Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

4 niveaus van luisteren

U theory

Luisteren is een kunst. Otto Scharmer beschrijft in zijn boek, Theory U, vier verschillende niveaus van luisteren die essentieel zijn voor bewust en persoonlijk leiderschap. In deze podcast leg ik deze 4 niveaus van luisteren uitgebreid uit.

Niveau 1 Downloaden

Deze vorm van luisteren is horen wat je al kent en de rest negeren. Je zoekt dus eigenlijk alleen maar naar dingen die je al weet en kent en die passen bij jouw levensbeeld. Hiermee negeer je grote delen van het gesprek.

Niveau 2 Luisteren met een open geest

Het sleutelwoord op dit niveau is nieuwsgierigheid. Je luistert zonder oordeel. Je bent nieuwsgierig naar de context en de woorden van de ander. Je probeert echt te begrijpen wat er gezegd wordt.

Niveau 3 Luisteren met een open hart

Op dit niveau hoor je de ander met zijn of haar gevoelens en tegelijkertijd hoor je de gevoelens van jezelf. Je luistert met je hart. Inlevingsvermogen is het sleutelwoord op dit niveau. Je bent dus niet alleen bezig met woorden, maar ook met emoties en gevoelens.

Niveau 4 Luisteren in de “flow”.

Wanneer je op dit niveau kunt luisteren, dan ervaar je een nieuwe dimensie van interactie met anderen. Je hoort wat mensen zeggen, je begrijpt de emoties die jij en de ander hierbij ervaren en je staat open voor nieuwe ideeen en verbindingen. Hiervoor is stilte nodig en ook lef. Lef om controle en zekerheid los te laten en op een andere manier te luisteren. Niet altijd makkelijk, maar met dagelijks oefenen kom je er.

De sleutel tot succesvol leiderschap

Goed luisteren is een van de belangrijkste onderdelen van communicatief meesterschap. Het maakt je een betere ouder, partner, leider, collega en teamlid. Reden genoeg om dit dagelijks te oefenen.

Jij kiest. Jij doet. Zodat je kunt genieten.

Beluister de podcast

 

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn