skip to Main Content

3 Soorten vrienden

Een vriendschap onderhouden is lastig voor drukke mensen, laat staan meerdere. Mijn eigen manier, die op zich aardig werkt, zou je hierbij goed kunnen helpen.

 

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

 

Samenvatting

Deze week gaan we het hebben over een vraag die ik in mijn mail box kreeg, namelijk: ‘Mark, hoe ga jij nou om met vriendschappen, met je vrienden, als je het zo druk hebt?’

En dat vind ik een hele goeie vraag, maar ik probeer hem zo goed mogelijk te beantwoorden. Ik heb er wel een systeem voor, vaak weten dat mensen helemaal niet.

Ik heb namelijk 3 categorieën waarin ik mijn vriendschappen onder verdeel. En dat klinkt heel erg flauw of misschien zelfs gemeen, maar voor mij werkt het en het zorgt er voor dat ik heel helder heb hoe ik met mensen om ga en hoe ik ook verwacht dat mensen met mij om gaan.

Als je op die manier heel helder hebt hoe jij jouw vriendschappen of je familie, hoe je daarmee omgaat en hoe je daar zelf over denkt, dan wordt het veel makkelijker om bepaalde situaties los te laten. Zeker als je mensen wat minder vaak spreekt en je vindt dat goed zo, dan horen ze in een bepaalde categorie en dan moeten ze daar ook gewoon vrede mee hebben.

En ik zal het kort hebben over die 3 categorieën en ik zal ook uitleggen waarom dat mij zo goed helpt om de vriendschappen die ik echt in de top categorie heb, om die zo goed te kunnen onderhouden, waardoor je ook echt diepgaande vriendschappen krijgt en ja, in mijn ogen is dat het geheim van een echte vriendschap.

Dus dat je er voor zorgt dat je een paar mensen hebt die in jouw ‘inner circle’ zitten, in jouw kleine kring, waar jij wekelijks contact mee hebt en waarmee je echt diepgaande relaties mee opbouwt.

Bekijk nu deze aflevering om de 3 soorten vrienden te leren kennen!

[phxoptin id=1441925687].

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3 

Volledige transcriptie van deze aflevering

Hi, welkom terug bij weer een aflevering van Leef je Momentum. Deze week gaan we het hebben over een vraag die ik in mijn mail box kreeg, namelijk: ‘Mark, hoe ga jij nou om met vriendschappen, met je vrienden als je het zo druk hebt?’

En dat vind ik een hele goeie vraag, maar ik probeer hem zo goed mogelijk te beantwoorden. Ik heb er wel een systeem voor, vaak weten dat mensen helemaal niet, ik heb namelijk 3 categorieën waarin ik mijn vriendschappen onder verdeel. En dat klinkt heel erg flauw of misschien zelfs gemeen, maar voor mij werkt het en het zorgt er voor dat ik heel helder heb hoe ik met mensen om ga en hoe ik ook verwacht dat mensen met mij om gaan.

Als je op die manier heel helder hebt hoe jij jouw vriendschappen of je familie, hoe je daarmee omgaat en hoe je daar zelf over denkt, dan wordt het veel makkelijker om bepaalde situaties los te laten. Zeker als je mensen wat minder vaak spreekt en je vindt dat goed zo, dan horen ze in een bepaalde categorie en dan moeten ze daar ook gewoon vrede mee hebben.

En ik zal het kort hebben over die 3 categorieën en ik zal ook uitleggen waarom dat mij zo goed helpt om de vriendschappen die ik echt in de top categorie heb, om die zo goed te kunnen onderhouden, waardoor je ook echt diepgaande vriendschappen krijgt en ja, in mijn ogen is dat het geheim van een echte vriendschap.

Dus dat je er voor zorgt dat je een paar mensen hebt die in jouw ‘inner circle’ zitten, in jouw kleine kring, waar jij wekelijks contact mee hebt en waarmee je echt diepgaande relaties mee opbouwt.

Want in mijn ogen is het onmogelijk om met honderden mensen diepgaande, wekelijkse contact relaties op te bouwen.

Hartsvrienden

Dus laten we meteen beginnen met de eerste categorie. Nou, voor mij is de eerste categorie, dat zijn de hartsvrienden. En hartsvrienden betekent voor mij in ieder geval dat ze in mijn hart zitten en dat het mensen zijn die ik graag iedere week om mij heen wil hebben.

Dat wil niet zeggen dat ik ze iedere week zie, of spreek, of iedere week fysiek zie, maar dat zijn wel mensen die ik het liefst iedere week even bel, of App, of waar ik het liefst eigenlijk dagelijks nog wel eventjes contact mee zoek. En van die hartsvrienden, daar heb ik er 2 eigenlijk van, de derde leeft niet meer.

Maar die 2 vrienden dat zijn echt mensen waar ik van zeg van nou, iedere week stuur ik even een berichtje. Dat zijn 2 mensen waar ik iedere week contact mee heb. Iedere week het liefst mee afspreek en eigenlijk het liefst iedere dag, of om de andere dag contact mee heb. Dat zijn de mensen waarmee ik diepgaande gesprekken heb, waar ik zonder problemen een week of 2 weken mee op vakantie zou kunnen gaan, zonder dat ik er überhaupt over na zou hoeven denken. Dat zijn de mensen die zitten zo diep in mijn hart, als zij bellen en zij zitten aan de andere kant van de wereld en zij hebben een probleem, dan denk ik nergens over na en dan ga ik er naar toe en dan laat ik alles los wat ik op dat moment vast heb.

Dat zijn hartsvrienden.

Onderhoudsvrienden

Dan heb je nog een tweede categorie en dat noem ik de onderhoudsvrienden. En die categorie, dat zijn de mensen waar ik heel graag leuke dingen mee doe en waar ik goede gesprekken mee kan voeren, waar ik echt een klik mee heb. Maar dat zijn de mensen die ik niet per se iedere week hoef te zien en waar ik het ook prima van vind als ik ze een paar weken niet zie, maar na een paar weken vind ik het wel leuk om weer met ze af te spreken en te kijken hoe het speelt en kijken wat hun denkpatronen zijn en wat er bij hun leeft en hoe het met ze gaat.

Dus wel oprechte interesse in de ander, maar niet dat ik per se iedere week aan de bel ga trekken bij ze, van hee, hoe is het? En laat weer iets van je horen en kom weer even langs. Dat zijn de mensen waar je of alleen, of met je familie mee afspreekt en dat zijn, noem ik dan, onderhoudsvrienden, dat klinkt een beetje alsof het ‘een moetje’ is, maar het is juist: ik wil dat die vriendschappen onderhouden worden. Ik wil dat die mensen in mijn leven blijven. Dus daarom noem ik het onderhoudsvrienden. En die onderhoudsvrienden dat is een grotere groep. En dat is gewoon een groep mensen waar ik mij graag mee omring en waar ik echt een goed beeld van heb wat wij voor elkaar betekenen en wat daar belangrijk aan is, is natuurlijk dat die andere kant het ook prima vindt.

Ben duidelijk

Kijk, als de andere kant jou ziet als een hartsvriend en jij ziet die ene persoon, of die groep vrienden, als onderhoudsvrienden, dan moet je daar wel heel helder in zijn, want anders gaat dat ooit een keer wringen. Dus ben daar ook altijd heel duidelijk in en zeg van nou, voor mij is 1 keer in de maand genoeg. Veel mensen vinden dit super moeilijk om dat duidelijk aan te geven dat ze vrienden hebben in verschillende categorieën en proberen altijd mensen niet te kwetsen, door dat achter te houden.

Maar in mijn ervaring is het zo als je dat niet verteld dat je juist mensen kwetst. Omdat ze niet begrijpen waarom ze weken lang niks van je horen. Of waarom ze iedere dag iets van je horen en ze worden er helemaal gillend gek van. Dus dat is iets waar je heel helder in kunt zijn.

Altijd goed vrienden

Nou, de derde categorie is een categorie dat noem ik ‘de altijd goed vrienden’. En dat zijn vrienden waar ik het in principe gewoon helemaal goed vind als ik ze een jaar of 2 jaar niet spreek en als ik ze dan weer tegen kom, een beetje de oh ja, altijd goed vrienden. Als ik ze na 2 jaar tegen kom dan denk ik: oh ja, dat vond ik altijd leuk om met jou een keer af te spreken, of een keer te stappen, of een keer te gaan autoracen, of poolen, of karten, of wat je dan ook met die persoon deed.

Dat zijn de mensen die ik 1 keer per jaar, of 2 keer per jaar zie, waar ik heel goed contact mee heb op de momenten dat ik ze zie, die ik ook echt oprecht graag zie, maar waar ik het ook helemaal prima van vind om ze de rest van het jaar niet te zien. En ik heb bijvoorbeeld een aantal vrienden waarmee ik op de golfbaan sta, nou die kan ik goed de hele winter niet zien en vervolgens als het voorjaar zich aandringt dan krijg ik weer een App’je of stuur ik een App’je van: zullen we weer gaan golfen? Of zullen we meedoen aan het ene toernooi?

En dat is altijd prima, als ze mij een berichtje sturen dan denk ik, oh ja! als ik kan dan is het goed en als ik niet kan, dan is het ook prima. En dat noem ik dan de altijd prima vrienden. En dat is best een flinke groep mensen, maar dat is ook logisch dat dat de grootste groep is, want dat zijn de mensen die jij niet wekelijks of maandelijks kan onderhouden, omdat het zo’n grote groep is.

En ik raad je aan als je dit nog nooit gedaan hebt om in je hoofd zo’n selectie te maken. Doe het voor de grap eens een keer, op een vrij moment, op een zaterdagochtend, of een zondagochtend. Ga gewoon even zitten en neem even een half uurtje de tijd om op te schrijven in welke categorie bepaalde vrienden horen en je zult zien dat je in 1 keer een paar ‘oh ja momenten’ krijgt: oh ja! daarom botert dat niet goed op dit moment, omdat ik daar niet helder in ben geweest, of: oh ja, dat zijn dat soort vrienden! En daarom spreek ik daar niet iedere week mee af.

Dit is super helder maken, het geeft je echt inzicht in hoe jij over andere mensen denkt en hoe jij in het leven staat. En het heeft mij in ieder geval heel veel gemoedsrust gegeven, door gewoon continu, als ik mensen zie of spreek, in mijn hoofd die filter te maken van: oh ja, zij behoren tot die categorie en dan heb ik er ook veel meer gemoedsrust bij en kan ik ook verder met dingen die ik het allerbelangrijkste vind op dat moment. Bijvoorbeeld omgaan met mijn hartsvrienden deze week. En werken aan mijn zaak en tijd besteden aan mijn gezin.

En dan vind je het ook minder erg als mensen zeggen van: we zien je zo weinig, want dan kun je gewoon zeggen van ja, ik heb andere prioriteiten, ik vind het heel belangrijk om met mijn gezin tijd door te brengen, ik ben druk met mijn werk, ik ben druk met andere dingen en ik vind het prima om jou 1 keer in de maand te zien. Of ik vind het prima om alleen af te spreken als het ons allebei goed uit komt.

En dan zorg je er voor dat je een beetje het geheim van echte vriendschap gaat ontdekken en die top groep, die moet je koesteren en al die andere groepen zijn ook super belangrijk, maar die top groep die moet je echt koesteren als hartsvrienden en dat zijn de mensen waar jij de diepgaande gesprekken mee gaat voeren. Waarmee jij door dik en dun alles gaat delen. En daar hoop ik mee dat ik de vraag van mijn lezer heb kunnen beantwoorden en dat ik voor iedereen die dit bekeken of beluisterd heeft gewoon een goed inzicht heb kunnen geven van hoe jij je vriendschappen in kunt delen.

Bedankt voor het kijken, of het luisteren en graag tot de volgende keer

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.