Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hoe red je de wereld volgens Al Gore?

Deze week gaan we het hebben over hoe je de wereld kunt redden, volgens Al Gore. Want dit is de vierde en laatste aflevering waarin ik iemand bespreek die ik heb ontmoet tijdens het Inspiration360 evenement in de Ziggo Dome vorige maand.

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

Samenvatting

Vandaag gaat het over Al Gore. Zoals je misschien weet, Al Gore is iemand die de hele wereld afreist om mensen toe te spreken en zich bewust te maken van het feit dat de CO2 uitstoot, die wij dagelijks hebben, voor hele grote toekomstige problemen aan het zorgen is.

En hij is echt een lobby’er en een voorvechter van zonne-energie en windenergie en legt ook uit waarom dat zo belangrijk is.

Dus vandaag ga ik de 4 levenslessen van Al Gore delen die ik in het evenement hebt ontdekt.

Het is iets anders dan je misschien gewend bent, omdat het ook over het milieu en onze wereld gaat, maar de laatste 2 lessen van vandaag hebben een algemene context en daar kun je toch heel veel waarde uit halen, ook als je niet zo milieu minded bent als Al Gore.

Vond je deze aflevering leuk? Deel dan deze aflevering met vrienden en bekenden.

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3 

Volledige transcriptie van deze aflevering

Hallo Mark Soons hier en welkom terug bij Leef je Momentum. Deze week gaan we het hebben over hoe je de wereld kunt redden volgens Al Gore. Want dit is de vierde en laatste aflevering waarin ik iemand bespreek die ik heb ontmoet tijdens het Inspiration360 evenement in de Ziggo Dome vorige maand.

En vandaag gaat het over Al Gore. En zoals je misschien weet, Al Gore is iemand die de hele wereld afreist om mensen toe te spreken en zich bewust te maken van het feit dat de CO2 uitstoot, die wij dagelijks hebben, voor hele grote toekomstige problemen aan het zorgen is.

En hij is echt een lobby’er en een voorvechter van zonne-energie en windenergie en legt ook uit waarom dat zo belangrijk is.

Dus vandaag ga ik de 4 levenslessen van Al Gore delen die ik in het evenement hebt ontdekt.

Het is iets anders dan je misschien gewend bent, omdat het ook over het milieu en onze wereld gaat, maar de laatste 2 lessen van vandaag hebben een algemene context en daar kun je heel veel waarde uit halen als jij niet zo milieu minded bent als Al Gore.

Laten we meteen beginnen. De eerste les die ik had geleerd is dat we eigenlijk niet zo goed bezig zijn. En als we kijken naar de hoeveelheid CO2 uitstoot die wij hebben wereldwijd, dan is dat vergelijkbaar met 400.000 atoombommen per dag.

Dus vergelijkbaar met 400.000 atoombommen per dag en dat iedere dag opnieuw. En die uitstoot zorgt voor zoveel problemen. Namelijk de opwarming van de temperaturen, dus onze zomers worden warmer en langer, onze milder en korter.

De zeespiegel die warmt op, wat allerlei gevolgen heeft voor de vochtigheid in onze lucht, waardoor er veel meer regenval is, waardoor er ook langere droge periodes zijn, waardoor er ook orkanen zijn die heftiger zijn, waardoor er overstromingen zijn die heel erg ernstig zijn. Allerlei gevolgen en dat was een heel erg vervelend beeld natuurlijk.

Maar de tweede les die gaf al aan dat er ook goed nieuws is, namelijk dat wij heel makkelijk en eigenlijk met kleine dingen kunnen veranderen en kunnen verbeteren.

Want wij denken vaak van ja, als ik in mijn eentje iets verander, dan ben ik maar een druppel op de gloeiende plaat en hij zei van, nee, iedereen heeft de mogelijkheid om kleine dingen te veranderen. Zoals afval scheiden, zoals korter douchen bijvoorbeeld.

Wat jij kunt doen

Een Nederlander doucht gemiddeld 9 minuten per dag en als je dat zou terugbrengen naar 5 minuten per dag en je berekent dat het inwoneraantal van je stad of je dorp uit, dan zul je merken dat je dan enorme grote hoeveelheden aan water kunt besparen.

Als je hoeveelheden water kunt besparen, kun je ook de opwarming van dat water besparen. Want dat doen wij met gas.

En als je gas kunt besparen, dan heb je veel minder CO2 uitstoot. Dus dat is een klein, simpel voorbeeld waarmee je al winst kunt behalen.

Maar je kunt ook vaker de fiets pakken. Of wat minder ver op vakantie gaan. Of groente en fruit lokaal kopen, in plaats van de groente en fruit soorten die uit Australië of Nieuw-Zeeland komen, of Zuid-Amerika.

En op die manier zorg je er al voor dat er veel minder vliegtuigkosten zijn en vervoerskosten, zij zorgen voor heel veel CO2 uitstoot.

Dat zijn dingen die jij gewoon als persoon al kunt veranderen en als je een bedrijf hebt, kun je ook nog eens die groene gedachte er in brengen.

Dus onderschat niet wat jij zelf kunt doen.

Hij gaf ook aan als levensles: wij onderschatten vaak wat wij als persoon kunnen doen, als wij als eenling kunnen veranderen. En hij heeft in zijn eentje in de afgelopen 10 jaar de wereld in beweging gebracht en aan het denken gebracht.

En dat was 1 persoon. Het enige wat hij heeft gedaan, is een film gemaakt, die uitgebracht en hij is door heel de wereld gaan reizen om zijn speeches te geven. En dat is 1 persoon die 1 ding heeft gedaan en bijna iedereen weet tegenwoordig wie hij is en wat zijn boodschap is. Dus super krachtig als je dat van hem kunt horen.

De derde les die je kon halen uit zijn verhaal was dat je heel vaak nee hoort. Je hoort heel vaak nee. En als jij dat gewend bent en je weet dat je daarna altijd ja krijgt, zegt hij dan is het niet zo ingewikkeld. En ik zal je beetje een voorbeeld geven om deze wazige context een beetje vorm te geven.

Want als jij een kind hebt, een kind blijft altijd vragen om een snoepje. Waarom blijft hij vragen om een snoepje? Omdat hij weet, dat hij na de laatste nee, een ja krijgt.

Dus wij als mensen zijn nou eenmaal getriggerd dat we iedere keer onszelf vervelend voelen als we nee zeggen tegen iemand. Dus als iemand blijft doorvragen, zeggen wij uiteindelijk een keer ja. Of zegt in ieder geval iemand een keer ja.

En ik zie dat bij mij thuis heel erg, als mijn kinderen om een snoepje vragen, dan kunnen ze 9 keer nee krijgen en de tiende keer krijgen ze of van mijn vriendin, of van mij een ja. En dat weten ze inmiddels, dus blijven ze gewoon doorvragen net zolang totdat ze een ja krijgen.

En wij als volwassenen hebben veel meer schroom om door te blijven vragen, om door te blijven gaan. En als je weet dat je na de laatste nee, als dat je motto is:

[tweetquote]After the final no, comes the yes…[/tweetquote]

Dan is dat heel mooi als filosofie om te gebruiken. Want als je weet van nou, na de allerlaatste nee komt de ja, dat is prachtig, want dan blijf je vragen totdat je een ja hebt.

En ik moet dan altijd denken aan die eigenaar van Kentucky Fried Chicken, Colonel Sanders.

Dat was iemand die volgens mij wel 400, of misschien wel 1000 adressen heeft bezocht om zijn recept voor die gefrituurde kip te verkopen. En hij heeft 1000 keer nee te horen gekregen, voordat hij uiteindelijk een keer het antwoord ja kreeg.

Maar hij bleef maar doorgaan, want hij was op zoek naar het antwoord wat hij wilde, namelijk het antwoord ja. En niet naar het antwoord nee, het was voor hem alleen maar een weg naar verbetering toe.

Naar het verbeteren van zijn verhaal, naar het aanpassen van zijn verhaal, naar het zorgen dat andere mensen op een betere manier zijn verhaal kon doen, of de vraag kon stellen.

En dat vond ik een heel mooi principe. En daar moet ik dan iedere keer aan denken.

Nu was het toevallig Al Gore die kwam met deze uitspraak, maar het is iets wat je overal tegenkomt en waar je heel veel waarde uit kunt halen.

Vierde stap. Vierde stap is dat Al Gore op een gegeven moment zei dat CO2 is duur. Wij hebben het altijd over goed zijn voor het milieu, maar laten we eerlijk zijn, mensen die gaan over het algemeen niet echt in actie komen als het pijn doet in hun portemonnee.

En dat is vervelend, maar dat is helaas zo. En hij wil heel duidelijk aantonen door een aantal cijfers te laten zien dat het vervuilen van de aarde duurder was dan het verschonen van de aarde.

Dus het minder vervuilen en het gebruik van zonne- en windenergie. En mensen die milieu bewust zijn, die weten dat inmiddels. En als jij zonnecollectoren op je dak doet, dan verdient dat zich na een aantal jaren terug. En ben je minder vervuilend bezig.

Als je groene stroom hebt, dan ben je minder vervuilend bezig dan grijze stroom en is het in de meeste gevallen ook nog goedkoper of even duur.

En hij gaf dus aan dat het goedkoper is om milieu bewust bezig te zijn.

En dat vond ik een hele mooie no-brainer, als jij een bedrijf hebt, of binnen jouw organisatie waar je werkt, als jij daar groener kunt gaan leren denken, of andere mensen kunt leren denken, dan ben je dus eigenlijk kostenbesparend bezig voor je bedrijf.

En dat is iets waar mensen heel erg vrolijk van worden.

Waarom heb ik deze dingen nou gedeeld met je?

Sowieso om een beetje die levenslessen mee te krijgen en ook een stukje bewust zijn over de planeet waar je nu bent, want ik ben van mening dat als jij een leven vol Momentum wilt hebben, dat je dat ook andere mensen gunt, en dat je dat de generaties na ons en die daarna ook nog gunt.

Dus daarom heb ik deze levenslessen gedeeld, om een stukje buiten onszelf te denken en aan de toekomst van onze planeet te denken.

Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad, vanaf volgende week gaan we weer door met een nieuwe aflevering van Leef je Momentum en zal ik weer nieuwe inspirerende lessen delen. Tot nu, leef je momentum en tot de volgende keer.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn