skip to Main Content

3 Vijanden van jouw persoonlijke groei

Als je maar steeds niet verder komt in je leven en je kunt niet precies de vinger leggen op het “waarom”, dan is deze video voor jou bedoeld. 

In deze podcast deel ik de 3 grootste vijanden van jouw persoonlijke groei en hoe jij deze kunt verslaan.

Geen tijd? Klik hier om de podcast te beluisteren via iTunes

1. Twijfel

Zelfvertrouwen is een sleutelfactor om verder te komen in je leven. Maar goed, wie weet alles zeker? Mensen twijfelen over van alles: grote dingen, kleine dingen, belangrijke zaken en totaal onbelangrijke zaken. Moet ik nou die groene trui kopen, of die blauwe? (of misschien allebei?) Zo geldt dat ook voor alle onderdelen die je verder kunnen brengen in je leven, zoals je relaties, je gezondheid en je werk/onderneming.  Al die twijfel zorgt er namelijk voor dat je niet in beweging bent en je achterloopt op de mensen die wel meteen actie ondernemen.

Jouw persoonlijke groei kun je direct linken aan de hoeveelheid twijfel die je in je leven toelaat. De tegenhanger van twijfel is vertrouwen en hierin vind je meteen de oplossing voor deze vijand. Heb vertrouwen in jezelf, heb vertrouwen in dat het gaat lukken en heb zelfs vertrouwen in het feit dat je niet alles kunt/hoeft te weten, maar het toch doet.

2. Uitstellen

Een andere grote vijand van jouw persoonlijk succes is uitstelgedrag. Heb jij er een hekel aan om (een bepaald iemand) te bellen? Zou je vanavond gaan sporten, maar zit je zo lekker op de bank? Was vandaag de deadline, maar stel je het toch uit tot morgen? Killing!

Uitstellen is een dodelijke gewoonte voor je persoonlijke groei. Niet alleen het uitstellen is een vijand, maar juist de gewoonte van het uitstellen en alle frustratie en zelfpraat die erop volgt, maakt het tot een grote boosdoener van stilstand en opgeven. Als voor jou nog altijd morgen de drukste dag in de week is (morgen dan ga ik écht sporten…beloofd!), dan is het hoog tijd om je bewust te worden van deze beperkende gewoonte en er actief iets aan te gaan doen.

Wat de tegenhanger is van uitstel? ACTIE! Uitstellen wordt namelijk een beetje lastig, wanneer je heel actief bent in het ondernemen van actie. Het klinkt inderdaad als iets wat je al weet, maar tussen wat je weet en wat je doét kan een complete zee van verschil zitten. Je wordt namelijk alleen maar op school beoordeeld op wat je weet…en in de rest van je leven op wat je doet.

3. Ego

Deze derde en laatste vijand zal het meest controversieel zijn. Want zoals ik in de vorige paragraaf al noemde, is wat je weet en wat je doet behoorlijk verschillend. De kunst van persoonlijke groei schuilt in het verkleinen van dit gat.

Dit bereik door je ego opzij te zetten en wat meer bescheiden te zijn. Door te doen wat je weet. Door te vragen wat je niet weet en door uit te besteden wat je niet kunt.

Je hoeft niet alles te weten en te kunnen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Uiteindelijk draait persoonlijke groei om mensen. Dus hoe meer je groeit, des te meer je met mensen te maken krijgt.

Op deze manier kun je meer focus krijgen, meer gedaan krijgen en iets ervaren wat wij echt Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk?

Laat dan een bericht achter. Ik vind het super tof om van je te horen!

– Mark

“Leef als de persoon die jij graag wilt worden”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.