skip to Main Content

Hoe ga je om met depressieve gedachten?

Heb jij weleens depressieve gedachten of zie je het af en toe even niet zitten? Bekijk dan zeker deze video, waarin ik deel hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

 

 

Samenvatting

Ik neem deze aflevering op op ‘Blue Monday’, de meest depressieve dag van het jaar, volgens de media. Ik heb vandaag gelezen dat dat een verzinsel is van een commercieel marketingbedrijf, dat op die manier meer vakanties wilde verkopen. Maar laten we eventjes vandaag als dag gaan gebruiken om aandacht te vragen voor de talloze mensen hier in Nederland en in heel de wereld, die last hebben van depressieve gevoelens.

En een aantal ideeën hoe je nou daar het beste mee om kunt gaan.

Natuurlijk is het zo als je later echt last hebt van depressiviteit en jarenlang depressief bent, dat dat niet zo 1, 2, 3 is op te lossen en dat realiseer ik mij ten zeerste. Maar er zijn ook talloze mensen die ondanks dat ze niet echt depressief zijn, wel compleet gevangen zitten in hun hoofd.

En voor die mensen heb ik een aantal ideeën hoe ze daar in een paar stappen voor kunnen zorgen dat die depressieve gevoelens minder gaan worden. En misschien zelfs wel kunnen gaan verdwijnen.

Bekijk nu deze aflevering om meer te weten te komen over deze ideeën!

[phxoptin id=1441925687].

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3 

Volledige transcriptie van deze aflevering

 

Hi, welkom terug bij Leef je Momentum, ik ben Mark Soons en in deze aflevering gaan we het hebben over hoe je nou het beste kunt omgaan met depressieve gevoelens.

 

Ik neem deze aflevering op op ‘Blue Monday’, de meest depressieve dag van het jaar, volgens de media. Ik heb vandaag gelezen dat dat een verzinsel is van een commercieel marketingbedrijf, dat op die manier meer vakanties wilde verkopen. Maar laten we eventjes vandaag als dag gaan gebruiken om aandacht te vragen voor de talloze mensen hier in Nederland en in heel de wereld, die last hebben van depressieve gevoelens.

En een aantal ideeën hoe je nou daar het beste mee om kunt gaan.

 

Natuurlijk is het zo als je later echt last hebt van depressiviteit en jarenlang depressief bent, dat dat niet zo 1, 2, 3 is op te lossen en dat realiseer ik mij ten zeerste. Maar er zijn ook talloze mensen die ondanks dat ze niet echt depressief zijn, wel compleet gevangen zitten in hun hoofd.

 

En voor die mensen heb ik een aantal ideeën hoe ze daar in een paar stappen voor kunnen zorgen dat die depressieve gevoelens minder gaan worden. En misschien zelfs wel kunnen gaan verdwijnen.

 

De allereerste manier om dat te kunnen doen is om in beweging te komen. Want het is heel duidelijk als je kijkt naar mensen die neerslachtig zijn, die gevangen zitten in hun hoofd, die slapen gemiddeld gezien meer dan mensen die positiever in het leven staan. Ze zitten meer op hun bank, of hangen meer op hun bank. Maar ze komen minder in beweging. Het is namelijk zo, ons lijf is echt bedoeld om in beweging te zijn. En dat zorgt er voor dat we ons beter voelen, dat alle hormonen in ons lijf beter in balans zijn om ons lekkerder in ons vel te voelen, om ons beter te voelen, om beter over dingen na te kunnen denken. En positiever over dingen na te kunnen denken.

 

Dus als jij je beter wilt voelen, probeer dan te kijken naar hoeveel je slaapt per nacht, als je meer dan 8 uur slaapt, probeer dan om de wekker te zetten zodat je eerder op staat, dat je minder lang in bed ligt en dat je eerder in beweging komt en daardoor ook meer in beweging komt door de dag heen. Dat is het allereerste wat je kunt doen.

 

Dan hebben we nog zoiets als dat je een doel moet hebben. Want heel veel mensen die zich niet lekker in hun vel voelen, hebben eigenlijk niet concreet een doel in hun leven. Dus ze voelen zich ook een beetje nutteloos, ze hebben niet concreet een plan of een doel, of iets ze graag willen doen, waar ze echt warm van lopen. En de nummer 1 manier om en in beweging te komen en om je nuttig te voelen, is gewoon, al is het maar 1 doel, 1 doel voor jezelf te creëren voor de komende periode. En dan heb ik het niet voor de toekomst, maar voor de komende week, of de komende maand. Een reden om uit je bed te komen. Een reden om in beweging te komen. Wat is nou jouw doel?

 

En dat doel kan zijn dat je 3 mensen die je dierbaar zijn gaat bellen. En gewoon gaat vragen hoe het met ze gaat. Dat doel kan zijn dat je gaat sporten, of dat je zelf je maaltijden gaat koken, terwijl je nu kant en klare maaltijden eet. Dus het kan heel klein zijn.

Maar het kan ook een groot uitdagend doel zijn. Dus als jij zoiets hebt van ja, ik kom maar niet verder in mijn leven, dat je als doel stelt: je gaat moeilijke, pijnlijke beslissingen nemen, ook al vallen die buiten je comfort zone. Dat zou een wat groter doel kunnen zijn. Of dat je kunt zeggen: ik wil graag uit mijn huidige patroon stappen en een wereldreis gaan maken. Of een compleet nieuwe manier van leven gaan toepassen. Een andere baan gaan zoeken. Of ik ga de relatie waarin ik vast zit beëindigen en op zoek naar een betere manier van mijn leven inrichten en misschien wel op zoek naar een andere partner.

 

Op die manier kun je jezelf een heel goed en duidelijk en helder doel stellen. En hoe uitdagender of inspirerender voor jou dat doel is, hoe groter de kans dat je in beweging komt en hoe groter de kans dat je je nuttig gaat voelen.  En meer waarde aan je leven gaat toevoegen.

 

Nou een ander ding wat bij heel veel mensen die neerslachtige gevoelens hebben blijkt te zijn, is dat ze te weinig onder de mensen zijn. En het is heel logisch, als jij je niet prettig voelt, of je hebt tegenslag meegemaakt, of je zit niet lekker in je vel, wat je het liefste zou willen doen, is op de bank kruipen met een zak chips en Netflix kijken. En het laatste waar je op zit te wachten is om heel gezellig te gaan borrelen en ‘socializen’, of met vrienden afspreken. Nee, je kruipt dan liever in je schulp en gaat dan je coconnetje om je heen bouwen. En dat is nou net hetgene wat je niet zou moeten doen.

 

Kijk, als jij echt van die neerslachtige af wilt komen, moet je juist tegen die natuurlijke reactie, of die eerste reactie in gaan en mensen op gaan zoeken. Dus je onder de mensen gaan begeven. Mensen bellen, mensen opzoeken, met vrienden en familie afspreken, naar borrels toe gaan, naar feestjes toe gaan en praten, praten met mensen.

 

Mensen die gevangen zitten in hun hoofd, zijn ook letterlijk gevangen in hun hoofd, omdat ze meer denken dan praten. En als jij veel meer praat, dan heb je ook minder ruimte om negatief te gaan denken. En als je met andere mensen praat, heb je altijd een vorm van inspiratie, tenzij die mensen zelf ook depressieve gevoelens hebben en je elkaar steunt daarin, dan kan het tegen je werken. Maar in de meeste gevallen is het zo dat als je meer met mensen om gaat, meer met mensen praat, dat je ook positiever gaat kijken tegen jouw leven en de wereld die daar buiten plaats vindt.

 

Dus met mensen praten is heel waardevol, maar ook je omringen met mensen en het liefst nog je omringen met zo positief mogelijk ingestelde mensen. Dus probeer niet te vervallen in mensen, of bedrijven, of groepen, waar een klaagcultuur heerst, maar je echt jezelf omringen met mensen die jou het gevoel geven dat het leven nut heeft en dat je daar vrolijker van wordt. En mensen met humor, mensen met een hoge relativeringsvermogen. Mensen die echt een doel hebben in hun leven, die gepassioneerd en geïnspireerd kunnen praten over dingen, die graag nieuwe dingen willen ontdekken, die nieuwsgierig zijn, dat zijn de mensen die jou kunnen helpen, om ook weer dat positieve te gaan ontdekken en meer positief te gaan denken over jezelf.

 

Het vierde ding wat jij kunt doen is het maken van een complimenten bom. En dit vind ik echt iets moois. Want dit is iets wat zo weinig mensen doen, maar  wat zo enorm waardevol kan zijn voor jouw leven en voor de manier waarover jezelf denkt. Wat is het? Nou, heel simpel, je zorgt dat je een hele grote pot hebt, of een hele grote doos, daar maak je een gat in, of je zorgt dat je in ieder geval die doos open kunt maken, of iets met een deksel en wat je gaat doen, is je gaat iedere dag 5 minuten, of dat nou ’s ochtends of ’s avonds is, het liefst allebei, ga je eventjes zitten met een paar blaadjes, of een paar Post-it’jes, of wat losse blaadjes en een pen en je gaat jezelf voorzien van complimenten. Je gaat complimenten verzamelen.

En dat mogen complimenten zijn die andere mensen jou hebben gegeven, of complimenten die jij jezelf geeft. En je gaat alleen maar opschrijven wat je goed vindt aan jezelf.

 

Dus al is het maar dat je vanmorgen uit je bed bent gekomen en maar 2 keer ‘gesnoozd’ hebt, in plaats van 3 keer. Al is het maar dat je levend de dag door bent gekomen. Dat jij je bed hebt opgemaakt, dat je onder de douche bent geweest en dus niet meer zweet op je lijf hebt, dat je naar de kapper bent geweest, dat je een baan hebt. Dat je een vriend of een familielid hebt gebeld, of dat je haar leuk zit. Het mag zo klein en zo groot zijn als je zelf wilt, maar je gaat gewoon iedere dag, 5 minuten jezelf complimenten geven. En iedere keer als je van iemand anders een complimentje krijgt, schrijf je die ook op. En al die blaadjes, al die complimenten stop je in de pot van complimenten, de complimenten bom.

 

En wat je vervolgens gaat doen, is je gaat die complimenten iedere keer er bij pakken als jij negatieve over jezelf denkt. Dus iedere keer als je die neerslachtige gevoelens of die neerslachtige gedachtes krijgt, pak jij die pot, draai hem open, of die doos en je gaat alle complimenten die er in staan lezen.

En je zult merken dat als je die dingen allemaal weer terugleest, dat je jezelf gewoon beter gaat voelen, dat je positiever over jezelf gaat denken. En dat klinkt zo superwimpel en zo suf, maar het werkt! En ik wil je echt aanraden, als jij iemand bent die hiermee kampt, die echt vaak neerslachtige gevoelens heeft en neerslachtig denkt, of depressieve gedachten heeft, probeer dit eens! Echt een garantie dat het jouw gevoel en de manier waarover jezelf denkt compleet kan gaan veranderen. Het is in ieder geval het proberen waard, toch?

 

Hopelijk heb je iets gehad aan deze video, als dat zo is dan hoor ik het graag van je en laat een reactie achter op mijn site, of onder deze video, stuur mij een mail op info@marksoons.nl en ik reageer altijd. Bedankt voor het kijken en graag tot de volgende keer.

Mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.