skip to Main Content

5 Typen Leiders, welke ben jij?

In deze aflevering zal je zien welk type leider je van nature het meeste bent en in welke situatie je bepaalde eigenschappen het beste kunt toepassen.

Vandaag gaan we het hebben over leiderschap en de verschillende 5 typen leiders die er zijn.

Vorige week heb ik het gehad over de 2 vormen van leiderschap. Het verschil tussen macht en gezag. Lees of bekijk die aflevering hier: https://marksoons.nl/hoe-krijg-je-meer-gezag

Ik ben er van overtuigd dat er voor iedere situatie een ander soort leider nodig is en vandaag meer over elk van die 5 typen leider. Betekent niet dat je bij een bepaalde situatie niet ingezet kan worden, maar het betekent wel dat je je natuurlijke bedrading misschien iets moet bijschaven, andere eigenschappen moet benutten op het moment dat er een andere situatie zich voordoet in je organisatie.

Hier op deze website heb ik ook speciaal een leiderschapstest voor dienstverlenende ondernemers. Dat is voor 4 leiderschapstypen.

Als je het interessant vindt en je bent benieuwd wat voor bedrading jij als leider hebt, kun je hier meteen die test kunt afleggen, ga naar: https://marksoons.nl/leiderschapstest/

En bij die test word er eigenlijk onderscheid gemaakt tussen de mensen die denken dat ze leider zijn, maar dat niet zijn, mensen die te ‘pleasant’ bezig zijn als leider, mensen die meer managent zijn en mensen die echt een alpha zijn.

Alpha leider

Deze Alpha is ook de eerste van de 5 leiderschapstypen waar ik het vandaag over ga hebben. De Alpha man is eigenlijk degene die vooral op basis van macht probeert leiding te geven. Dat is iemand waar men vooral in crisis situaties het meeste behoefte aan hebben.

Denk aan de Donald Trump’s van deze wereld. Dat zijn hele mannelijke leiders die geen tegenspraak dulden, die heel dominant zijn en die in een bepaalde richting in gaat, of je dat nou leuk vindt of niet. Het zijn wel leiders die je door een storm kunt leiden.

Op momenten van crisis hebben mensen veel meer behoefte aan een mannelijke alpha leider dan een feminine leider bijvoorbeeld.

Manager leider

Deze tweede type leider is iemand die heel goed is in plannen, organiseren en in bijvoorbeeld structuren. Dit type leider houdt eigenlijk de boel draaiende. Een manager leider is de spil van iedere organisatie.

Je ziet heel vaak in bedrijven waarin een alpha man is, dat daar ergens onder nog een manager leider in de organisatie zit en die zorgt er eigenlijk voor dat alles nog door blijft draaien. Terwijl de alpha man zorgt voor de grote lijnen.

De manager leider heeft een functie en ook een tijd en een plek om ingezet te worden.

De revolutionair

Type nummer 3 zijn mensen zoals Steve Jobs. Dus mensen die altijd 2 stappen vooruit proberen te denken, altijd zorgen dat ze voor zijn op hun concurrentie, of altijd klaar zijn om dat nieuwe revolutionaire idee of product op de mark te zetten.

Dus dit zijn echt de transformatie leiders. Als er echt een probleem is in de organisatie, of als de organisatie innovatiever moet worden, dan is de revolutionair de persoon die jou echt inspirationeel kan leiden.

De diplomaat

Type nummer 4 kunnen we ook wel de Job Cohen’s van de wereld noemen. Een diplomaat is iemand die er voor zorgt dat de boel bij elkaar blijft.

Op het moment dat er conflicten zijn in een organisatie, of als er bijvoorbeeld een club mensen zijn die elkaar niet kennen en die met elkaar moeten samenwerken, dan kan dit type leider zorgen voor de lijn.

Het zijn vaak mensen die iets vrouwelijker zijn, die empathisch zijn, die heel goed zijn in communicatie en er ook voor zorgen dat ze echt de lijn van de organisatie zijn.

De leraar

Deze laatste type zien heel veel mensen niet als een leider. Je ziet in heel veel organisaties dat er steeds meer behoefte komt aan dit type leider, dat er behoefte is aan iemand die het weet.

Dus iemand die aan de jonge garde dingen kan uitleggen over de visie, de missie en de kernwaarden van het bedrijf. Iemand die de jonge garde bijvoorbeeld kan helpen aan een betere manier om te verkopen.

Iemand die dingen kan overdragen. Je ziet dat een leider die heel goed kan spreken, die zijn boodschap goed kan overbrengen, dat is een leider van de toekomst. Deze leider kan inspiratie geven, die een gedachtegoed kan overbrengen.

Je ziet dat er in heel veel situaties behoefte is aan een leraar leider. Dat er in organisaties behoefte is aan iemand die opstaat en het gedachtegoed van het bedrijf blijft herhalen en mensen blijft coachen. En dat mensen blijven werken zoals het bedoeld was van het begin af aan.

Dit zijn de 5 leiderschapstypen, luister of lees het nog eens rustig terug en bekijk welke type leider ben jij nu van nature het meest? En in welke situatie zou je die het beste kunnen toepassen?

Dit zal je een stuk helderder beeld van hoe belangrijk het is om onderscheid te maken in deze leiderschapstypen en om ook te zien wat nou je natuurlijke bedrading is en waar je nou het meeste moeite mee zou hebben om je ergens toe te zetten met een bepaalde manier van leiderschap?

Buitengewoon Leiderschap

Verdiep je meer in het leiderschap en woon ons volgende event bij: Buitengewoon Leiderschap

Meld je nu aan en ontvang 55 Euro korting!

Gebruik de kortingscode “momentum”, ga naar:

👉👉https://tibor.nl/buitengewoon-leiderschap/

Beluister de podcast

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.