Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

10X jouw leerproces

Hoe kun je er nou voor zorgen dat jij sneller gaat leren? Maar niet zomaar sneller, tot wel 10x sneller. Het is mogelijk.

https://youtu.be/NJXdAYKDj_4

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

Samenvatting

En ik wil je vandaag laten zien hoe je er nou voor kunt zorgen dat jij jouw leercurve echt gigantisch gaat versnellen.

* Voorbereiding
* Vraag om hulp
* FOCUS
* Geef extra gas

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met vrienden en familie en laat een review achter op iTunes.

Leef iedere dag als de persoon die jij graag wilt worden!

Beluister de Podcast


button-luister op itunes button-download mp3

Volledige transcriptie van deze aflevering

Deze week een mooi onderwerp, namelijk: hoe kun je er nou voor zorgen dat jij sneller gaat leren ? Maar niet zomaar sneller, want ik krijg vaak de vraag van mensen, ik wil graag iets bereiken, of een nieuwe hobby mijzelf eigen maken, maar het duurt mij allemaal te lang. Ik wil echt tot wel 10x sneller die skill onder de knie krijgen.

Dat is heel mooi en het is ook nog eens mogelijk. En ik wil je vandaag laten zien hoe je er nou voor kunt zorgen dat jij jouw leercurve echt gigantisch gaat versnellen. En daar heb ik een aantal ideeën over en die zullen ongetwijfeld jou gaan helpen om in ieder geval een 3, tot 4, tot 5 keer sneller iets te leren. Maar misschien wel als je alles toepast en blijft toepassen, tot wel 10x sneller jouw leerproces gaat vergroten. Dus laten we beginnen !

De eerste stap die ontzettend belangrijk is om het leerproces te versnellen is het hebben van een goede voorbereiding en ja, ik weet het, het klinkt super suf, maar de meeste mensen die ik ontmoet, verwarren het hebben van een goede voorbereiding met het uitstellen van het beginnen.

Ik zal je even een voorbeeld geven. Als je gaat hardlopen, of je hebt een plan om te gaan hardlopen, dan is een goede voorbereiding, is stretchen, is zorgen dat je je sportkleding aan hebt, is muziek aan zetten voordat je gaat lopen. Route uitstippelen, iets te drinken klaar zetten voor als je terug komt. Dat zijn dingen die te maken hebben met het voorbereiden.

Maar online gaan zitten twijfelen over welk merk sportschoenen je gaat aanschaffen voordat je überhaupt ook maar een meter hebt gelopen. Of gaat kijken welke shirtjes nou het beste passen wanneer het gaat regenen, terwijl de zon schijnt, dat is geen voorbereiding, dat is uitstellen. En vaker dan jezelf in de gaten hebt, ben je bezig met uitstellen, in plaats van met voorbereiden.

Maar ik noemde net voorbereiden. Dus als jij aan het werk moet zijn voor een groot verslag, of een belangrijke taak en je gaat vervolgens huishoudelijke taken doen, dan ben je niet aan het voorbereiden, dan ben je aan het uitstellen. Dat is een hele heldere.

Maar wat ook vaak gebeurd, is dat mensen dan nietszeggende taken gaan doen, die wel te maken hebben met het daadwerkelijke doel wat ze hebben, maar die eigenlijk gewoon een vorm van uitstel gedrag zijn. Dus zorg er voor dat je dat niet gaat verwarren.

Dus ga niet het uitstel gedrag dat bijna iedereen heeft verwarren met prepareren van jezelf, met het hebben van een goede voorbereiding voor hetgeen wat je wilt gaat bereiken. Of wat je wilt leren, of wat je jezelf eigen wilt maken. Een ander voorbeeld van een goede voorbereiding is dat je bijvoorbeeld een snellees cursus volgt.

Want bijna alles wat je wilt leren, zul je theoretisch iets van onder de knie moeten hebben en als je sneller kunt lezen, dan kun je ook sneller dingen jezelf eigen maken en heb je ook minder tijd nodig en versnel je daarmee jouw leerproces. Super waardevol dus.

Als jij video’s gaat kijken, video’s zijn namelijk vaak langgerekt en video’s kun je niet versnellen. Je kunt wel dingen overslaan, maar je kunt niet zeggen van ik ga sneller de video kijken. Dus als jij jezelf iets eigen wilt maken, dan kan het heel erg helpend zijn als je boeken moet lezen of tijdschriften of stukken die te maken hebben met jouw leerproces.

Om daar sneller doorheen te kunnen gaan. Dan kan een snellees cursus jou enorm helpen. Sowieso ben ik van mening dat, er wordt zoveel gelezen, al is het maar email’s, brieven, stukken op je werk, stukken op school als je een opleiding volgt, dat het gewoon heel erg waardevol is om sneller te leren lezen en beter begrijpend te kunnen lezen. Nou, dat heeft te maken met voorbereiding.

De tweede stap die je echt een enorme boost kan geven in je leerproces, is vraag om hulp. En ja, dat heb ik al vaker gezegd, maar om hulp vragen is zo enorm waardevol, het wordt zo ontzettend te weinig gedaan door mensen, omdat ze bang zijn dat ze voor dom worden gezien. Of omdat ze bang zijn om om hulp te vragen. Of dat ze denken dat de andere persoon heel erg druk is.

Maar als jij iets wilt leren, dan kun je alles zelf gaan uitvinden, kun je al die tegenslagen die andere mensen al een keer hebben meegemaakt, zelf ook nog een keer gaan meemaken. Of je kunt er voor zorgen dat je een coach in de hand neemt, of een mentor, of mensen gaat interviewen die dat doel wat jij wilt bereiken al hebben bereikt.

En op die manier kun je leren van hun fouten, kun jij bijvoorbeeld 15 jaar of meer ervaring van iemand comprimeren in een gesprek van een paar uur en kun je de grote fouten die zij hebben gemaakt, die hun jaren van hun leerproces hebben gekost, kun jij elimineren, overslaan, zodat jij meteen die dingen kunt doen die echt werken, die jou het snelst bij je doel gaat brengen.

Nou, dat is 1 ding, ik zeg altijd neem een coach, interview mensen, zorg dat jij je omringt met mensen die al een stapje verder zijn dan jij bent. Dus als jij wilt leren golfen, dan ga je niet met allemaal beginners naar een golf les, maar zorg dat je al bij de tweede niveau of level 2 of de gevorderden club gaat lessen.

En dat is heel tegenstrijdig met wat trainers vaak zeggen, want die zeggen dan dat jij bij het begin moet beginnen en de basis moet leren, maar ik heb ervaren dat mensen veel sneller groeien, niet alleen omdat ze leren van een trainer of een coach, maar ook nog eens van hun mede sporters of medestanders. Dus als je op die manier gaat kijken naar hulp en om hulp gaat vragen, dan zul je gaan merken dat je veel sneller tot je doel komt. Nou dat is stap 2.

Stap 3 is focus. En focus is een heel veel gebruikt woord, maar met onderwerp bedoel ik het dat je er voor moet gaan zorgen dat jij er voor moet gaan zorgen dat jij echt op jouw persoonlijke leerdoel op dat moment gefocust bent.

Nou, even dat voorbeeld van het golfen. Ik heb nog nooit een golfer meegemaakt die tijdens het putten aan het bellen is met zijn vrouw. Afgezien van het feit dat het er een beetje raar uitziet, is het zo dat als jij echt je leerproces wilt versnellen, wat mensen ook denken als het gaat over multitasken. Je moet gewoon er voor zorgen dat je alleen maar met dat specifieke doel of die specifieke taak bezig bent. En nog altijd zie ik mensen leren, terwijl hun iPhone naast hun staat.

Leren terwijl er Facebook open staat. Mensen die aan een project bezig zijn en ondertussen zich laten afleiden door andermans noodgevallen. Of emails gaan kijken of wat dan ook. Mijn advies en mijn tip van vandaag is, zorg dat je focus echt blijft waar die hoort te zijn, namelijk op dat ene doel. En je zult merken dat je leerproces echt drastisch verbeterd en dat je gewoon heel veel tijd kunt besparen en veel sneller daar komt waar je graag wilt zijn.

Nou, dan hebben we die 3 stappen al gehad en dan komt de vierde stap. Namelijk, je moet het succes onvermijdelijk maken en hoe doe je dat nou succes onvermijdelijk maken ? Nou, als je weet wat je wilt. Je weet waar je naar toe wilt gaan, dan kom je op een gegeven moment op een punt dat je denkt van ja, maar is het nou iets wat ik werkelijk wil ? Of, is dit een moetje ? En wat je dan moet doen is als je op het punt komt dat je tegenslag krijgt, dan moet je doorduwen en dan moet je extra gas geven want stap 4 is namelijk extra gas geven.

Of het moment dat het even wat minder gaat, in je leerproces, dat is vaak het moment waarop mensen op de rem trappen of gaan stoppen. Of het gaan uitstellen. En de mensen die het leerproces tot wel 10 keer kunnen versnellen, dat zijn de mensen die gas geven op de plek of op het moment dat andere mensen op de rem trappen. En ik vind het altijd een mooi metafoor, maar als je kijkt naar formule 1 racen, Max Verstappen die gaat veel langer door, voordat hij op de rem trapt dan welke coureur dan ook. En je merkt dat mensen het gewoon niet gewend zijn en dat hij veel sneller kan gaan inhalen, hij kan zelfs in de buitenbocht inhalen.

Als je van formule 1 houdt, het is prachtig om te zien. Als je er niet van houdt, weet je waarschijnlijk niet precies wat ik bedoel, maar je kunt je voorstellen dat iemand die later remt, harder door een bocht heen gaat en dat is ook wat ik bedoel met je leerproces versnellen.

Je gaat gewoon veel sneller naar het eindpunt toe op het moment dat je, in plaats van op het punt waar andere mensen op de rem trappen, jij gas gaat geven. En dan kun je echt hele grote stappen maken en iets ervaren wat wij echt Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn