skip to Main Content

Hoe ga je om met negativiteit?

Deze week gaan we het hebben over een veel voorkomend probleem in Nederland. Namelijk, een enorme dosis aan negativiteit die naar ons toe geslingerd wordt. Hoe ga je daar nou mee om ?

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

Samenvatting

Hoe kun je nou het beste er nou voor zorgen dat jij je niet uit het veld laat slaan door al die negativiteit ?

  1. Vermijden
  2. Negeren
  3. Omkeren
  4. Investeer in Positiviteit

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met een vriend of vriendin en laat een review achter op iTunes.

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3

Volledige transcriptie van deze aflevering

Deze week gaan we het hebben over een veel voorkomend probleem in Nederland. Namelijk, een enorme dosis aan negativiteit die naar ons toe geslingerd wordt. En hoe ga je daar nou mee om ?

Hoe kun je nou het beste er nou voor zorgen dat jij je niet uit het veld laat slaan door al die negativiteit ?

Hoe zorg je er nou voor dat bij jou de positiviteit de overhand blijft houden en dat die negativiteit niet jou in een gigantisch depressie gaat storten of jou ontmoedigt ? Of er voor gaat zorgen dat je niet in beweging komt ?

Nou, laten we meteen beginnen, want jullie weten allemaal wel, in Nederland zijn wij beroepsmopperaars, wij weten zelfs over mooi weer te klagen, dat het te warm is, of dat de zon te hard in onze ogen schijnt. Als er sneeuw is dan is het te koud. En dan is het glad en dan is er te veel sneeuw. Als er geen sneeuw is in de winter, wordt er geroepen, ja ! dit is geen echte winter, want er is sneeuw.

Zo is er altijd wel iets, wat een Nederlander kan vinden om over te klagen. En laten wij nou eens on-Nederlanders gaan zijn en in deze aflevering gaan kijken van hoe kan je er nou voor zorgen dat jij die enorme dosis negativiteit, die altijd naar je toe geslingerd wordt, hoe je die kunt managen ?

Stap 1. Vermijd zoveel mogelijk negativiteit. En dat klinkt makkelijker gezegd dan gedacht, want op ieder electronisch apparaat, wat jij gebruikt, vind jij een enorme berg negativiteit. Denk aan je mobiele telefoon, je computer, je televisie, iPad, al die apparaten, zowel als je een app opent van een nieuwssite of van social media, dan word je gebombardeerd met negativiteit. Want negativiteit verkoopt, negative koppen, kijk maar naar de Telegraaf.

Als jij gaat kijken naar de koppen van de Telegraaf, 90 tot 95% gaat over negativiteit. Of 90 tot 95% van die koppen zijn negatief georiënteerd. Maar waarom ? Als ze schreeuwerig zijn en het is paniekerig, dan reageert ons onderbewuste brein daarop en wordt onze aandacht daarnaar toe getrokken. Dus het is nuttig voor iemand die iets wil verkopen, maar het is heel erg onnuttig voor ons als mens, als we iets positiefs willen bijdragen aan de maatschappij.

Dus probeer zoveel mogelijk de social media en de media te vermijden. Dus lees geen krant, volg geen nieuwssites, probeer niet een groot deel van je dag te besteden aan televisie of online aan social media. Want op die manier zorg je ervoor dat al de hoeveelheid negatieve informatie, die jou kant op komt al drastisch verminderd wordt. En dat is echt al een hele goede stap om te zetten.

Nou, als je dat hebt gedaan, dan kun je verder naar stap 2.

En stap 2 is het negeren van negativiteit. Dus als er iemand naar je toe komt om te roddelen over iemand, of om te klagen over iets, dan negeer je gewoon die opmerking en ga je gewoon verder of verander je van onderwerp en ga je gewoon verder met waar je mee bezig was.

Dat lijkt nu misschien, als je het zo hoort, dat je niet reageert op mensen, dat het heel negatief is, maar dat is het juist niet. Want mensen hebben al heel snel door wat je aan het doen bent. En ik daag je ook uit om dat zelf te proberen, ga maar eens de komende week proberen om alle negativiteit die op je afkomt, gewoon te negeren en helemaal van onderwerp te veranderen. Of er een positieve draai aan te geven, zodat je alleen maar de voordelen van een probleem ziet. Of als iemand klaagt over het weer, dat je zegt ik vind het eigenlijk prachtig weer.

Dat je op die manier eigenlijk negeert wat die persoon zegt. En je zult merken dat mensen heel snel feilloos in de gaten hebben wat je nou probeert te doen en dat ze of jou gaan vermijden als ze iets negatiefs te melden hebben, of dat ze zelf positiever tegen jou gaan praten en dat is enorm waardevol en daarmee heb je niet alleen jezelf geholpen, maar ook degene die met die negativiteit naar jou toe kwam.

Nou, stap 3 is het omkeren van negativiteit. Want als jij het niet voor elkaar krijgt om iets te vermijden, of om iets te negeren, dan zul je er iets mee moeten. En een mooi voorbeeld vind ik, als jij weet dat je ergens naar toe gaat waar de sfeer negatief is, of waar de sfeer negatief zal zijn, zorg er dan voor dat jij daar niet in mee gaat, maar dat jij de persoon zal zijn, die als een krachtig persoon, als een leider als het ware daar naar binnen stapt en eventueel een schouder bent om uit te huilen.

Of dat jij een persoon bent die net een beetje dat sprankje hoopt geeft, of net die positieve draai geeft aan de negativiteit die heerst in een groep, of in die ruimte en als je dat doet, dan kun je heel vaak die situatie omkeren naar in ieder geval minder negatief, maar vaak zelfs ook nog eens naar een positieve kant.

En hoe zou je dat kunnen doen ? Nou, als jij weet dat je naar iemand toe gaat, die in het ziekenhuis zit. En die heeft een auto ongeluk gehad. Dan weet je dat bijna iedereen die daar zit in de negatieve stemming is, die zijn verdrietig, of die zijn bezorgd, of die zijn boos, of wat dan ook. Die hebben vaak grotendeels negatieve associaties met die gebeurtenis.

En als jij het voor elkaar kunt krijgen om daar naar binnen te komen en net met een stukje humor dingen te relativeren. Of net met een grapje mensen weet te ontwapenen, dat zul je merken dat je hele situatie kunt omkeren en dat is enorm waardevol, want daarmee kun je niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere mensen, kun je positiviteit brengen.

De laatste, vierde stap, wat je kunt doen is dat jij investeert in positiviteit. Dus dagelijks in jezelf investeert om positiviteit tot jezelf te brengen. Dat kun je doen door met positieve mensen om te gaan, met mensen die positief in het leven staan. Dat kun je doen door komedies te kijken, door moppen te lezen, door jezelf te laten inspireren, door video’s te kijken of door een boek te lezen wat je positief maakt.

Maar dat kan ook heel simpel door iedere dag opnieuw je ogen te sluiten, even ergens te gaan zitten of te lezen, je ogen te sluiten en alles voor bij te laten komen wat er goed gaat in je leven. Wat je al bereikt hebt in je leven. Waar je trost op bent. De mensen waar je van houdt. Dingen waar je dankbaar voor bent.

Als je dat iedere dag, al is het maar een paar minuten, doet, dan zul je merken dat de positiviteit in jouw leven de overhand gaat krijgen. Dat zelfs al gebeuren er vervelende dingen, al is het negatief om je heen, dan nog heb jij de kracht en de moed en de positiviteit om positief in het leven te staan. En door barrières heen te komen. En echt iets ervaren wat wij Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.