skip to Main Content
Hoe Krijg Je Meer Gezag

Hoe krijg je meer gezag?

In deze aflevering gaan we het hebben over leiderschap en hoe je meer gezag kunt krijgen.

Er is een schreeuwend tekort aan mensen die leiding durven te nemen. Ik wil je 2 manieren meegeven waarop je leiderschap kunt tonen. De ene is gebaseerd op angst en de andere is gebaseerd op liefde.

Macht

De eerste is macht. We kennen dit allemaal wel, we hebben vaak het gevoel dat iemand macht probeert uit te oefenen over ons. Daar is op zich niets mis mee, want de natuur heeft verschillende vormen van macht.

In de natuur zie je ook dat de dieren een leider hebben en die heeft de meeste macht. En iedereen volgt die leider uit angst, want de leider is de sterkste van de groep. De sterkste heeft de meeste macht, heeft de leiding over de groep en de rest is in principe gewoon bang voor die leider.

Dat heeft zijn voordelen, het dier wat de macht heeft kan uitkiezen met wie die gaat paren en die kiest de rijkdommen uit. Alleen, in de mensenwereld is macht niet iets waar we heel erg blij van worden.

Gezag

Deze tweede manier, gezag, kun je veel beter uitoefenen en hier zou je veel meer van moeten hebben als je een goed leider wilt zijn.

Gezag is niet dat je de leider bent van een groep omdat mensen bang van je zijn. Nee, je bent de leider van een groep omdat je in die specifieke situatie, of op dat specifieke doel ben je simpelweg de beste. Dus niet de sterkste maar je bent de beste. Je bent een inspirerend persoon, je bent iemand die de groep het allerbeste kan leiden.

Bij macht wordt je dus meer in een hoek geduwd en je voelt ook dat je geen andere kant op kunt. Bij gezag toon je leiderschap, waaraan je een groep naar je toe trekt.

Ik ben er van overtuigd dat het hedendaagse westerse leiderschap dat het gestoeld moet zijn op gezag en niet op macht.

Als je meer gezag hebt dan omring je je met mensen die graag omringt willen worden door mensen zoals jij. Het mooie daarvan is, het is vrij simpel. Niet makkelijk, maar wel vrij simpel om meer gezag te krijgen, om meer gezag uit te stralen.

Beste manier om meer gezag te krijgen

De beste manier om meer gezag te krijgen is om 1 ding te ontdekken waar je enorm goed in bent. En datgene waar je goed in bent, dat ga je verbeteren. Dat ga je iedere dag oefenen, ga je iedere dag voor zorgen dat je daar beter in wordt.

Wij hebben in deze westerse wereld vaak alleskunners. De alleskunners dat zijn gewoon medewerkers, dat zijn mensen die altijd voor iemand zullen gaan werken. Die zullen nooit de leiding kunnen pakken, omdat ze niet specifiek eigenschappen hebben waar ze in uitblinken.

Leiders zijn altijd die 1 of meerdere eigenschappen hebben, waar ze uitstekend in zijn, waar ze echt in uitblinken. Dat is iets wat er voor gaat zorgen dat jij meer gezag krijgt.

Een simpel voorbeeld. Als er op een gegeven moment een nieuw systeem geïmplementeerd moet worden in het team en daar kan bijna niemand mee werken, behalve jij. Als jij degene bent die de leiding durft te nemen en laat zien door kennis en door vaardigheden dat jij degene bent die mensen alles kunt leren, die mensen mee kunt nemen in die verandering.

De mensen zullen dan het meeste naar jou aangetrokken worden om naar te luisten, in plaats van te luisteren naar die persoon die er een klein beetje van weet. Jij neemt de verantwoordelijkheid en je bent ook nog eens ergens goed in.

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je bijvoorbeeld goed bent in sport, of goed bent in techniek. Stel voor jezelf een lijstje op met wat de dingen zijn die je redelijk goed kunt, welke dingen kan je beter dan de meeste mensen? En ga eens bedenken welke combinaties je kunt maken waardoor je een uitstekend leider kunt zijn. Of waardoor je meer gezag kunt krijgen?

Het maakt niet zoveel uit in welke situatie het is. Als je een betere ouder wilt worden dan heb je bepaalde eigenschappen nodig die er voor kunnen zorgen dat jij meer gezag krijgt in het gezin. Dat kan humor zijn, dat kan creativiteit zijn of dat kan daadkracht zijn. Pak een aantal eigenschappen waar je van weet, hier ben ik goed in, en ga die verder cultiveren en word daar iedere dag beter in.

Je zult merken dat je automatisch meer gezag zult gaan krijgen en dan kun je iets ervaren wat je flow kunt noemen, maar als je dat op de langere termijn kunt volhouden, dan ervaar je iets wat wij Momentum noemen.

Buitengewoon Leiderschap

Verdiep je meer in het leiderschap en woon ons volgende event bij: Buitengewoon Leiderschap

Meld je nu aan en ontvang 55 Euro korting!

Gebruik de kortingscode “momentum”, ga naar:

👉👉 https://tibor.nl/buitengewoon-leiderschap/

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.