk om te spreken voor publiek.

Of het nou is voor een kleine groep of een grote groep of voor een camera, of dat ze een speech moeten houden. Bij een bruiloft of bij een begrafenis, veel mensen vinden dat heel moeilijk en ik wil meteen niet beweren dat ik zo’n een goede spreker ben of dat ik het zo makkelijk vind om voor het publiek te spreken. Ik ben juist altijd een enorme slechte spreken voor publiek geweest, maar in mijn werk als docent is het wel handig dat je voor groepen kunt spreken. Als je coach bent en trainer bent en spreker bent, dan wil je graag goed kunnen spreken voor publiek, best wel handig.

Het is ook wel fijn als je een keer iets wil zeggen, als je broer gaat trouwen, of je zus gaat trouwen of je wilt een keer een speech houden of je moet een product promoten ergens, dan is het wel handig dat je een beetje goed uit je woorden komt en dat je een goede spreker bent. Of in ieder geval goed genoeg om je boodschap over te brengen.

Dus daar gaan we het vandaag over hebben. Want: waar moet je nou op letten, welke focus moet je hebben ? En wat moet je vooral niet doen.

Nou, laten we meteen beginnen. Het eerste wat je heel goed moet doen, altijd, is zorgen voor een goede voorbereiding. En iedereen die weet het als jij een examen gaat doen, dan leer je voor dat examen, want dan heb je een goede voorbereiding en haal je een goed cijfer.

En hetzelfde werkt met de speeches die je gaat houden. Of als je voor groepen gaat spreken. Het is zo ontzettend belangrijk om te weten wat je nou gaat zeggen, van te voren het goed weten. En dat is de eerste stap die je zou moeten zetten.

Nou, de tweede stap is dat je het niet te ingewikkeld moet maken. Regelmatig merk ik dat mensen als ze een speech moeten houden, mensen zijn daar niet zo bedreven in, dat ze hele lange verhalen gaan uitschrijven.

Wat je dan vaak krijgt is dat iemand voor je staat, voor een groep staat, met 3 of 4 A4’tjes, vol met geschreven teksten en ze gaan het dan, als het ware, oplezen. Nou, dat is echt fout nummer 1, bij het spreken voor groepen, om alles op te schrijven.

Want als je alles gaat opschrijven, dan geef je eigenlijk voor jezelf al aan dat je onzeker bent in het onthouden van je speech. Dus eigenlijk weet je niet goed wat je wilt zeggen.

En dat was zojuist stap 1. De kern van stap 1 is dat je precies weet wat de boodschap is die je wilt gaan overbrengen. En stap 2 is dat je het simpel houdt. Dat je het klein houdt.

En wat heel goed is om te weten, is dat mensen over het algemeen maar maximaal 2 tot 3 dingen kunnen onthouden van de speech die jij probeert te geven, of de boodschap die jij probeert over te brengen. Dus wat veel belangrijker is, is dat je gewoon gaat opschrijven, bij die stap 1, van welke 2, 3, maximaal 5 dingen, wil ik nou overbrengen in mijn verhaal ?

En als je dat opschrijft, dan weet je precies wat je gaat zeggen en dan kun je die 3 A4’tjes makkelijk vergeten, de rest is allemaal maar opvulling. De rest is allemaal maar lucht om er een verhaal van te maken. Maar als je de kern van je boodschap over kunt laten komen, namelijk die 3 tot 5 dingen, dan kun je echt stappen maken om een goede spreker te zijn en om ook gewaardeerd te worden, doordat je daar staat. En doordat je iets vertelt.

Dus als je dat hebt gedaan, dus het klein houden, bondig houden, dan moet je natuurlijk gaan staan voor het publiek. En dat staan voor het publiek, dat vinden mensen vaak het moeilijkst, want veel mensen zijn nerveus als ze voor groepen staan. En dat komt omdat ze focussen op de verkeerde dingen en dat is de derde stap.

De derde stap is, voordat je gaat spreken voor die groep, voordat je het podium als het ware gaat betreden, is het heel belangrijk om niet te focussen op hoe ga ik het doen ? Of focussen hoeveel mensen zijn er ? Of ken ik mijn tekst nog wel ? Want dat zijn allemaal die niet-helpende vragen, waar we het de vorige keer over gehad hebben.

Wat veel beter is en wat mij enorm heeft geholpen, is te focussen op waarom je het doet ? Dus wat wil je nou overbrengen ? Ja, je wilt er voor zorgen dat je boodschap zo goed mogelijk over komt, je wilt er voor zorgen dat  je waarde geeft aan een ander. Dat je er voor zorgt dat die ander meerwaarde heeft van jouw gesprek, van jouw speech, van jouw presentatie.

Als je daarop focust en focust op waarde bieden, focust op je boodschap goed over te laten komen, dan zul je merken dat je veel relaxter voor een groep staat. Dat je veel beter weet wat je moet zeggen, dat je veel minder ‘Uh’ gaat zeggen, dat je veel minder in de knoei komt met wat je wilt gaat zeggen, dat je veel minder gaat zweten en dat is natuurlijk fijner als je daar staat, maar ook gewoon veel effectiever om je boodschap over te laten komen.

Nou en als laatste is het heel belangrijk dat je weet hoe je gaat eindigen met je gesprek. Kijk, ik heb in mijn wekelijkse Momentum podcast en YouTube serie, heb ik altijd een laatste zin. Altijd zorgen dat je een Momentum gaat ervaren. Die zin die is er niet voor niets, die is er gewoon zo, dat ik weet wat het einde is.

Ik heb het einde al in gedachte voordat ik begin met mijn speech. En dat is enorm belangrijk. Dus naast het feit dat je die 3 punten moet weten, 3 tot 5 punten waar je het over wilt gaan hebben, moet je ook het einde al in gedachten hebben, van waar ga je mee eindigen ?

En dat hoeft niet per se een hele gevatte uitspraak te zijn of een hele goede quote. Als het maar gewoon iets is waar je vertrouwen in hebt en waar je van weet van dit is de afsluiter. Hierna ga ik ook echt niets meer zeggen. En dat is heel waardevol, want dan weet je ook wanneer je je gesprek eindigt en sta je er veel zekerder en dan kun je zelfs tijdens jouw speeches iets ervaren wat wij echt Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn