Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Screw it, let’s do it! Levenslessen van Richard Branson

Welke belangrijke levenslessen kun je leren van Richard Branson? Dat is de vraag waar ik vandaag, in deze aflevering van leef je Momentum, antwoord op ga geven.

 

[phxoptin id=1470394246]

button-beluister itunes marksoons.nl

 

Samenvatting

Vorige week heb ik het gehad over het Inspiration360 event, waar ik ben geweest en waar 4 sprekers waren. Anita Elberse, daar hebben we het vorige week over gehad.

Levenslessen over hoe jij er nou voor kunt zorgen dat je dezelfde mindset en dezelfde filosofie als de supersterren krijgt en hoe je van een goed leven naar een fantastisch leven gaat. Daar hebben we het vorige week over gehad.

En als je die aflevering hebt gemist, raad ik je aan om deze aflevering stil te zetten en die eerst te luisteren, ga daarvoor naar deze link.
Want dit is echt iets wat je niet wilt missen!

Vandaag gaan we het hebben over Richard Branson en de levenslessen die ik vorige week heb gehaald uit zijn interview. Want als iemand miljardair is en meer dan 400 bedrijven heeft opgezet in zijn Virgin imperium, met hele grote visies, met hele grote bedrijven, dan je moet een bepaalde mindset hebben en een bepaalde levensfilosofie om die persoon te kunnen zijn en op die manier je leven te lijden.

Dus ik ga in deze aflevering een aantal levenslessen met je delen, een stuk of 6 of 7 en ik hoop dat ze super waardevol voor je zijn!

Vond je deze aflevering leuk? Deel dan deze aflevering met vrienden en bekenden.

Beluister de Podcast

button-luister op itunes button-download mp3 

Volledige transcriptie van deze aflevering

Welke belangrijke levenslessen kun jij leren van Richard Branson? Dat is de vraag waar ik vandaag, in deze aflevering van leef je Momentum, antwoord op ga geven.

Vorige week heb ik het gehad over het Inspiration360 event, waar ik ben geweest en waar 4 sprekers waren. Anita Elberse, daar hebben we het vorige week over gehad. De levenslessen van hoe kun je er nou voor zorgen dat je dezelfde mindset en dezelfde filosofie hebt als alle supersterren?

Hoe zorg je er voor dat je van een goed leven naar een fantastisch leven gaat? Daar hebben we het vorige week over gehad. En als je die aflevering hebt gemist, raad ik je aan om deze aflevering stil te zetten en die eerst te luisten, want dit is echt iets wat je niet wilt missen.

Nou, vandaag gaan we het hebben over Richard Branson en de levenslessen die ik vorige week uit het Inspiration360 evenement hebt gehaald, uit zijn interview.

Want als iemand miljardair is en meer dan 400 bedrijven heeft opgezet in zijn Virgin imperium, waaronder een plantenmaatschappij, een vliegtuigmaatschappij, een bedrijf waar ze raketten naar de maan gaan schieten en mensen zoals jij en ik ( misschien iets rijker), naar de maan willen gaan brengen voor plezierreisjes.

Kijk dat zijn hele grote  visies, hele grote bedrijven en ja, je moet een bepaalde mindset hebben en een bepaalde levensfilosofie om die persoon te kunnen zijn en om op die manier je leven te lijden.

Dus ik ga een aantal levenslessen met je delen. Ik weet niet precies op hoeveel we er uit komen, ik meen

een stuk of 6, 7 en ik hoop dat ze super waardevol zijn voor je!

Nou, de allereerste levensles van Richard Branson was de volgende, namelijk: zeg ja! en volmondig ja. hij vertelde in het interview dat hij moeite heeft om nee te zeggen en dat blijkt wel uit het feit dat hij 400 bedrijven heeft, maar hij zegt van, als ik een idee hoor en ik denk van ja, dit is leuk! Dan doet hij het gewoon.

En dan kom je meteen uit op het tweede punt, want als je zo vaak ja zegt en je hebt zoveel fantastische ideeën en je zet al je ideeën om in bedrijven, dan is het wel handig dat je niet alles zelf gaat doen. Dus de tweede levensles was: probeer zo vroeg mogelijk de dingen uit te besteden die jou een beetje uit het bedrijf kunnen plaatsen.

Dus ga niet alles zelf doen, maar zorg er juist voor dat jij de persoon bent die de helicopter view heeft, dus die echt al het overzicht houdt en iedere keer weer de ruimte heeft om nieuwe ideeën uit te kunnen voeren. En dan niet zelf uitvoeren, maar kunnen vorm geven.

En dat is iets wat voor mij echt een lampje deed branden, ik dacht van ja, ik probeer zoveel dingen zelf te doen en vaak ben ik nog te lang bezig om dingen uit handen te durven geven.

Simpele dingen zoals het bewerken van deze podcast, het opnemen van de podcast, het plaatsen van een blog, gewone simpele dingetjes, het design van logo’s en dat soort dingen, dat heb ik heel lang zelf gedaan en dat heb ik sinds vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt om dingen uit te besteden.

En dat geeft je zo enorm veel ruimte en vrijheid en zelfs als je geen ondernemer bent zijn er hele simpele dingen die jij thuis doet, waar je misschien een enorme hekel aan hebt, die je enorm veel tijd en energie en frustratie kosten, terwijl je ze beter aan iemand anders kan overlaten.

Er zijn mensen die een hekel hebben aan strijken, er zijn mensen die een hekel hebben aan ramen wassen. Er zijn allemaal bedrijfjes die dat voor een paar euro per maand voor jou uit handen kunnen nemen, dus probeer daar eens kritisch naar te kijken.

Dat heb ik ook gedaan en na dat interview met Richard Branson van vorige week, ben ik daar weer eens eventjes voor gaan zitten. Welke dingen heb ik nou nog niet uitbesteed, terwijl ik die beter wel kan uitbesteden? Ja, dan komt er echt weer een hele zee van ruimte voor je vrij en ja, een hele waardevolle les.

En wat de derde levensles was, is dat je dat uitbesteden helemaal niet zo groot hoeft te bedenken, maar dat je het klein bedenkt. Dus dat je eerst van binnen uit gaat zoeken, dus bij de mensen die al samen met je werken, mensen die je vrienden of familie of binnen je gezin, gewoon kijken van welke dingen vind ik nou niet zo leuk om te doen en de ander bijvoorbeeld wel? Of welke dingen is een ander beter in dan ik ?Of welke dingen wil ik gewoon niet doen en geef ik liever aan een ander?

Dat zijn dingen die je kunt doen met intern kijken van wie past nou het beste waar. Dus als jij een bedrijf hebt, dan is het ook veel makkelijker om iemand intern op te leiden om jouw taken over te nemen, dan dat jij daar extern iemand voor moet gaan aannemen.

En vaak is dat ook een dure. En Richard Branson had het er over dat hij vaak mensen die de schoonmaak deden, of die receptioniste waren uiteindelijk een van zijn bedrijven liet runnen, omdat ze daarmee het vertrouwen kregen dat ze meer waard waren dan ze zelf misschien dachten.

En meer konden dan ze zelf misschien dachten. En hij zegt dat zijn misschien niet de beste mensen op die post, maar het zijn wel de meest gemotiveerde mensen.

En dan kom je ook meteen uit bij de vierde levensles, namelijk: have fun! Dus probeer gewoon zo veel mogelijk dingen te doen waar je heel erg blij van wordt. Je kunt aan Richard Branson zien dat hij het leuk vindt wat hij doet. En hij heeft zijn leven ook zo ingericht dat hij vooral de dingen doet die hij leuk vindt.

Zoals ballonvluchten over de oceaan, hij houdt van een uitdaging, dus hij heeft al een keer met een zeilboot de oceaan proberen over te steken en wat hij daarmee laat zien is dat hij vooral heel veel plezier wilt hebben en hij wilt ook dat zijn personeel heel veel plezier heeft. Dus hij zegt van: als je zorgt dat andere mensen plezier hebben, dan heb je het zelf ook.

En dat is natuurlijk zo als je binnen je gezin de enige bent die heel veel plezier heeft, dan ontstaat er frictie en zal het ook echt niet een lang leven beschoren zijn. Dat is zo als jij op je werk de enige bent die het heel erg naar zijn zin heeft en als je collega’s vinden het niet zo leuk, wordt het lastig om het naar je zin te blijven houden, of daar gaat iets mis in de organisatie, of wat dan ook. Dus je zult merken dat jezelf heel veel plezier moet proberen te hebben, maar dat jij dat plezier ook moet delen.

En dat geldt ook voor succes en dat is de volgende levensles. Als jij succes hebt, succes delen doe je door iets voor een ander te betekenen. Dus als jij financieel succesvol bent, of je voelt je gewoon succesvol, dan zegt Richard, ben je het eigenlijk aan deze aardbol verplicht, of aan de maatschappij verplicht om dat succes te delen. Dus om iets weg te geven, in de vorm van tijd, of middelen, of financiën.

Maar je doet dan iets voor een medemens die het minder goed heeft. En dat is echt het delen van succes en daarmee voel jij jezelf er niet beter, maar creëer je ook een betere wereld. Dat is een soort van cirkel waardoor je dan eigenlijk andere mensen laat delen in dat succes, waardoor iedereen een beetje een stapje hoger gelift wordt. En dat was een van de dingen waar ik echt zoiets had van, ja, dat is een goed punt.

En wat ik als laatste nog wilde benoemen is dat hij het op een gegeven moment had over het nemen van risico’s. Vorige week heb ik het al gehad over dat de meest succesvolle mensen, de supersterren, die nemen grote risico’s en die zijn niet bang om te verliezen.

En dat is ook ongeveer hetzelfde als wat Richard zei, maar Richard zei: neem gecalculeerde risico’s. Dus met andere woorden, je weet wat er fout kan gaan, je weet wat de opbrengst kan zijn en je bent akkoord met alle soorten uitkomsten. Hij zegt als de uitkomst goed is, dan is dat mooi. Als de uitkomst niet goed is, dan is het een leerproces en dan ga je gewoon weer door met je volgende plan, of je volgende idee.

En hij zei, je moet dat echt goed van te voren bedenken en incalculeren. Dus neem gecalculeerde risico’s, dat vond ik wel een mooie. Want wij als Nederlanders zijn niet zo van, ja! grote risico’s, ik neem ontslag en ik ga een bedrijf starten en neem grote risico’s en doe gekke, domme dingen.

Wij zijn altijd wat gereserveerder en dat is ook wat Richard probeert uit te leggen, van: je mag best grote risico’s nemen, zolang je er maar voor zorgt dat iets buiten je comfort zone is, maar wel dat je akkoord bent met de consequenties, of die nou goed of slecht gaan zijn.

En ik denk dat dat de kern is van wat hem zo succesvol maakt. Want als jij er voor zorgt dat jij akkoord bent met alle gevolgen die jou keuzes gaan hebben, dan zit je gewoon lekker in je vel, als je daarnaast ook nog eens fun factor weet te verhogen, ja, dan ben je altijd in je flow.

Dan weet je gewoon van ja, wat er ook gaat gebeuren vandaag, of het nou goed is of het nou slecht is, ik heb hier voor gekozen. Ik ben de regisseur van mijn dag. Ook als er tegenslagen zijn, is dat een gevolg van de keuzes die ik gemaakt hebt.

Dus ga ik daar niet bij de pakken neer bij zitten en dat was ook het laatste wat ik je vandaag mee wil geven, was de laatste les van Richard, namelijk: geef nooit op en als je een idee hebt, overweeg dan gewoon om het gewoon om dat te doen. En blijf niet in de idee fase.

Want op een gegeven moment kan het zo zijn, dat je aan het piekeren blijft en analyseren en de Amerikanen noemen dat nog wel eens: “Analysis Paralysis”, dus dat je zoveel aan het analyseren bent, dat je uiteindelijk niet in beweging komt.

En hij zei, af en toe moet je gewoon stoppen met nadenken en zeggen: “Screw it, let’s do it!”. En dus gewoon een kans geven en het gewoon proberen en ik weet zeker dat als jij die mindset over gaat nemen, dat je dan pas echt iets gaat ervaren wat wij echt Momentum noemen.

Vond je deze aflevering leuk? Deel het dan met je vrienden en familie en mis geen aflevering meer door je te abonneren op de podcast en mijn youtubekanaal.

Deel het artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn